Wel of geen polonaise aan mijn lijf?

Het behoeft geen lange introductie en uitleg: après-ski is voor de meeste wintersporters een fundamenteel onderdeel van de ski-/snowboardvakantie. Dit intrigeert ons in hoge mate en we wilden hier vanuit Summit Travel graag wat meer over te weten komen. De “Après-Ski Enquête” ging hier ons bij helpen.

Achtergrondinformatie

Deze enquête is afgenomen onder Nederlandse wintersporters. Onder après-ski, ten behoeve van deze enquête, werd verstaan: “alle vormen van uitgaan en feestvieren na een dag wintersporten, zowel meteen na het skiën als later op de avond”. Onze doelpopulatie: alle Nederlandse wintersporters die één of meer keer per wintersportvakantie après-skiën. In mei 2014 hebben de eerste 248 respondenten onze enquête ingevuld, grotendeels verspreid via onze nieuwsbrief en social media.

De après-ski enquête biedt o.a. informatie over de après-ski voorkeuren en het après-ski gedrag  van Nederlandse wintersporters. De doelstelling van onze enquête en de onderzoekjes is het bieden van hulp aan onze klanten. Hoe dan??? We weten allemaal wat we willen in onze vakantie, maar we weten niet altijd waar we dat kunnen vinden. Een Nederlandse vakantieganger is een enorme volger & repeater. Maar maakt hij of zij daar altijd een goede keuze mee? Ons uiteindelijke doel is om klanten te helpen de beste keuze te maken op basis van zijn/haar eigenschappen, demografische kenmerken, après-ski gedrag  & voorkeuren. We zijn dus op zoek naar “gepersonaliseerd après-ski advies” (zie ook eerder artikel).

Resultaten

We beperken ons in deze blog vooralsnog tot de eerste “rechttoe-rechtaan” bevindingen, de beschrijvende analyse, op basis van alle ingevulde antwoorden. Om te beginnen: 93% van de ondervraagden geeft aan de après-ski een belangrijk dan wel zeer belangrijk onderdeel van de wintersport te vinden. Werkelijk een pak van mijn hart; we hebben het juiste volk te pakken! Niet geheel verrassend te noemen is dat 88% ‘gezelligheid’ een belangrijk ingrediënt vindt voor de ideale après-ski. Hier kon men overigens meerdere antwoorden invullen (61% koos voor muziek, 38% voor drank, 27% voor dansen en slechts 16% voor flirten …).

apresskiresultaten1

Enkele andere basis-kenmerken van onze steekproef:

  • 58% is man, 42% vrouw
  • exact 75% heeft een relatie
  • onze steekproef heeft gemiddeld 1,32 kinderen (terwijl 54% kinderloos is)
  • 38% woont in een grote stad
  • 67% is hoger opgeleid (HBO of WO)
  • 77% van deze populatie skiet, 23% doet aan snowboarden

We hoeven overigens geen medelijden te hebben met de deelnemers van de après-ski enquête. Maar liefst 56% van deze groep gaat twee keer of vaker per jaar op wintersport. Er is ook wel sprake van lichte zelfoverschatting: 90,3% van de ondervraagden vindt zichzelf namelijk niet verlegen tijdens de après-ski en maakt makkelijk contact met anderen. Over makkelijk gesproken: maar liefst 69% geeft aan het niet erg te vinden om in het feestgedruis af en toe bier over zich heen te krijgen. Tolerante lui, die Nederlandse après-skiërs.

apresskiresultaten2

Als onderzoeker word je geacht neutraal en objectief je onderzoek tegemoet te treden, maar gelukkig mag je als blogger af en toe wel even je plasje erover doen. Ietwat teleurgesteld moet ik dan ook constateren dat maar liefst 41% van de ondervraagden van polonaises houdt. Met veel genoegen kan ik u echter ook melden dat DJ Ötzi meer dan ruimschoots van Wolter Kroes heeft gewonnen als favoriete artiest. Ofschoon ik het wel frappant vind dat deze volkszanger toch nog 10% van de steekproef kan bekoren, terwijl er echt wel minder dan 10% van de  Nederlandse wintersporters jaarlijks naar Westendorf en Kirchberg afreizen… 😉

après-ski & polonaise?

De deelnemers mochten ook hun favoriete après-ski etablissementen aangeven. Met stip op nummer 1 staat de Mooserwirt in St. Anton (alsof ik de formulieren zelf heb ingevuld), op de voet gevolgd door de Cin-Cin in Gerlos. Hoge noteringen zijn er ook voor Folie Douce in Val Thorens, de Patchi pub in Serfaus, de Hexenalm in Fiss en de Goasstall in Hinterglemm.

Après-ski St. Anton Mooserwirt

We waren ook benieuwd of deelname aan après-ski afhankelijk is van het gezelschap waarmee men op wintersport gaat. Dat blijkt uiteraard het geval te zijn. Op wintersport met vrienden zorgt in 99% van de gevallen voor minimaal 1 après-ski uitspatting tijdens de vakantie. Gaat men met de familie dan is dat toch nog een respectabele 75%. Gaat men samen met de geliefde op wintersport, dan test toch ook nog 87% de relatie door de après-ski niet te ontlopen.

Wat verder opvallend te noemen is, is dat een overgrote meerderheid het liefst integreert met andere volkeren tijdens de après-ski (88%!!). Dit is niet echt in overeenstemming met het enorme clustergedrag dat we doorgaans vertonen als we met z’n allen in het buitenland zijn. Of zouden we ermee bedoelen dat we het wel leuk vinden als er een plukje Duitsers of Engelsen in dezelfde kroeg zijn, zolang we maar wel in forse Hollandse meerderheid zijn, en dit ook met trots kunnen tonen? Maar is er dan sprake van integreren?

apresskiresultaten3

Goed, tot zover de eerste resultaten van ons après-ski onderzoek. Bent u ook zo benieuwd naar het vervolg?  In een volgende blog zullen we meer gaan kijken naar diverse  verbanden van de antwoorden (“houden de WO’ers inderdaad niet van polonaises?”).

Zum wohl!

Robert

Ps. U kunt overigens nog steeds deelnemen aan de enquête als u dat nog niet heeft gedaan. We verloten in de loop van de zomer een mooie reis onder de deelnemers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *