Après-ski drankjes: van gekruide neut tot helemaal teut

aprés-ski drankjes

Een wintersportvakantie zonder après-ski drankjes is als een piste zonder sneeuw. Van Glühwein tot Jägertee en van Flügel tot Schnaps. Maar wat weten we nou eigenlijk echt over de bekende wintersport drankjes? Waar komen ze vandaan en wat zijn de ingrediënten? Summit Travel zet de bekendste drankjes voor jou op een rij. Zo heb je net wat meer achtergrond als je er nóg eentje bestelt in de après-ski bar.

Oud en nieuw

Waar buitenstaanders denken dat Glühwein alleen genuttigd wordt met oud en nieuw, weten doorgewinterde wintersporters wel beter. Of het ook geschikt is voor een wild après-ski feestje is een andere vraag, maar het is nooit verkeerd om even lekker mee op te warmen na een dagje wintersport. Glühwein bestaat, zoals de naam al zegt, uit rode of witte wijn. Maar er is meer. De wijn wordt namelijk samen met een heleboel kruiden verwarmd. Kaneel, kruidnagel, steranijs en citrusschillen. Dit mengsel is ongeveer in de veertiende eeuw bekend geworden, maar Glühwein zelf bestaat al sinds de Klassieke Oudheid. De Romeinen hielden hun wijn warm boven een vuurtje tot een graad of 70°C, maar niet warmer want dan verdampt de alcohol en dat zou natuurlijk zonde zijn.😉 Er zit ongeveer 13% alcohol in Glühwein.

aprés-ski drankjes

Thee met alcohol

Voor sommige mensen een wat onbekender drankje dan de meeste drankjes in deze lijst maar zeker niet minder lekker. Jägertee komt oorspronkelijk uit Oostenrijk. Er zijn in de loop der jaren heel wat varianten ontstaan, maar de originele Jägertee is gemaakt van zwarte thee, stroh rum en verschillende kruiden. Kaneel, vanille en steranijs zijn daarvan het populairst. Stroh rum, één van de hoofdingrediënten is in 1832 ontdekt door Sebastian Stroh, de drank op zich bestaat dus best lang. De mix van bovenstaande ingrediënten is later bedacht. Tot slot mag natuurlijk de sinaasappel niet ontbreken.

Dopje op je neus en drinken maar

We hebben het hier uiteraard over Flügel. Flügel is een betrekkelijk nieuw drankje geïntroduceerd in 1996. Sinds een aantal jaar is dit één van de bekendste après-ski drankjes en vliegen ze elke avond over de bar. Het bestaat uit rode Wodka en Red Bull, bevat 10% alcohol en zit in een flesje van 20 ml. Vergeet het dopje niet op je neus te zetten, drink het in een teug leeg en ‘Let the duck out’.

Geheim recept

In 1897 werd Curt Mast geboren. Hij was de zoon van een azijnmaker in Wolfenbüttel, maar Curt zelf had een enorme passie voor jagen. Daarnaast was hij gefascineerd door het maken van alcoholische dranken. Deze mix van talenten en interesses waren de grondslag voor deze borrel. De creativiteit spatte er vanaf en hij gooide maar liefst 56 kruiden bij elkaar. Vijftig hiervan zijn bekend, maar de overige zes blijven voor altijd geheim. De vijf hoofdingrediënten zijn: gember, kaneel, steranijs, kardemom en sinaasappelschil. Het drankje bevat naast de 56 ingrediënten 35% alcohol. Natuurlijk waren de verhoudingen van alle kruiden niet meteen goed, maar na jaren proberen en perfectioneren is het hem in 1934 eindelijk gelukt. Het drankje was bedoeld voor binnen de jagersgemeenschap en kreeg daarom de naam Jägermeister. Dit drankje is in al die jaren uitgegroeid tot een wintersport klassieker.

aprés-ski drankjes

Schnapsshot

De laatste maar zeker niet de minste in deze lijst: Schnaps. Après-ski is simpelweg niet compleet zonder dit fruitige likeurtje. De borrel bestaat voornamelijk uit rijp fruit en alcohol. Gemiddeld zo’n 40%, maar er zijn ook varianten met 85% alcohol. Al voor dat après-ski bestond werd schnaps gezien als een vervanging voor wijn en bier. Schnaps was namelijk veel goedkoper. Ook werd het gebruikt als medicijn tegen maagklachten. Maar er is nog veel te vertellen over Schnaps, dat lees je hier.

Heb je na het lezen zin om deze après-ski drankjes in het zonnetje op de berg te drinken? Bekijk dan nog snel welke accommodaties voor dit seizoen te boeken zijn. Ook zijn de eerste accommodaties voor volgend jaar te boeken.