Oktoberfest: voor ieder wat pils

Bier, bier, bier en nog veel meer bier. Het jaarlijkse Oktoberfest is zaterdag in München knallend van start gegaan. Traditiegetrouw sloeg de burgervader van München het eerste biervat open en bulderde ‘O’ zapft is’ (er is getapt), waarmee het 205e Oktoberfest losbarstte. Wat weinigen weten is dat ieder jaar de biertjes achterover worden geslagen om te vieren dat in 1810 de Beierse kroonprins Ludwig zijn prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen trouwde. Was het toen nog een ‘huwelijksfeestje’ waar alle Münchenaren een save the date-kaart voor hadden ontvangen, inmiddels uitgegroeid tot een bierfeest waar van heinde en verre mensen op afkomen. Plezier is de leidraad en bier helpt daar een handje bij.

Records

Hoogtij voor de marktleiders van het gouden goed zou je denken, maar niets is minder waar. Heineken of Bavaria zullen de tap van het Oktoberfest nooit vinden, want vreemde biertjes zijn taboe. Zolang het Oktoberfest een begrip is zijn er slechts zes bierbrouwerijen uit de omgeving die de eer hebben om hun bier te schenken op het feest. Voor één liter van deze goudgele rakkers leg je zo’n tien euro neer, wat relatief goedkoop genoemd mag worden. Het is goed te weten dat deze brouwsels met zes procent alcoholpercentage net boven het gemiddelde uitstijgen. Desondanks (of juist daarom) wordt ieder jaar met gemak zes miljoen liter bier getapt, wat gelijk staat aan 2,5 keer een Olympisch zwembad vol. Bierzar.

eerste-biertje-getapt-oktoberfest

Dresscode

Het zal nog nooit iemand ontgaan zijn dat het Oktoberfest niet alleen samen gaat met bier, maar ook met een unieke klederdracht. De alom bekende lederhose en sennerhut (traditionele hoed) sieren de mannen en de vrouwen hijsen zich ieder jaar in de dirndl. Deze kledingstukken kennen overigens een omvangrijke ontstaansgeschiedenis. De dirndl vertelt veel over de status van de vrouw en ook de lederhose zegt meer over de drager dan men denkt.

‘Zomaar’

Als je de behoefte voelt om je voetbalvrienden of oma te laten weten dat je aan ze denkt bij nog een slok van je literpul, dan kun je ze een kaartje sturen bij het postkantoor van het Oktoberfest. Ieder jaar worden daar maar liefst 130.000 ansichtkaarten en andere souvenirs verstuurd over de hele wereld.

souvenirs

Familiefeest

Wie denkt dat het Oktoberfest alleen bedoeld is voor feestvierders, Münchenaars en losbollen heeft het mis. Sinds een aantal jaar ligt de focus ook op de jongeren en ouderen.
Dit betekent dat er voor zes uur ’s avonds langzame, traditionele muziek wordt gespeeld en dat de nostalgie in de Museumtent je meeneemt naar tijden van weleer. Niet te vergeten is de grootste kermis ter wereld op het terrein, die zich met zijn 500 attracties zeer geliefd maakt bij jong en oud. Mocht je het plan opvatten om met het gezin naar München af te reizen dan is het verstandig om dat op dinsdag te doen, tijdens de familiedag. Op andere dagen is het geen aanrader om met kinderen de biertenten te betreden.

Thuisblijvers

Voor wie liever dichter bij huis host, zijn er op tal van plekken in Nederland bierfeesten. Het festival in Sittard (23 t/m 28 oktober) heeft het meeste weg van het origineel in München. Tilburg (8 t/m 11 oktober) kan dan natuurlijk niet achter blijven en viert zijn eigen Oktoberfest. In Assen (18 oktober) kun je uit je plaat gaan tijdens een optreden van Roy Donders en Gerard Joling en in Rotterdam (26 & 27 september) ga je los bij de Biergarten. Genoeg keuze dus.

Foetsie

Door al de alcohol in het bloed wordt alles wazig, zo ook het zicht op persoonlijke bezittingen. Ieder jaar worden 4000 voorwerpen gevonden die zijn achtergelaten door hun beschonken eigenaren. Onder deze ‘vermisten’ vallen voornamelijk identiteitsbewijzen, mobiele telefoons, kledingstukken en sleutels. Gekker is het kunstgebit dat vorig jaar noodlottig genoeg de mond van zijn eigenaar kwijtraakte. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de gesigneerde Playboy of tuinkabouter van Bayern München.

A visitor reaches for of the one of the first mugs of beer after the tapping of the first barrel during the opening ceremony for the 180th Oktoberfest at the Hofbraeu tent in Munich September 21, 2013. Millions of beer drinkers from around the world will come to the Bavarian capital over the next two weeks for the 180th Oktoberfest, which starts today and runs until October 6. REUTERS/Michael Dalder (GERMANY - Tags: ENTERTAINMENT SOCIETY)

Ga jij de bierrecords breken in München? Of heb jij een smeuïg verhaal over de avonturen op het Oktoberfest? Laat het ons in de reacties hieronder weten.