BREAKING: Nieuwe gondelbaan brengt Fügen 88 extra pistekilometers

Zo nu en dan selecteren we bij Summit Travel een dorp of skigebied dat we graag in de schijnwerpers zetten. Ditmaal Fügen, gelegen in het Zillertal. Het dorp staat dit jaar extra in de belangstelling, want op 20 december dit kalenderjaar gaat hier de Panoramabahn GEOLS in bedrijf en ontstaat er een verbinding tussen Fügen en het nabijgelegen skigebied Hochfügen-Hochzillertal. Extra pistekilometers dus!

We spraken met Frau Wiebogen van de VVV Zillertal en Herr Larch van de Spieljoch Bergbahnen.

Fügen dorp nacht
Fügen by night

Compleet skidorp

“Fügen is gastvriendelijk, overweldigend, recreatief en ontspannend. Een dorp gelegen in een prachtige regio waar veel te doen is. ” – Frau Wiebogen

De naam Fügen verscheen voor het eerst rond de 12e eeuw en het dorp groeide later uit tot de belangrijkste stad van het Zillertal. Met name vanwege de productie van kanonskogels en harnassen. Tegenwoordig draait het in Fügen om hout. De Binderholz zagerij, een van de grootste van Europa, produceert ongeveer alles dat met hout te maken heeft. Wanneer je een weg baant door het dorp snuif je een heerlijke aroma van vers gezaagd hout op… ‘Riecht wunderbar!’

Gedurende het winterseizoen draait het om wintersport en heeft het dorp veel te bieden. Fügen is langgerekt en ligt aan het begin van het Zillertal. Het heeft een gemoedelijk centrum met verschillende restaurants, bars en hutten. Gevarieerde menu’s, kwaliteitsgerechten en dikwijls live-muziek staan hierbij centraal en zorgen ervoor dat de Oostenrijkse eetcultuur eer aangedaan wordt. Daarnaast hebben het dorp en de regio leuke activiteiten te bieden. Zo zijn er diverse musea, thermale baden, historische bezienswaardigheden en vindt er regelmatig een muziek- of sportevenement plaats. Liever een biertje ( of twee) na het skiën? Het toeristisch brandpunt van het dorp bevindt zich bij het dalstation van de Spieljochbahn. Hier zijn de hotels, wellness en het gezellige nachtleven. Breng bijvoorbeeld eens een bezoekje aan de Pizz pub of de Badwandl/Nightzone!

Spieljoch Fugen
Spieljoch skigebied

Nieuwe lift, nieuw skigebied

Het eigen skigebied van Fügen heet Spieljoch, is kleinschalig (21km piste) en kent voornamelijk rode pistes. Bij gunstige sneeuwcondities is het mogelijk om vanaf het bergstation van de Spieljochbahn een afdaling van wel 7,5 kilometer naar het 1500 meter lagergelegen Fügen te maken. Desondanks, zal de fanatieke skiër hier snel zijn uitgekeken en heil zoeken in het nabijgelegen Hochfügen-Hochzillertal. We spreken dan echter wel over een busrit van ongeveer 30 minuten, die via slingerwegen van Fügen naar Hochfügen rijdt. Gelukkig komt hier verandering in…

Op 20 december 2015 wordt de panoramabahn GEOLS geopend die het skigebied van Fügen verbindt met dat van Hochfügen-Hochzillertal. Een ware verbetering, aldus Manfred Larch van de Spieljoch bergbahnen:
“Onze gasten kunnen komende winter gebruik gaan maken van een moderne 8-persoons gondelbaan, panoramabahn GEOLS. Hoe dit eruit gaat zien? Je kunt straks opstappen in Fügen en met de Spieljochbahn naar boven gaan. Vervolgens ga je met de Schepplift Onkeljoch richting de GEOLS-baan. Vanaf het bergstation (2054 m) ski je naar het dalstation van de GEOLS-baan op 1239 meter. Vanaf hier is het nog maar 8 á 10 minuten met de (gratis)skibus naar Hochfügen, waar 88 kilometer aan piste ligt te wachten.
Met de aanleg van de GEOLS is tevens een nieuwe piste ontstaan. Het gaat hier om een brede, grotendeel boomvrije, rode piste van 3 kilometer. Deze piste kent vele aftakkingen waarvan het niveau varieert tussen blauw en zwart. Eenmaal aangekomen bij het dalstation, stap je op de skibus die iedere 15 minuten zal vertrekken richting Hochfügen.”

GEOLS
Nieuwe verbinding Fügen- Hochfügen

Skiparadijs Zillertal

Als kers op de taart, ligt Fügen ook nog eens in het Zillertal, een van Oostenrijks grootste en meest gevarieerde skigebieden. Met meer dan 400 kilometer piste om te bedwingen en befaamde skidorpen als Gerlos en Mayrhofen in de buurt, kan Fügen zich rijk rekenen. Het dorp hoort namelijk bij de absolute top. Vanuit Fügen kun je met de skibus terecht in het gehele Zillertal*, inclusief de Hintertux gletsjer. Het gaat hier dan wel om een ritje van meer dan 40 minuten, maar dit moet voor de echte fanatiekeling geen probleem zijn…

*Bij Summit Travel boek je een arrangement inclusief skipas voor het gehele Zillertal.

Fügen goed bereikbaar. Via de Inntalautobahn of door te vliegen op Innbruck, dat op ongeveer een uur rijafstand ligt. Vanwege de gunstige ligging is het tevens een prima bestemming voor een kort skiweekend.
Fügen is gemoedelijk, compleet, gezellig en met de nieuwe liftverbinding een prima bestemming voor ieder type wintersporter!