10 freeride walhalla’s die je niet mag missen

Freeriden wordt steeds populairder. Vanwege de toenemende drukte op de pistes wordt het steeds verleidelijker om als goede skiër off-piste je weg te vervolgen. Als freerider maak je de mooiste tours door de ongerepte natuur en kom je veel minder skiërs tegen dan op de pistes. Je kunt zelf op pad gaan of met een skileraar of berggids. Ga op ontdekking in de natuur, bepaal je eigen weg en trek misschien wel de eerste banen in de verse sneeuw. Je moet natuurlijk wel alle veiligheidsregels in acht nemen en met de juiste materialen op pad gaan. Er zijn veel gebieden met uitdagende off-piste afdalingen en je hebt gebieden waar ze off-piste mogelijkheden aanbieden die toegankelijk zijn voor de beginnende freerider. Wij hebben 10 freeride walhalla’s voor je op een rijtje gezet. 

 1. Sankt Anton am Arlberg

Sankt Anton am Arlberg staat op nummer 1 van de freeride walhalla’s van Oostenrijk. Seizoenen lang kun je hier, vanwege de overvloedige sneeuwval naast de piste skiën en nieuwe afdalingen ontdekken. Let wel op, je zult hier niet de enige zijn die het avontuur op zoekt naast de piste. In Sankt Anton heerst veelal ware “poederstress” en strijden freeriders om de eerste tracks in de poedersneeuw. Een groot aantal off-piste afdalingen in Sankt Anton staan zelfs al op de pistekaart aangegeven, je vindt deze terug als skiroutes op de kaart in de vorm van een stippellijn. De mogelijkheden om off-piste af te dalen zijn misschien nog wel groter dan de mogelijkheden op de piste. Grote aanraders zijn de off-piste afdalingen van de Matunjoch, de Schindler Spitze en uiteraard de populaire Valluga 2. Wij raden je wel aan om te gaan freeriden met een berggids. Alleen met een berggids mag je namelijk de lift pakken naar de Valluga. 

Freeride walhalle Sankt Anton

Freeride in Sankt Anton

2. Chamonix Mont Blanc

Chamonix Mont Blanc mag echt niet missen in het lijstje met freeride walhalla’s, dit gebied staat ook wel bekend als het Mekka voor freeriders. Wanneer je jezelf graag off-piste begeeft is het skigebied van Chamonix een droom, the place to be. Je vindt hier geweldige afdalingen in alle soorten en maten. De poederstress is hier ongekend na een sneeuwdump. Voor wat extra uitdaging is Chamonix waar je moet zijn, neem bijvoorbeeld deel aan een 4 uur durende tocht door de Vallée Blanche. Je moet hier natuurlijk wel ervaring voor hebben. In Chamonix dalen de cracks langs alle kanten van de Grand Montets af. Durf jij het aan? 

3. Espace Killy

Gebundeld hebben Tignes en Val d’Isère een wereldklasse freeride walhalla in het skigebied Espace Killy. Het off-piste gebied van Tignes en Val d’Isère is groots, heeft verschillende moeilijkheidsgradaties en is zeer uitgestrekt. Daardoor komen zowel de beginnende als de gevorderde freeriders aan hun trekken. In Tignes kun je echt overal off-piste skiën, er wordt in dit gebied alles aan gedaan om freeriders veilig te laten afdalen. Een tip voor freeriders is om af te dalen van de Les Oreilles de Mickey vanaf de top van de Tovière. Iedere skischool in dit gebied biedt mooie freeride tochten aan. Lees onze blog om erachter te komen waarom je een freeride les zou nemen. 

Freeride in Tignes

Verse sneeuw in Tignes ©andyparant.com

4. Les Quatre Valleés

In Les Quatre Valleés is freeriden ontzettend populair. Ook dit gebied verdient een eervolle plek in de lijst met freeride walhalla’s. Je vindt er een grote variatie aan off-piste afdalingen. Met zowel toegankelijke off-piste routes als moeilijke afdalingen, is dit gebied een waar freeride walhalla in Zwitserland. Het hoogste punt in dit gebied ligt op 3300 meter hoogte op de Mont Fort. Vanaf dit punt heb je de mooiste uitzichten op Mont Blanc en de Matterhorn. Je hebt vanaf de Mont Fort uitzicht op de indrukwekkende Bec de Rosses waar jaarlijks de laatste wedstrijd van de Freeride World Tour plaatsvindt. Wanneer je het treft met de sneeuwcondities kun je afdalen van de Mont Fort naar Le Chable. Tijdens deze afdaling van 800 meter overbrug je wel 2530 hoogtemeters. Helaas zijn de first tracks wel lastig te scoren in dit populaire gebied. 

5. Les Trois Valleés

Het zal je niks verbazen dat ’s werelds grootste skigebied genoeg off-piste mogelijkheden heeft. Je vindt off-piste mogelijkheden net naast de piste, maar ook ver van de piste in de ruige natuur. Wees er snel bij want de off-piste afdalingen raken hier snel verspoord. Omdat het gebied zo hoog in de bergen ligt zijn de sneeuwcondities van vroeg tot laat in het seizoen erg goed. Ook liggen ruim 85% van de pistes en afdalingen boven 1800 meter, waardoor de neerslag de gehele winter als sneeuw valt en er naast de piste genoeg verse sneeuw ligt. Iedere skischool in Les Trois Valleés biedt off-piste lessen aan. 

Freeride Wanhalla Valt Thorens

Freeride Val Thorens

6. Paradiski

In het enorme skigebied Paradiski vind je Les Arcs en La Plagne. Les Arcs is waar het allemaal begon. Dit freeride walhalla heeft bijgedragen aan de populariteit van het freeriden. Afdalingen zijn hier vaak steil en de mogelijkheden zijn oneindig. Je hebt ontzettend veel opties voor mooie tochten door dit gebied. Een aanrader is de afdaling vanaf de Aiguille Rouge. Zoals in meerdere gebieden in Frankrijk is ook hier veel poederstress. Ga voor een mooie off-piste ski tour een dag op pad met een berggids. Freeride en off-piste lessen worden hier in overvloed aangeboden. In La Plagne daarentegen is, ondanks dat dit gebied een ware off-piste droom is, de poederstress veel minder aanwezig. Hier vind je veel hellingen naast de dorpen. Vanaf de gletsjer van La plagne zijn er verschillende uitdagende off-piste afdalingen. Het dorp staat veel minder bekend als freeride bestemming, wat het gebied juist interessant maakt. 

7. Alpe d’Huez

Alpe d’Huez heeft een gigantisch off-piste potentieel. Dit gebied hoort zeker thuis in de lijst met freeride walhalla’s. Hier heb je schitterende hellingen binnen handbereik, maar bovenal veel uitdagende off-piste afdalingen net naast het gebied. De off-piste afdalingen zijn voornamelijk geschikt voor gevorderde freeriders. De afdalingen zijn namelijk stijl, moeilijk en je kunt er vervelend ten val raken. Ook is het off-piste gebied van Alpe d’Huez verbonden met het off-piste Mekka van La Grave. Vanaf de Pic Blanc en Pic Bayle neem je de mooiste poederafdalingen. Namen als L’impossible zeggen natuurlijk genoeg over de moeilijkheidsgraad van de off-piste afdalingen. Kortom: Alpe d’Huez mag zeker niet ontbreken op je freeride bucketlist. 

Alpe dHuez

De prachtige omgeving in Alpe d’Huez ©Cyrille Quintard Domaine

8. Sölden

Sölden staat bij de meeste wintersporters bekend als après-ski walhalla. Daarnaast is het Ötztal skigebied zeer sneeuwzeker met zijn gletsjers. Maar in Sölden heb je ook genoeg off-piste mogelijkheden. Vooral op de Gaislachkogel vind je een aantal kommen waar je schitterende afdalingen doorheen kunt maken. De Wasserkar is een voorbeeld van zo’n mooie kom, wanneer je hier afdaalt, maak je een mooie afdaling door prachtige doorgangen (couloirs). Wil je dicht bij de piste blijven, dan kun je fijne afdalingen maken van de Giggijoch. Neem als afsluiting van je avontuur nog een lekker biertje en rol meteen de après-skibar in. 

9. Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

Na de fusie met het aangrenzende skigebied Fieberbrunn is het skigebied een echt Mekka voor freeriders geworden. Je vindt er nu oneindig veel off-piste routes die allemaal een ding gemeen hebben: het schitterende uitzicht. Er is een grote variatie aan moeilijkheidsgraden van de off-piste routes. Aan de kant van Saalbach Hinterglemm vind je veel off-piste mogelijkheden die toegankelijk zijn voor iedere freerider en aan de kant van Fieberbrunn vind je off-piste mogelijkheden met een hogere moeilijkheidsgraad. Het gebied heeft speciaal voor de freeriders een sneeuw informatie en lawine meldingssysteem geïntroduceerd. Ook worden er diverse freeride kampen georganiseerd en hosten ze de Freeride Wereld Tour.

Freeride Walhalla Saalbach

© saalbach.com, Peter Lindner

10. Via Lattea

Via Lattea is het enige Italiaanse skigebied in dit rijtje. Ook in dit schitterende skigebied kun je heel goed freeriden. Naast de 400 kilometer piste die je in dit skigebied terugvindt, heb je volop off-piste mogelijkheden. Ondanks dat Sauze d’Oulx steeds bekender wordt, ben je in dit gebied nog wel vaak alleen. Je kunt hier de allermooiste afdalingen maken in alle rust. Off-piste ski je door steile doorgangen, lariksbossen en open hellingen, prachtig dus! 

Wanneer je nog niet bekend bent met het freeriden is het handig om je hierin te verdiepen. In zo ongeveer ieder gebied uit deze blog kun je ontzettend leuke freeride lessen volgen. Je moet natuurlijk wel weten waar je moet zijn, welke materialen je nodig hebt en wat je moet doen in geval van nood. Zit je niet te wachten op een les, maar weet je niet waar je moet zijn? Ga dan met een berggids op pad, dat is ontzettend leuk! Welke van deze freeride walhalla’s ga jij tijdens je volgende wintersport bezoeken? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *