10 tips voor een aangename autorit naar de wintersport 

Een aangename autorit

Ga jij komende wintersportvakantie met de auto op wintersport? Om ervoor te zorgen dat jouw autorit een aangename autorit wordt, hebben wij 9 tips op een rijtje gezet. Waar moet je op letten voordat je vertrekt en wat zijn de tips voor onderweg? Zorg ervoor dat je fris en fruitig blijft en veilig aankomt op je bestemming. Zo kun je na een aangename autorit meteen genieten van de wintersport!

1. Op pad met winterbanden

In Duitsland, Oostenrijk en Noorwegen is het verplicht om met winterbanden te rijden. In Frankrijk, Italië en Zwitserland is het verplicht om winterbanden onder je auto te hebben als dat staat aangegeven op het verkeersbord. Echter is het sterk aan te raden om sowieso op pad te gaan met winterbanden. Mocht er een ongeluk gebeuren en je hebt geen winterbanden, kan er bij een aanrijding alsnog schuld worden toegewezen. Wees dus goed voorbereid en zorg dat je naar de wintersport altijd met winterbanden rijdt.

2. Neem sneeuwkettingen mee

Op de snelwegen heb je in principe geen sneeuwkettingen nodig. Het is dan ook niet verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben. Echter is het wel sterk aan te raden om sneeuwkettingen mee te nemen. Op besneeuwde wegen wordt er met een speciaal, blauw bord aangegeven waar er met sneeuwkettingen gereden moet worden. Om ervoor te zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan, is het dus verstandig om ook sneeuwkettingen mee te nemen! En om te laten zien dat je een pro bent met sneeuwkettingen: check thuis even hoe je ze eromheen moet leggen.

Veilig op pad met sneeuwkettingen
Veilig op pad met sneeuwkettingen

3. Warme dekens voor een aangename autorit

Het kan zomaar aan de frisse kant zijn in de auto onderweg en je weet niet wat je nog tegenkomt. Voor hetzelfde geld beland je in een file waar je zo een paar uur moet wachten tot je weer door kunt. Zorg er daarom voor dat je minimaal 1 (fleece) deken per persoon bij je hebt. Zo kruip je lekker onder je deken en is het meteen een stuk aangenamer om te wachten dan zonder. Een extra tip om in te pakken is een EHBO kit met een aluminium deken, mocht er echt iets naars gebeuren onderweg, dan kun je iemand warm houden met een aluminium deken.

4. Genoeg eten, drinken en lekkernijen voor onderweg

Als je lang onderweg bent krijg je ongetwijfeld trek in iets lekkers onderweg. Dan is het lekker om af en toe een slokje te kunnen nemen en iets lekkers te kunnen eten. Neem dit alvast mee van huis voordat je aan de autorit begint. Zo heb je altijd een voorraadje bij mocht je in de file komen te staan. Daarnaast bespaar je nog een hoop geld ook. Bij een benzinestation is alles namelijk toch net iets duurder dan wanneer je het vanuit huis meeneemt voor onderweg. Eten en drinken zijn belangrijk voor een aangename autorit.

Neem bijvoorbeeld lekkere koekjes mee
Neem bijvoorbeeld lekkere koekjes mee

5. Algemene check van de auto

Voor je vertrekt is het handig de auto na te lopen of een check bij de garage uit te laten voeren. Staat er een onderhoudsbeurt gepland rond je wintersportvakantie? Laat deze uitvoeren voor je weggaat. Dan weet je dat alle vloeistoffen op peil zijn, de ruitenwisserbladen in goede conditie zijn en alle filters tip-top in orde zijn. Controleer zelf of je alles bij je hebt aan verplichte onderdelen: hesjes, EHBO set en een gevarendriehoek.

6. Neem extra ruitenwisservloeistof mee

De vieze en vochtige wegen zorgen ervoor dat je ruiten snel vies worden. Goed zicht is echter uiteraard cruciaal voor een aangename autorit naar de wintersport. Zorg er daarom ook voor dat je extra ruitenwisservloeistof meeneemt voor onderweg. De viezigheid van het wegdek spat gemakkelijk omhoog door andere weggebruikers.

7. Koop je vignet voorafgaand aan de reis

Als je over de snelwegen en autowegen rijdt moet je in het bezit zijn van een vignet. Deze vignetten kun je bij de grensovergang kopen, maar je zult niet de enige zijn. Om de reis snel voort te kunnen zetten is het aan te raden dit vignet al voor vertrek aan te schaffen bij de ANWB. Zo voorkom je lange wachtrijen bij de grens en kun je lekker doorrijden naar je wintersportbestemming.

Onderweg naar de wintersport!
Onderweg naar de wintersport!

8. Zorg voor een leuke playlist

Het is in deze tips al vaker naar voren gekomen: een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er daarom ook voor dat je een leuke playlist hebt samengesteld. Met je favoriete muziek op gaat de rit een stuk sneller en kun je lekker meezingen.

9. Neem een routekaart mee voor onderweg

Je zult wel denken, waarom zou ik nog een kaart meenemen? Maar je zult net zien. Je navigatie is even de weg kwijt en je internet heeft toevallig net even geen zin om mee te werken. Welke kant moet je dan op? Een ouderwetse kaart is dan de oplossing. Het is even zoeken geblazen, maar je kunt de autorit in ieder geval voortzetten en hoeft geen (of maar weinig) tijd te verliezen.

10. Zorg voor vermaak voor de kinderen

Ga je op wintersportvakantie met kinderen? Zorg er dan ook voor dat zij zich vermaken tijdens de aangename autorit. Lekker eten en drinken en een leuke playlist doen natuurlijk al een hoop goed. Maar neem bijvoorbeeld ook een tablet mee. De kinderen kunnen dan onderweg rustig een film kijken of spelletjes spelen. De tijd zal alleen maar sneller gaan!

Kinderen kunnen uren zoet zijn met een tablet
Kinderen kunnen uren zoet zijn met een tablet

Ontdek in deze blog  ook de andere mogelijkheden om naar je wintersportbestemming te gaan!