5000 dagen Summit Travel: de naam, het logo, het avontuur, hoe is het ooit begonnen?

Summit Travel

Summit Travel zit in de lift, letterlijk een figuurlijk. Zo wonnen we onlangs de Snowplaza Award voor beste wintersportaanbieder en zijn we momenteel met het team in Gerlos, waar we ons met de skilift naar de top van de berg laten brengen. Even lekker bijkomen, want het hele jaar door wordt er hard gewerkt en reiken we met Summit Travel naar de top. Al 5000 dagen lang, want zolang bestaat Summit Travel al. Eigenaar Robert Flik vertelt in een interview hoe het allemaal begon.

Met veel trots kijkt Flik terug op de afgelopen 13, bijna 14 jaar. Hij vertelt hoe hij tot het idee kwam om een wintersportorganisatie op te richten, waar de naam Summit Travel vandaan komt en hoe hij de toekomst van het bedrijf ziet.

Summit Travel
Afgelopen jaar maakte Robert zijn debuut op televisie

Veilig nest

Precies 5000 dagen terug werd Summit Travel tot leven geroepen. Flik weet het zich uiteraard nog goed te herinneren: “ In het begin deed ik het helemaal alleen en was het natuurlijk één groot avontuur. Je vraagt jezelf dan af of het allemaal gaat slagen. Ik ben trots dat ik dit durfde te starten, want ik kwam uit een heel veilig nest; uit een heel andere sector en ik had een goede baan. Dat gooide ik in één keer in de prullenbak en begon iets in een moeilijke prijsvechtersmarkt die al behoorlijk dichtgevroren zat.”

“In het begin werkte ik zo’n 24 uur per dag.”

Mooie besefmomenten

Net als bij veel andere ondernemingen moest er in het begin flink aangepoot worden. “Je bent bezig met jezelf te bewijzen en te knokken om de organisatie levensvatbaar te maken. Op een gegeven moment lukt het om bestaansrecht op te bouwen. Mijn doelstelling was om in het eerste seizoen 700 mensen naar de sneeuw te sturen. Uiteindelijk waren dit er 702. Missie geslaagd! Dat zijn de momenten dat trots en blijdschap overheersen. Dergelijke emoties overvallen me nu ook nog regelmatig, bijvoorbeeld op een personeelsborrel waar iedereen het naar z’n zin heeft en waar een goede sfeer heerst. Daar geniet ik van: mooie besefmomenten.”

Summit Travel
Besefmomenten: met het team op skiavontuur in Saalbach

Knoop doorgehakt

Voordat Summit Travel werd opgericht, was Robert in dienst bij Ortec als econometrist en regelde daar steevast de skiuitjes van het bedrijf. “ Dat ging dan om een groep van 50-75 man die jaarlijks mee op skireis gingen. Zodoende kwam ik in contact met de branche en die intrigeerde mij wel. Ik was skifanaat en vond organiseren erg leuk. Een belangrijk argument daarbij is dat ik dacht van: ‘ik ben ook in staat om zulke reizen te organiseren en dan nog beter dan dat ik nu meemaak als klant.’ Na gedegen onderzoek en een beslissingsfase van een paar maanden, heb ik in maart 2003 de knoop doorgehakt. In de nazomer van datzelfde jaar stond er een website met een behoorlijk vol programma.”

“Als ondernemer moet je een beetje arrogant zijn en, vertrouwen in je eigen kunnen hebben.”

Summit Travel vastleggen

“De naam Summit Travel is verzonnen door Ludo, een kennis van me werkend voor het bedrijf Intermax, waar ik later in onderhuur kwam te zitten. Hoe hij er op gekomen is? Bij hem in het gebouw zat destijds het bedrijf “Summito Global Management” (of iets dergelijks) en ik denk dat hij hierdoor geïnspireerd is geraakt. Zelf ontkent hij dit tot op de dag van vandaag, maar ik blijf van mening dat dit er wel degelijk mee te maken heeft gehad. Hoe dan ook, Summit Travel is een topnaam en ik ben er heel dankbaar voor. Met Summit Travel kun je alle kanten op en hoef je je natuurlijk niet te beperken tot de wintersport. Je kunt eventueel ook zonvakanties gaan verkopen, ook al is dat niet mijn directe ambitie.”

“Ik heb de naam Summit Travel gelijk vastgelegd, zonder enige twijfel.”

Summit Travel
Met de naam Summit Travel kan je alle kanten op

Duidelijk logo

“Het Summit Travel logo is gemaakt door grafisch vormgever Arjan Scheffers, ook een vriend van mij. Helaas is hij een aantal jaar later overleden. Arjan verzon het logo en deze was prima: vrij neutraal en goed passend bij de naam Summit (dakje). Ik was erg enthousiast erover, want zelf ben ik vooral creatief met woorden en niet met beelden en design. Dit logo vertegenwoordigt mij; ik hoef geen poespas in logo en naam etc. Summit Travel is een stevige naam en het logo is duidelijk en eenvoudig. Klaar…”

De kracht van Summit Travel

Het bedrijf is stevig gegroeid in de afgelopen 5000 dagen en volgens Robert zit de kracht van Summit Travel vooral in de combinatie van technologische excellentie en service en maatwerk.

“In het begin van ons bestaan heb ik wel honderden bedrijven gebeld met zogeheten ‘cold calls’. Ik heb iedereen in mijn omgeving gemobiliseerd om de naam Summit Travel uit te dragen. Uiteindelijk had ik wel 50 ambassadeurs! Van de eerste 700 boekers, waren er 500 van bedrijven en dat kwam puur door deze cold calls en mijn ambassadeurs.”

“Mensen moeten bij ons terecht kunnen voor snelle service, zodat ze weten van: ‘ik bel, word meteen geholpen en kan rekenen op goede service.”

“Bij groepsreizen zijn flexibiliteit, service en maatwerk natuurlijk het allerbelangrijkst. Veel bedrijven zijn vanwege die reden bij ons gebleven en ook vandaag de dag is goede service nog steeds het belangrijkste uithangbord om klanten te binden. Om naast groepen ook meer particuliere boekingen te krijgen, hebben we een aantal jaar terug de website volledig vernieuwd. Dat is echt een geweldige zet geweest en ik denk zelfs dat we één van de betere websites hebben binnen de branche. Qua snelheid, qua zoek en boek etc. Technologische excellentie gecombineerd met service en maatwerk – een zeer succesvol recept als je het mij vraagt!”

Summit Travel
Naast een vernieuwde website, kreeg Summit Travel ook een vernieuwde werkomgeving. Afgelopen zomer verhuisden we naar Oostplein.

Verder blijven groeien

In de toekomst verwacht Robert voort te kunnen borduren op dit recept en daarbij ook nog eens flink het assortiment uit te breiden. Zo wil hij komende zomer zo’n 600-650 arrangementen gaan aanbieden op de website en daarmee een groei van 10 tot 20 procent beramen. Ook houdt hij de technologische ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Geen grote scope changes, maar uitbreiden, investeren en ontwikkelen, dat zijn Roberts plannen voor de toekomst.

“ Op naar 2020, want dan willen we 20.000 wintersporters naar de sneeuw sturen”