Belletje lellen

Als je vertelt dat je fulltime voor een wintersportspecialist werkt breng je mensen doorgaans in verwarring, want heb je dan niet per definitie een deeltijdbaan en de gehele zomer vrij?
Niets is minder waar.

Summit Travel groeit, en om alle gasten van een gepast onderkomen te kunnen blijven voorzien doen we er in de zomermaanden alles aan om ons assortiment flink uit te breiden. Daartoe hanteren we verschillende methodes die allemaal hun vruchten afwerpen maar mijn favoriete methode bij uitstek is het ouderwetse belletje lellen.
De spanning is hetzelfde als vroeger, het enige verschil met 25 jaar geleden is dat ik nu blijf staan om te zien hoe de persoon aan de andere kant van de deur op mijn komst reageert.
Ik kan u vast verklappen: dat varieert nogal.

belletjelellen02

Als er een auto voor de deur staat en er desondanks helemaal niet wordt opengedaan heb ik hetzelfde gevoel als toen ik als kind met kinderpostzegels de wijk rondging en door het raampje naast de deur nog snel iemand de keuken in zag vluchten. Daar sta je dan, voor een letterlijk gesloten deur, terwijl je door nieuwsgierige buren vanachter gordijntjes wordt begluurd.
Zo nu en dan gaat de deur echter op een kier en dan is het de vraag of mijn blauwe Summit ski jack nieuwsgierig maakt of afkeer veroorzaakt. Begrijpt u mij niet verkeerd: het is een mooie jas en ik vind zelf dat hij me goed staat (behalve als ik ermee de piste af moet, volgens de baas, maar dat is wellicht voer voor een nieuwe blog), maar de gemiddelde pensionhouder is geen uitgesproken fan van reisorganisaties. Tour operators willen door de bank genomen namelijk de beste kamers (liefst alle) voor de laagste prijs. Ze hebben bovendien niet veel op met stamgasten die al een jaar vooruit de bedden bezet houden tijdens de belangrijkste vakantieweken (waardoor klanten van de tour operator die niet meer kunnen boeken).
Het duurt vaak even voordat ik de eigenaar in kwestie ervan kan overtuigen dat wij het bij Summit Travel op z’n Summits doen en dat een samenwerking met ons best het overwegen waard is.

belletjelellen04  belletjelellen05
Net als vroeger bij de kinderpostzegels word ik ook nu weleens letterlijk weggestuurd, maar als ik een mooi Oostenrijks pension met een gastvrije eigenaar vind die de samenwerking wel ziet zitten dan is mijn dag helemaal goed. Als de ketting van de deur gaat en er na de eerste kop koffie nog een tweede bakje volgt dan is vaak een basis gelegd voor een fijne samenwerking die tot op heden in alle gevallen standhoudt.
Het is dankbaar werk: de pensionhouder krijgt leuke Summit-gasten, de Summit-gasten gaan met een gerust hart naar een fijne, unieke accommodatie en Summit Travel heeft weer een nieuw stulpje om het assortiment mee uit te breiden. Ons mes snijdt aan drie kanten!

belletjelellen03

Soms levert één keer aanbellen je een bonus op: mevrouw heeft namelijk een dochter, moeder of tante (in het gelukkigste geval alle drie) die ook een pension runt, misschien wil ik daar ook even gaan kijken? Wellicht is het een goed idee als ze even belt zodat ik meteen langs kan gaan, bijvoorbeeld zodra ik mijn koffie op heb?
Gastvrije én doortastende pensionhouders, die hebben we het liefst!

Binnenkort ga ik een weekje op vakantie naar een bestemming aan zee waar geen berg het uitzicht op de horizon verstoort en in de verste verte geen sneeuwvlok te bekennen is.
Na dat weekje draait het bij Summit Travel weer volledig om sneeuw. Fulltime!