Kaasfondue:’s zomers op het terras of ’s winters bij de kerstboom?

Kaasfondue staat vaak garant voor gezellig samenkomen tijdens de donkere dagen, het liefst ook nog met een mooie kerstboom erbij. Hoewel de meeste mensen fonduen gedurende het wintersportseizoen en tijdens de feestdagen, is het niet per sé een seizoensgebonden activiteit. Kijk tijdens de zomermaanden maar eens in de schappen van de supermarkt en je zult diverse fonduepakketten aantreffen. En wat is er mis mee om lekker in het zonnetje een stukje stokbrood in de gesmolten kaas te dopen?

Voordat we onze vingers beginnen af te likken en over recepten gaan praten, zijn we bij Summit Travel eerst op zoek gegaan naar het ontstaan van dit smakelijke fenomeen.

Frans of Zwitsers?

De strijd om wie zich de eerste ‘kaasfondue-er’ mag noemen, woedt tussen Frankrijk en Zwitserland. Althans, Kaasfondue is afkomstig uit de Zwitserse Alpen en de grenzen met Frankrijk zijn hier niet altijd even duidelijk geweest. Daarnaast dateren de eerste kaasfondue varianten uit de middeleeuwen en is het dus lastig om gegronde uitspraken te kunnen doen over het ontstaan. Wat we wel weten, is dat de Zwitsers het opnieuw hebben uitgevonden en kaasfondue het nationale gerecht van dit Alpenland is geworden. Het woord fondue stamt overigens af van het Franse woord ‘fondre’ wat smelten betekent.

Kaasfondue 1

Kaaspap (met klasse?)

Zoals gezegd is er over het ontstaan van kaasfondue niet al te veel bekend. Men ging ervan uit dat het gerecht van origine werd gegeten door arme boeren. De oude kaas werd dan gesmolten in verse melk om zo te voorkomen dat er eten weggegooid moest worden. Het werd dan geserveerd als een soort warme kaaspap. Opmerkelijk is dat men anderzijds beweert dat Kaasfondue is  ontstaan in de 18e/19e eeuw en dat het gegeten werd door de elite. Twee theorieën die aanzetten tot discussie. Wellicht iets om te bespreken tijdens een gezellig avondje kaasfondue?

Kaasfondue 2

Klassiek recept

Zo’n gezellig avondje kaasfondue kan verschillende vormen aannemen. In Zwitserland is het namelijk zo dat (bijna) ieder dorp haar eigen kaassoort en wijn produceert. Er zijn door de jaren heen dan ook veel verschillende varianten ontstaan. In het onderstaande filmpje  wordt uitgelegd hoe je de klassieke (Zwitserse)kaasfondue kunt bereiden.

Summit aan de kaasfondue

Op het kantoor riep het topic kaasfondue verschillende reacties op. “Getver…dat is ehh met kaas!” “Oh, ik hou echt van kaasfondue!” “Kaasfondue? Dat heb ik al jaren niet meer gedaan…” Vanzelfsprekend zocht ik aansluiting bij de liefhebbers en vroeg hoe hun ideale kaasfondueavond eruit ziet:

Margot
Wanneer:   Zowel in de zomer als in de winter
Setting: Samen met een vriendin
Waar: Op de bank, lekker tv kijken en kaasdippen
Ingrediënten: Supermarkt kaasfondue, brood, ananasstukjes, komkommer, worteltjes
Special: Zwarte peper op een boord om de kaas in te dippen
Drankje erbij: Witte wijn (Pinot Gris
Melanie
Wanneer: Zowel in de zomer als in de winter
Setting: Alleen (makkelijke maaltijd) of samen met familie
Waar: Woonkamer of keuken ( natuurlijk het liefst in een restaurant in de Alpen)
Ingrediënten: Supermarkt kaasfondue, brood, paprika, champignons, bloemkool
Special: Geen, maar wel een tip: ‘kies nooit kaasfondue als bodem voor een avond stappen’
Drankje erbij: Wijn!
Marielle
Wanneer: In de winter als het donker is en er sneeuw ligt
Setting: ‘Sharing is caring’; gezellig met verjaardagen of feestdagen
Waar: Restaurant of thuis, het liefst aan een grote ronde tafel, met flessen wijn en water,
een achtergrond muziekje, kaarsjes, evt. de kerstboom erbij.
Ingrediënten: Zelfgemaakt met kaas naar keuze, veel groenten; champignons, broccoli, tomaten,
maar ook brood en diverse hammetjes/stukjes vlees (hamburger).
Aardappels en patat zijn ook lekker erbij
Special: Nog te ontdekken
Drankje erbij: Wijn, het liefst een stevige rode
Antoinette  
Wanneer: Vooralsnog in de winter, maar binnenkort ook lekker ’s zomers op het balkon.
Setting: Met vrienden en/of familie
Waar: Thuis, op een koude, donkere winterdag
Ingrediënten: Kaasfondue met verse kazen/kruiden/wijn en met zowel brood als groenten
(champignons, broccoli en paprika)
Special: Geen, maar wel een tip: ‘De lekkerste kaasfondue haal je in Val Thorens bij een
klein kaaswinkeltje dat al generaties lang de lekkerste kazen verkoopt’.
Drankje erbij: Witte wijn

Bij ons op het kantoor staan we er in ieder geval voor open om deze Alpenlekkernij ook in de zomer te proberen. De Alpen blijven ons tenslotte het gehele jaar door kwaliteit bieden en tot deze kwaliteiten behoort het (Zwitsers) kaasfonduen natuurlijk ook.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *