Uniek aan een wintersport in Frankrijk

Wil je op wintersport, maar heb je geen idee waar je naartoe wilt? Je zoektocht start bij het land waar je naartoe op wintersport gaat. Ieder land heeft zijn eigen unieke kenmerken en zo hebben de gebieden in die verschillende landen dat ook. Frankrijk is een populair wintersportland voor Nederlanders. Ieder jaar weer gaan ontzettend veel van onze landgenoten genieten in de grootste skigebieden in het land van de kaas en de wijn. In deze blog lees je meer over wat er zo uniek is aan een wintersport in Frankrijk

Gigantische skigebieden

In Frankrijk vind je de grootste skigebieden van de wereld. Denk bijvoorbeeld aan Les Trois Valleés en Les Portes du Soleil. Honderden kilometers aan pistes zijn vrij normaal voor de Franse skigebieden. Je hebt nog genoeg andere grote gebieden zoals bijvoorbeeld Alpe d’Huez en Espace Killy. Vanwege de hoge ligging van de skigebieden zijn deze zeer sneeuwzeker. In de gebieden vind je vaak hele brede pistes, ideaal voor beginnende skiërs! Maar je vindt er ook genoeg uitdaging voor de gevorderde skiërs. In Franse skigebieden zijn de zwarte pistes ook echt zwart en vaak zijn de pistes ook steiler dan in Oostenrijk. Je kunt in de uitgestrekte Franse gebieden prachtige lange tochten maken zonder een piste twee keer op een dag te moeten skiën. Ook zijn er vaak genoeg off-piste mogelijkheden voor de freeriders onder ons. Voor toffe en weidse off-piste mogelijkheden kun je bijvoorbeeld terecht in skigebieden bij de dorpen Chamonix en La Plagne. Vanwege de hoge ligging van Franse skigebieden ligt er vaak genoeg sneeuw naast de pistes. 

Val Thorens Frankrijk

Accommodaties aan de piste

In de Franse skigebieden liggen de accommodaties vaak aan de piste. Vanuit je accommodaties stap je zo de piste op. Je moet dan ook eerst een afdaling maken voor je in de eerste lift kunt stappen. Wat is er nou lekkerder dan meteen de piste op kunnen stappen..? Frankrijk kent een ontzettend grote variatie aan accommodatie types.  In enkele dorpen vind je nog lelijke hoogbouw, maar je ziet de laatste tijd steeds meer authentieke Franse accommodaties terugkomen. De knusse en gezellige chalets zijn daar een voorbeeld van. Dit soort accommodaties draagt bij aan de gezellige sfeer in de dorpen. Je kunt naar veel van de accommodaties skiën tot aan de voordeur, ontzettend makkelijk natuurlijk. Dan hoef je niet kilometerslang te sjouwen met je skispullen, of lang in de skibus te zitten. Je hebt een aantal skidorpen die een authentieke bebouwing hebben zoals Samoens en Chatel. In deze dorpen vind je nog traditionele gebouwen en houten chalets in plaats van betonnen appartementencomplexen Beide dorpen staan dan ook bekend als zeer sfeervol. Samoens heeft zelfs de status Monument Historique gekregen als enige wintersportplaats in Frankrijk. Accommodaties in Frankrijk zijn relatief goedkoop vergeleken met accommodaties in andere Alpenlanden. Daarentegen zijn de consumpties op de pistes wel duurder dan in andere Alpenlanden.

Zonnig

Naast de goede piste omstandigheden is het weer vaak ontzettend lekker in Frankrijk. Vanwege de hoge ligging van de Franse skigebieden blijven de temperaturen tot laat in het jaar goed genoeg voor goede sneeuwcondities. In de nachten vriezen de pistes weer een beetje op en overdag geniet je van heerlijke temperaturen. Wanneer je naar Frankrijk op wintersport gaat hoef je je niet druk te maken over de sneeuw, de sneeuwhoogtes in Frankrijk bedragen ieder jaar weer meerdere meters. Vanwege de zuidelijke ligging van het land en de hoogtes van de skigebieden geniet je hier van de vele zonuren en de goede sneeuwcondities.

Skiën in Tignes, Frankrijd
Zonnig Tignes

Activiteiten met de familie

Frankrijk staat bekend om zijn kindvriendelijke skigebieden en -dorpen. Het land heeft het Family Plus Label geïntroduceerd, het nationale keurmerk dat aangeeft dat een dorp geschikt is voor een vakantie met kinderen. 44 verschillende Franse skigebieden hebben dit label mogen ontvangen. Zo kun je in Les Menuires, dat in 2015 is uitgeroepen tot beste wintersportplaats voor gezinnen, je kinderen naar een kinderopvang brengen. Op deze manier kunnen de kinderen op een veilige manier al op jonge leeftijd leren skiën. La Rosière is ook een zeer kindvriendelijk dorp in Frankrijk. Het is een rustig dorp met een groot kinderland en diverse blauwe pistes.

Een van de kleinere Franse skigebieden is het skigebied Espace San Bernardo met 160 kilometer aan pistes, wat natuurlijk niet klein te noemen is. De pistes in dit skigebied kruisen op meerdere plaatsen Frankrijk en Italië. In de populaire dorpen als Val Thorens en Les Deux Alpes, heb je veel activiteiten naast de piste om aan deel te nemen. Dit zijn zeer populaire gebieden waar ze voor ieder publiek genoeg te bieden hebben. Zo kun je ziplinen van berg naar berg, hondensleerijden, rodelen of sleeën en naar de wellness.   

Ziplinen in Chatel Frankrijk
Ziplinen in Châtel

Après-skiën in Frankrijk

Wanneer je aan après-skiën denkt, denk je al snel aan Oostenrijk, maar de tijd dat après-skiën alleen maar leuk was in Oostenrijk is voorbij. Ook in Frankrijk kan je erg leuk après-skiën. Het is natuurlijk niet exact hetzelfde als in Oostenrijk, maar dat maakt het après-skiën niet minder leuk! In dorpen als Val Thorens, Morzine, Tignes en Les Deux Alpes kun je erg goed après-skiën. Lees ook eens onze blog over skiën en après-skiën in Val Thorens! In skihutten als Le Tremplin, 360 bar, La grotte de Yéti en La Folie Douce weten ze heel goed hoe je een feestje moet bouwen. De meeste van deze skihutten hebben grote terrassen waar je in de middag al aan kunt schuiven voor een lekker biertje en feestelijke muziek. Op de terrassen barst het feest ’s middags al los. De après-skibar La Grotte du Yeti vind je in twaalf verschillende Franse wintersportdorpen. Hier organiseert de crew altijd leuke evenementen zoals beerpong, themafeesten, barbecues en livemuziek. 

Après-ski Frankrijk
Folie Douce in Val Thorens

De Franse keuken

De Franse keuken is de basis van veel internationale keukens! Lekkere kazen en goede wijnen vind je er in overvloed. Vermijd dan ook de grote vreetschuren en kies voor een authentieke berghut. Daar vind je de lekkerste Franse streekproducten. Overal kun je lekkere Franse kaasjes bestellen.

Probeer ook eens een Tartiflette, een streekgerecht uit Savoie. Tartiflette is een stevige lunch van aardappelen, spekjes, kaas (Reblochon), uien, crème fraîche en natuurlijk knoflook. Ga je liever voor iets makkelijks tussendoor? Probeer dan de Croque-Monsieur eens! Dit gerecht lijkt een beetje op onze tosti, maar dan wordt er meer werk in gestoken om hem klaar te maken. Naast de ham en kaas tussen de geroosterde boterhammen, wordt er op de tosti veel bechamelsaus (kaassaus) en geraspte kaas gedaan, smullen maar! Probeer voor diner eens Raclette, dit is een soort kaasfondue dat van oorsprong uit Zwitserland komt, maar wat de Frans erg goed hebben overgenomen. Een kaas wordt verwarmd en de gesmolten delen worden van de kaas afgeschraapt en op het brood en de groenten gedaan. Probeer ook eens de Steak Tartaar en de Croziflette. 

Krijg je al zin om in Frankrijk te gaan wintersporten? We begrijpen het, we krijgen na het schrijven van een blog als deze ook ontzettend zin om weer te gaan! Bekijk ons aanbod in Frankrijk!