Oud & Nieuw: hoe wordt het gevierd in de Alpenlanden?

De dagen worden weer korter en de laatste 3 maanden van 2018 zijn begonnen. Dit betekent dat je Oud & Nieuw weer mag gaan plannen! Weet jij al hoe je het dit jaar gaat vieren? Ben je op wintersportvakantie dan is het natuurlijk leuk om deze feestdagen op locatie mee te maken. Wij vertellen je graag meer over hoe men Oud & Nieuw viert in de Alpenlanden.

Oud & Nieuw Alpen: Knallend het nieuwe jaar in

Net als bij ons kun je in de diverse wintersportbestemmingen rekenen op mooie vuurwerkshows. Natuurlijk komt siervuurwerk een stuk beter tot z’n recht met de witte hellingen, die helpen er een waar kleurenspektakel van te maken. In de meeste dorpen kun je rustig achterover leunen met een glas champagne en genieten van wat er voor je de lucht ingeschoten wordt.

Oud & Nieuw Alpen

Silvester vieren

In Oostenrijk viert men Silvesteravond. Dit gaat gepaard met lekker eten en gezellige evenementen. Denk hierbij aan concerten, eetkraampjes en optochten. In de restaurants kun je tevens terecht voor een speciaal silvestermenu. Diezelfde restaurants worden met Silvester over het algemeen drukker bezocht dan met de kerstdagen. Reserveren is dan ook geen slecht idee.

Oud & Nieuw Alpen

Aperschnalzen

Oftewel geesten verjagen. Een oud-Duitse traditie die in enkele Beierse dorpen nog gevierd wordt gedurende de eerste weken van het nieuwe jaar. Mannen trekken met zwepen de heiden in om zo het kwaad te verdrijven. Hierdoor is er ruimte voor de nieuwe geesten, je begint het nieuwe jaar met een schone lei. Tijdens Oud & Nieuw zelf wordt er vooral lekker gegeten en vuurt men kanonsalvo’s af om het jaar af te sluiten… En natuurlijk wordt er getoast met een glas sekt!

Oud & Nieuw Alpen

Koeienbellen

Ook in de Zwitserse Alpen is geesten verdrijven de orde van de dag tijdens oud en nieuw. Natuurlijk niet zo vreemd, de traditie van het verjagen en verwelkomen van geesten is al eeuwenoud. Echter verkleedt men zich daar als angstaanjagende monsters en gaat door de straten rammelend op koeienbellen. Een vreemde gewaarwording, maar leuk een keertje te hebben meegemaakt. Verder wordt er ook gewoon gekaasfondued. Gelukkig maar…

Oud&Nieuw Alpen

Marathon

In Bozen, de hoofdstad van Zuid-Tirol kun je deelnemen aan een marathon. Dit is de langste oudejaarsmarathon ter wereld. Je loopt een ronde van 1260 meter, dwars door het historische centrum. Voor mannen geldt: 8 rondes en voor vrouwen 4. Zowel amateurs als prof’s kunnen meedoen. Wil je dus de kerstkilo’s kwijt, dan is dit je kans!

Een grote club

In Frankrijk is het vooral Tignes dat bekendheid geniet tijdens het oudejaarsfeest. Hier barst namelijk een van de grootste nieuwjaarsfeesten ter wereld los. Het dorp verandert in een grote club en overal is muziek en gezelligheid. Uiteraard mag een spectaculaire vuurwerkshow daarbij niet ontbreken. Verder geldt in Frankrijk: Oud & Nieuw vier je met vrienden, geliefden én goed eten.

Wil jij graag met Oud & Nieuw naar de Alpen? Laat het weten in een comment! En we hebben nog beschikbaarheid, bekijk ons aanbod voor Our & Nieuw en zorg dat je erbij bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *