Veiligheid voorop, tijd voor een (opfris)cursus: de 10 FIS pisteregels

De winter laat nog eventjes op zich wachten, maar je kunt niet vroeg genoeg met de voorbereiding voor je wintersportvakantie beginnen. En laten we eerlijk zijn, wanneer was de laatste keer dat je de FIS pisteregels doornam? Of misschien ben je wel nieuw op de piste en moet je nog ontdekken wat deze regels precies inhouden. Ongeacht je ervaring, is dit het perfecte moment om een frisse blik te werpen op deze regels die de kern van veiligheid en verantwoordelijkheid op de berg vormen.

1. Houd rekening met andere skiërs en snowboarders

Deze eerste regel klinkt eenvoudig, maar wordt vaak vergeten. Je dient je gedrag op de piste zo aan te passen dat anderen geen gevaar lopen.

2. Controleer je snelheid

Het is heerlijk om de wind te voelen en snel de berg af te dalen, maar het is belangrijk dat je altijd de controle behoudt. Hier komt een stukje zelfkennis bij kijken, zorg ervoor dat je ten allen tijde in staat bent om te stoppen en uit te wijken. Ook de weersomstandigheden, de sneeuw en hoe druk het op de piste is, spelen hierbij mee.

pisteregels

3. Kies een veilig spoor

De lijn die je kiest op de piste heeft invloed op jou en anderen. Denk eraan dat jouw keuzes niet alleen van invloed zijn op jezelf, maar ook op het plezier en de veiligheid van medewintersporters. Wat hier bijvoorbeeld ook bij hoort is voorrang geven aan degene voor je. Als jij van boven komt aan skiën, is het niet alleen beleefd om degene voor je voorrang te geven, maar ook essentieel om botsingen te voorkomen.

4. Inhalen met afstand

Het inhalen van andere skiërs en snowboarders is soms onvermijdelijk en mag natuurlijk ook altijd, maar doe dit ook altijd met voldoende afstand. Zo geef je anderen de ruimte om ongehinderd hun pad te vervolgen.

5. Kijk uit bij oversteken en invoegen

Als je de piste oversteekt of erop komt, hebben alle andere wintersporters voorrang. Het maakt dus niet uit van welke kant ze komen. Zorg ervoor dat je goed oplet en anderen niet in gevaar brengt.

6. Stop op een veilige plaats

Soms wil je even uitrusten, genieten van het uitzicht of wachten op de rest van de groep. Kies dan een plek waar je niet alleen goed zichtbaar bent, maar waar je ook anderen niet in de weg staat. Dit doe je het beste aan de rand van de piste en zorg er ook voor dat je niet achter of onder een heuveltje stil staat. Hiermee ben je namelijk onzichtbaar voor skiërs die van boven komen.

7. Loop langs de kant van de piste

Loop je (met ski’s of snowboard) naar boven of ga je te voet naar beneden? Je mag dan alleen de zijkant van de piste gebruiken.

8. Volg de borden en markeringen

De borden en markeringen op de berg zijn er niet voor niets. Ze geven belangrijke informatie over gevaren en regels. Het volgen van deze aanwijzingen draagt bij aan een veilige en plezierige ervaring voor iedereen.

pisteregels

9. Hulp verlenen bij ongelukken

Het kan gebeuren dat je getuige bent van een ongeval op de berg. Bied hulp aan waar mogelijk. Jouw steun kan een verschil maken in noodsituaties. Iedere skiër of snowboarder is verplicht om hulp te bieden. Als het nodig is, kun je de nooddienst bellen. Dit nummer is vaak te vinden op de plattegrond van het skigebied en soms zelfs op je liftpas. Zorg er in ieder geval altijd voor dat het slachtoffer niet alleen achter blijft. Mocht het nodig zijn, kun je de wintersporters die van boven komen waarschuwen door je ski’s in kruisvorm op de piste te zetten.

10. Legitimatie verplicht

Bij een ongeval ben je verplicht om je persoonsgegevens bekend te kunnen maken door middel van een legitimatiebewijs. Het maakt hierbij niet uit of jij verantwoordelijk was of niet. Iedereen, ook getuigen of betrokkenen moeten zich kunnen legitimeren. Wie zich niet aan de FIS- pisteregels houdt kan civiel- en strafrechtelijk aansprakelijk gesteld worden als diegene de veroorzaker van een ski-ongeluk is.

En hoeveel kende jij er? Onthoudt ze goed, deze simpele regels zorgen ervoor dat we met zijn allen van een geweldige wintersport kunnen genieten. Aan deze 10 pisteregels voegen wij er graag nog drie aan toe:

11. Respecteer de natuur

Laat geen afval achter en respecteer de natuurlijke omgeving. Zo kunnen we allemaal blijven genieten van deze prachtige speeltuin.

12. Draag een helm

We hopen natuurlijk dat jij het zelfvertrouwen van een ski-superheld hebt en toch raden we je ook dan aan om als extra bescherming een helm te dragen.

pisteregels

13. Geen Selfie-Excuus: Pisteregels Gelden Altijd!

Onthoud, zelfs als je selfies maakt of prachtige beelden van de besneeuwde bergen,
de pisteregels zijn niet in de pauzestand! Houd jezelf en anderen in veilige focus, zelfs als je een iconische bergachtergrond vastlegt.

Je bent nu helemaal klaar om veilig de piste op te gaan. Zijn je vrienden en familie dat ook? Stuur ze dit blog voor de zekerheid nog maar even door, dan kunnen ook zij de regels weer even een keertje doornemen. Of je nu een doorgewinterde wintersporter bent of nieuw op de piste, deze regels vormen de hoeksteen van veiligheid en plezier op de berg.

Bekijk de website van Summit Travel of neem contact op met een van onze reisadviseurs voor meer informatie over de beste wintersportervaringen.