Summit Travel op bezoek bij Al Capone

Het is een drukke winterdag, de verwarming voelt brandend aan, de telefoon blijft gaan en de mailbox wordt vol gespamd. Op het bureau staat een kopje thee of koffie ter verfrissing, maar de druk is enorm. Om zes uur mag dan eindelijk de laatste naar huis. Het harde werken wordt beloond: een flink aantal boekingen en een paar knaken voor in de fooienpot. Nu is het seizoen voorbij en is de storm van wintersportaanvragen gaan liggen. Tijd dus om die fooienpot om te keren!
De buit werd al snel door de Summit-feestcommissie in beslag genomen en er werd meteen gebrainstormd. Vrienden van? Een leuke musical? Bungeejumpen? Welnee, we laten ons gewoon een uur lang opsluiten in een Escape Room!

Escape room

De Escape room is een steeds populairder wordend fenomeen. Het idee is om je met vrienden of collega’s te laten opsluiten in een speciaal ingerichte kamer. Vervolgens moet je via het oplossen van puzzels en het vinden van clues zien te ontsnappen. Een leuke manier van teambuilding en om de creatieve geest ruim baan te geven. Afijn, Summit moest er aan geloven en er stond ons een hele uitdaging te wachten. De Escape Room die wij aandeden, heet de ‘Alcatraz Room’ van Breakout Rotterdam en is gebaseerd op de beruchte gevangenis op het Amerikaanse eiland Alcatraz, waar ooit Alphonse ‘Al Capone’, oftewel ‘Scarface’ vast zat. Met die gedachte in het achterhoofd verlieten wij vrijdagmiddag het kantoor en reisden af naar ‘de Machinist’ bij Delfshaven.
Eenmaal gearriveerd op locatie, kregen we een korte introductie met daarbij een drankje. Omdat de groep te groot was om gezamenlijk op te sluiten, werden we in twee teams verdeeld. Beide teams hadden het geluk te beschikken over analytisch en creatief denkvermogen. Dit bleek later hard nodig te zijn, want om te kunnen ontsnappen was er een gezonde balans tussen out-of-the-box denken en inzichtelijk vermogen nodig. Verrassend genoeg beet groep een de spits af. Groep twee werd in de wachtruimte gestald met bier en bitterballen. Een uur lang overgelaten worden aan het overlevingsinstinct van je collega’s, je moet het maar kunnen!

groepsfoto breakout

Het Summit team weer op vrije voeten

Het overlevingsspel

Om het concept niet volledig te ruïneren kunnen er geen spoilers gegeven worden. Desondanks, deel ik een korte beschrijving van wat ik heb waargenomen in het donkere (zolder)kamertje van Alcatraz. Zelf was ik ingedeeld in groep twee en moest dus nog even wachten. Na een dik uur en met een hoop gegil en geschreeuw, kwam groep een naar buiten. “Echt super vet!” “Ja dit is echt tof!” Dit waren slechts enkele reacties. Afijn, wij mochten er aan geloven!
Het kamertje was wat duister, karig ingericht en er steeg (kunstmatige)rook op vanuit een mysterieus stuk meubilair. Kortom, het wekte meteen een spannend gevoel op.
Zodra de deur dichtvalt, gaat de tijd in en kan het puzzelen beginnen. Logischerwijze werd het team opgedeeld. Een groepje speurt de kamer af terwijl de anderen het denkwerk verrichten. Kom je er niet uit, dan helpt de ‘gamemaster’ een handje door tips te geven. Naarmate de tijd vordert, wordt het speurwerk moeilijker en de raadsels pittiger. Daarnaast komt er tegen het einde steeds meer druk op te staan waardoor er een soort paniek ontstaat. Met name de baas had hier last van en stootte een gedateerde kiesschijftelefoon van de muur, die ter plekke overleed.
Zodra er nog maar drie minuten op de klok staan, ga je ‘m ineens knijpen. Lukt het wel? Lukt het niet? Te ontsnappen uit Alcatraz.. Nou, ons lukte het net niet; 60 minuten, een paar seconden! We werden in de kraag gegrepen door de bewakers en onze ontsnappingspoging had gefaald.
Groep een stond ons op te wachten bij de deur en had stiekem meegekeken via de camera hoe wij ons overlevingsspel speelden. Gelukkig had groep een het ook niet gered binnen de tijd en de onderlinge strijd liep uit op een gelijkspel. We waren het echter wel over een ding eens: het was een absolute topervaring!

dineren bij de machinist

Aan tafel bij de Machinist

Water(,wijn)en brood

Nadat de euforie van de Escape room ietwat was afgenomen en de meeste ervaring met elkaar gedeeld waren kon er gegeten worden. Dit kwam wel goed uit, want van opgesloten zitten krijg je honger. Voor Summit Travel was een lange tafel gereserveerd en deze werd al snel bedekt met wijn, bier en brood. Na de aperitiefjes verscheen het echte werk: vlees en vis! En behoorlijk wat ook: van zwaardvis en zalm tot eend en kalfsvlees. Kortom, een buffet dat menig bourgondisch hart sneller doet laten kloppen. Als afsluiter, een prachtig decor van toetjes: aardbeien Romanoff, witte chocolademousse, sorbetijs, en crème brûlée.
Tijdens het eten werd er voortdurend gesproken over hoe de ontsnapping sneller had gekund, maar ook wat het vervolgplan was voor de avond. Het grootste gedeelte van het Summit team was namelijk nog wel ‘in de mood’ voor een drankje in de stad. En zo geschiedde het. De groep streek neer bij een druk NRC op de Witte de Withstraat, waar nog lekker werd geborreld en nagenoten van een enerverende dag.
Ons teamuitje 2015 was een absoluut succes. De Escape room bood een compleet nieuwe ervaring en droeg op een zeer innovatieve wijze bij aan de teambuilding. Het eten was uitstekend en er is veelvuldig gelachen. De fooienpot is inmiddels zo goed als leeg en we kijken weer uit naar een nieuw wintersportseizoen. Wij zijn er in ieder geval weer helemaal klaar voor!

 

Nick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *