Deze 10 Alpendorpen hebben een autovrij centrum

In de Alpen zie je steeds vaker dorpen met een centrum dat gedeeltelijk of compleet autovrij is. Dit is natuurlijk bevorderlijk voor het milieu. Daarnaast komt het beeld van een authentiek bergdorp beter tot zijn recht wanneer er niet continu auto’s of grote vrachtwagens doorheen rijden.

Deze welbekende wintersportplaatsen hebben reeds een (deels) autovrij centrum:

 1. Zermatt

Deze luxe Zwitserse bestemming is een voorloper op het gebied van autovrije wintersportplaatsen. Je parkeert de auto zo’n vijf kilometer buiten het centrum. Vervolgens neem je de speciale Shuttletrein naar Zermatt. In het dorp rijden o.a. paardenkoetsen en elektrische taxi’s en bussen. Natuurlijk is de benenwagen ook gewoon een optie.

autovrij

 1. Saas-Fee

Net als in Zermatt, is het centrum van Saas-Fee ook autovrij. Je parkeert de auto aan de rand van het dorp en kunt ook hier gebruik maken van elektrische taxi’s. Daarnaast heeft ieder hotel in Saas-Fee een eigen elektrische taxidienst.

autovrij

 1. Serfaus

Buurland Oostenrijk kent ook een aantal autovrije dorpen. Het populaire Serfaus is daar een van. Hier kun je de auto gratis neerzetten op de Großparkplatz. Het dorp heeft net als Saas-Fee een eigen metrolijn. Deze brengt je van de parkeerplaats naar belangrijke plekken zoals het dorpscentrum en het dalstation van de liften.

autovrij

 1. Ischgl

Dit dorp wordt regelmatig het Ibiza van de Alpen genoemd. Dit komt mede door de feestelijke ambiance, de mondaine status en de vele faciliteiten. Het centrum van Ischgl is voornamelijk autovrij (alleen bestemmingsverkeer) en er is een voetgangerstunnel. Deze brengt je van de ene kant van het dorp naar de andere middels een soort lopende band.

autovrij

 1. Zell am See (gedeeltelijk)

Zell am See is een typisch Oostenrijks plaatsje. Het ligt tussen de bergen en aan een prachtig meer. Het centrum van Zell am See is autovrij en dat is een opsteker, want je vindt er diverse leuke terrasjes en bars. Het dorp profileert zich tevens als sportief en hierbij passen natuurlijk ook geen druk autoverkeer en dampende uitlaatgassen.

autovrij

 1. Saalbach (gedeeltelijk)

Het voetgangerscentrum van Saalbach is autovrij en mede hierdoor heeft het een authentiek aanzien. Tevens vertrekken de liften ook vanuit dit gedeelte en kun je skiënd het voetgangersgedeelte bereiken. Dit zonder aangereden te worden!

autovrij

 1. Avoriaz

Dit Franse dorp gelegen op ca. 1800 meter is puur afgestemd op de wintersporter. Dit betekent dat je het meeste van de activiteiten al skiënd kunt doen. Zo is het technisch gezien mogelijk om op ski’s je boodschappen te doen. Verder heb je diverse sleepliften, tunnels en bruggetjes die je door het dorp heen begeleiden. Avoriaz is 100% autovrij en het leuke is dat je bij aankomst de bagage per slee of sneeuwscooter naar boven kan laten vervoeren. De paardenslee is overigens een karakteristiek vervoersmiddel in Avoriaz.

autovrij

 1. Les Gets (gedeeltelijk)

Tussen het meer van Genève en Mont Blanc vind je Les Gets. Dit knusse dorpje ligt in het hart van het Portes du Soleil skigebied en vindt aansluiting met de pistes van Morzine. Het centrum is gedeeltelijk autovrij. Dit is met name te danken aan een aantal recente moderniseringen. Wie weet zal het dorp in de toekomst volledig autovrij worden

autovrij

 1. Val d’Isère (gedeeltelijk)

Dit dorp heeft naast een prachtige naam ook nog eens een prachtige ligging ten opzichte van het skigebied Espace Killy. Val d’Isère werd in 1992 compleet gerenoveerd en heeft daardoor een wat luxere uitstraling gekregen. Het centrum is deels autovrij en er is een voetgangersgebied.

autovrij

 1. Val Thorens

Zonder meer is Val Thorens de bekendste wintersportplaats van Frankrijk. Net als in Avoriaz kun je veel van de afstanden skiënd afleggen. Het mooie: Val Thorens is autovrij. Althans, dit word je opgelegd. Je kunt overal komen met de auto, maar het is eigenlijk de bedoeling dat je deze neer zet op een van de openbare parkeerplaatsen.

autovrij

 

Eén reactie op “Deze 10 Alpendorpen hebben een autovrij centrum”

 1. Krens schreef:

  Handig om te weten, volgende week nog even naar de Alpen 🙂 Fenneke Krens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *