Top 5 gemakkelijk aan te rijden skidorpen in Frankrijk 

Makkelijk aan te rijden skidorpen in Frankrijk

Als je op zoek bent naar een bestemming voor de wintersport, maar niet te ver wilt rijden, dan zijn Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland vaak een aanrader. Engelberg in Zwitserland ligt bijvoorbeeld op 834 kilometer afstand van Utrecht. De skigebieden in Frankrijk daarentegen liggen iets verder weg. Je bent al gauw 10 uur onderweg naar je wintersportvakantie in Frankrijk. Echter is dat voor liefhebbers van de Franse Alpen ook zeker een aanrader en die uurtjes vliegen zo voorbij. Daarom hebben wij voor jou de top 5 gemakkelijk aan te rijden skidorpen in Frankrijk opgesomd.

1. Chamonix

Op 972 kilometer afstand van Utrecht ligt het Franse wintersportdorp Chamonix. Je rijdt gemakkelijk over de snelweg het grootste stuk van de route. Wist je dat in Chamonix de eerste Olympische Winterspelen werden georganiseerd in 1924? Dit zorgt ervoor dat jaarlijks vele wintersportliefhebbers naar dit skidorp keren. De combinatie van de typische sfeer, het heerlijke eten en uiteraard de pistes zijn ideaal. Chamonix is een klassiek skiparadijs aan de voet van de Mont Blanc. Op de achtergrond heb je prachtig zicht op de imposante bergtoppen van de Mont Blanc. Chamonix is een groter dorp, wat bol staat van alles wat met alpinisme, ook in de zomer is hier meer dan genoeg te doen. Het is wel een gebied voor ervaren wintersporters en de mogelijkheden, ook off-piste zijn ongekend.

Chamonix
Chamonix

2. Avoriaz

Het hooggelegen en sneeuwzekere skidorp in Avoriaz is ook een echte aanrader. Avoriaz ligt op 974 kilometer van Utrecht. De laatste 47 kilometer rijdt je over de kleinere wegen. Ook hier kun je in 10 uur op je bestemming zijn, uiteraard afhankelijk van de drukte onderweg. Avoriaz maakt onderdeel uit van het adembenemende skigebied Les Portes du Soleil met in totaal 650 kilometer aan piste. Avoriaz is het hoogst gelegen dorp in dit skigebied en daarmee erg sneeuwzeker. Je rijdt dus niet voor niets naar deze wintersportbestemming. Voor de echte waaghalzen vind je in Avoriaz ‘De Muur’. ‘De Muur’ is volgens experts de moeilijkste zwarte buckelpiste van Europa. Durf jij deze uitdaging aan te gaan?

Avoriaz in de Franse Alpen
Avoriaz in de Franse Alpen

3. Flaine

Flaine ligt op 1.010 kilometer afstand van Utrecht, centraal in het skigebied Le Grand Massif. Het laatste deel van de route gaat over een bochtige weg, maar deze is wel prima te rijden omdat er geen heftige hellingen in zitten. Ontdek één van de grootste snowparks van Europa. Flaine is daarnaast een autovrij dorp. Op de aankomst- en vertrekdag mag je wel door het dorp rijden, maar daarbuiten is het geheel autovrij. Dit zorgt ervoor dat je ontspannen door het centrum kunt sloffen. Flaine behoort tot de aangelegde wintersportplaatsen in de Alpen. Dit skidorp is ontworpen in de jaren ’60. Het is een populair skiroord voor de fanatieke wintersporters en de echte liefhebbers. Dat het dorp op slechts 1.010 kilometer afstand van Utrecht ligt is uiteraard een leuke bijkomstigheid!

Het Franse skidorp Flaine
Het Franse skidorp Flaine

4. Les Deux Alpes

Les Deux alpes is één van de meest populaire wintersportbestemmingen in Frankrijk. Daarnaast behoort Les Deux Alpes tot één van de oudste skidorpen in de Franse Alpen. Ook is Les Deux Alpes één van de beste après-ski bestemmingen van Frankrijk. En dat allemaal op slechts 1.062 kilometer afstand van Utrecht? Ja! Deze bestemming staat bekend als bruisend skioord met veel activiteiten voor iedereen. Les Deux Alpes maakt deel uit van het skigebied Les Deux Alpes 3600 met 225 kilometer aan brede en variërende pistes. Daarnaast vind je hier de Dôme de la Lauze gletsjer op 3.560 meter hoogte, waar je het hele jaar door van de sneeuw kunt genieten.

Skiën in Les Deux Alpes
Skiën in Les Deux Alpes

5. Val Thorens

Op zoek naar het Franse mekka voor skiër en après-skiër, dan ben je in Val Thorens aan het juiste adres. Op 1.110 kilometer afstand van Utrecht ligt dit skidorp. De weg is vanaf Moûtiers natuurlijk steil, want je gaat behoorlijk wat hoogte winnen. Ook is er maar 1 weg het gebied in, op wisseldagen kan het behoorlijk druk zijn, maar dat mag de pret niet drukken. Val Thorens is zelfs het hoogste skidorp van Europa, het is echt de autorit waard! Daarnaast is het skigebied sneeuwzeker van december tot mei. Val Thorens maakt onderdeel uit van het skigebied Les Trois Vallées en is ontegenzeglijk het bekendste skigebied van de Franse Alpen. Ontdek maar liefst 600 kilometer aan pistes: 96 kilometer groen, 240 kilometer blauw, 204 kilometer rood en 60 kilometer zwart. Er is hier dus voor ieder wat wils! Daarnaast heb je hier ook 28 kilometer aan loipes voor liefhebbers van langlaufen. Jaarlijks wordt er in Val Thorens ook een Dutchweek georganiseerd: Dutchweek Val Thorens. Al met al dus genoeg te beleven in dit skidorp en de omgeving.

Val Thorens
Val Thorens

En als je op pad gaat met de auto, tref je voorbereidingen voor een fijne reis. Check de technische staat van de auto en neem voldoende proviand en spullen mee om warm te blijven, mocht je onverhoopt toch ergens stranden. Denk aan een dekentje per persoon en de benodigde EHBO spullen en verplichte zaken voor in een auto in Frankrijk. En geniet van de kilometers die je gaat klimmen met de auto, want dat blijft een fantastisch onderdeel van de reis!

Wat is jouw tip als je met de auto op reis gaat? Deel hem hieronder met ons!