Coronamaatregelen wintersportseizoen 2021-2022

De Alpenlanden zijn unaniem: dit wintersportseizoen móet doorgaan! Ondertussen zijn de coronamaatregelen voor wintersportseizoen 2021-2022 bekendgemaakt door Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Zwitserland. Doordat er steeds meer duidelijk wordt, kunnen we ons beter voorbereiden op de wintersportvakantie. Lees wat jij moet weten over de coronamaatregelen per land in deze blog!

Let op: Deze blog is in september 2021 geschreven, raadpleeg voor de huidige situatie en regels de officiële sites van de overheden van Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Zwitserland.

Oostenrijk

Laten we beginnen met het populairste land onder de wintersporters: Oostenrijk. De eerste definitieve coronamaatregelen in Oostenrijk voor komende winter zijn bekendgemaakt. De belangrijkste regels voor wintersporters zijn:

 • Voor het gebruik van de skilift dien je een 3-G bewijs te laten zien, dit wordt gecontroleerd bij de verkoop van de skipassen.
 • Restaurants en berghutten zijn toegankelijk met 3-G bewijs.
 • Après-ski kan plaatsvinden onder strenge maatregelen. Op dit moment kom je alleen in de skihutten op vertoon van een 3-G bewijs.
 • Geen capaciteitsbeperking voor de skiliften.
 • Een FFP2-mondkap is verplicht in gesloten liften.

Het is natuurlijk erg goed nieuws dat het wintersportseizoen 2021-2022 in Oostenrijk door kan gaan! Ondanks deze maatregelen is er toch heel veel mogelijk. Hieronder vind je wat algemene informatie over de situatie in Oostenrijk.

Het reisadvies voor Oostenrijk is code geel, wat betekent dat je met een coronabewijs naar Oostenrijk mag reizen. Bij terugkeer naar Nederland moet je ook een coronabewijs kunnen laten zien. Wanneer je met het vliegtuig reist moet je een gezondheidsverklaring en een negatieve PCR-test laten zien, ongeacht je gevaccineerd bent of niet.

3-G regel en 3-stappenplan

In Oostenrijk zijn de 3-G regel en het 3-stappenplan van kracht. De 3-G regel betekent eigenlijk de drie soorten coronabewijzen: ‘getestet, geimpft en genesen’. Bij 3-G zijn alle drie de bewijzen toereikend, bij 2-G moet je zijn gevaccineerd of genezen en bij 1-G word je alleen toegelaten wanneer je bent gevaccineerd. Deze 3-G regel wordt in combinatie met het 3-stappenplan gehandhaafd. Het 3-stappenplan houdt in dat er per zogenaamde ‘Stufe’ ofwel niveau meer of juist minder maatregelen worden ingezet.

 Op het moment zit Oostenrijk in ‘Stufe 1’ wat inhoudt dat:

 • 200 IC-bedden zijn bezet
 • Antigeentesten zijn slechts 24 uur geldig en PCR testen zijn 72 uur geldig
 • Een FFP2-mondkapje is, overal waar het wordt aangegeven, verplicht
 • 3-G regel geld: gevaccineerd, hersteld of getest

Bij ‘Stufe 2’:

 • Meer dan 300 IC-bedden zijn bezet
 • Antigeentesten en PCR testen gelden niet meer voor de 3-G regel
 • De 2-G regel wordt ingevoerd voor de nachthoreca

En bij ‘Stufe 3’

 • Meer dan 400 IC-bedden bezet
 • Waar de 1-G regel geldt en alleen gevaccineerde personen toegang hebben

Verder zijn de algemene regels in Oostenrijk: het dragen van een FFP2-mondkapje is verplicht, vermijd fysiek contact, laat je bij klachten testen, nies en hoest in je elleboog en was of desinfecteer regelmatig je handen.

Verblijf & Horeca

Over het verblijf en vermaak tijdens je wintersportvakantie in Oostenrijk: De horeca is gewoon open, maar wel met een aantal regels. Ten eerste moet je je coronabewijs kunnen laten zien. Daarnaast moet je je gegevens achterlaten voor het geval dat er bron- en contactonderzoek wordt gestart. Wat betreft de après-ski: op dit moment geldt ‘Stufe 1’ dus krijg je toegang tot de après-ski als je voldoet aan de 3-G regel. Wanneer je incheckt bij je hotel of pension moet je je coronabewijs laten zien. Voor de faciliteiten van je accommodatie is de 3-G regel ingesteld. Als je niet gevaccineerd of genezen bent, moet je je dus laten testen.

Skigebieden

Het allerbelangrijkste zijn natuurlijk de skigebieden en skiliften! De eerste skigebieden zijn al geopend voor toeristen en de skiliften zullen ook opengaan. Ook hier gelden natuurlijk extra maatregelen. Zo moet je een FFP2-mondkapje in de skilift dragen en moet je voldoen aan de 3-G regel wanneer je een skipas aanschaft.

Frankrijk

De eerste berichten uit Frankrijk zijn positief! Ook zij hebben bekendgemaakt dat ze achter komend wintersportseizoen staan en dat er extra geld is vrijgemaakt om het toerisme te ondersteunen. Het reisadvies voor Frankrijk is ook code geel. Er zijn een aantal algemene coronaregels in Frankrijk zoals de verplichting van mondkapjes in het openbaar vervoer, vliegverkeer, zeetransport en afgesloten gebouwen dus winkels. En er dient 1 meter afstand te worden gehouden.

Pass Sanitaire

Misschien wel de belangrijkste woorden die je gaat horen deze winter zijn ‘pass sanitaire’. De ‘pass sanitaire’ is het Franse woord voor het coronabewijs in de vorm van je digitale of uitgeprinte QR-code. Je mag dus met je ‘pass sanitaire’, herstelbewijs of negatieve PCR- of antigeentest naar Frankrijk reizen. Ben je langer dan 7 dagen volledig gevaccineerd met Pfizer, Moderna of AstraZeneca of minimaal 28 dagen geleden gevaccineerd met Janssen, of heb je  een herstelbewijs wat niet ouders is dan 6 maanden of heb je een negatieve PCR- of antigeentest niet ouder dan 24 uur, dan ben je welkom. Daarnaast moet je verplicht een verklaring van je erewoord over dat je klachtenvrij bent invullen en bijhouden. Wanneer je vanuit Frankrijk terug reist naar Nederland moet je ook een coronabewijs kunnen laten zien. De coronabewijzen zijn verplicht vanaf 12 jaar. Let wel op dat het gele vaccinatie boekje in Frankrijk niet overal als geldig coronabewijs wordt gezien!

 

Verblijf & Horeca

Over de après-ski is nog niks bekend, wel kun je gewoon een lekker biertje drinken op het terras als je je ‘pass sanitaire’, herstelbewijs of negatieve PCR- of antigeentest laat zien. Je mag met maximaal 10 personen aan een tafel zitten en het dragen van een mondkapje is niet verplicht, tenzij je niet aan een tafel zit. Daarnaast zijn hotels en andere accommodaties gewoon geopend, er gelden wel restricties. Het dragen van een mondkapje in gemeenschappelijke ruimtes is verplicht. Bij het inchecken moet je de ‘pass sanitaire’ verplicht laten zien. Over het gebruik van de faciliteiten van de accommodaties kun je, voor de zekerheid contact opnemen met de accommodatie.

Skigebieden

Wat betreft de skigebieden en skiliften. Het is nog niet bekend of de ‘pass sanitaire’ gevraagd gaat worden als je een skipas wilt kopen. Dit wordt in de eerste twee weken van oktober bekend gemaakt en zodra dit bekend is, zullen we dat hier updaten. Verder zijn de skiliften gewoon geopend en het dragen van een mondkapje is verplicht voor iedereen vanaf 11 jaar.

Italië

De meeste skigebieden hebben de start van het seizoen aangekondigd en de skiliften zijn ook al open. Italië heeft onlangs het protocol voor de heropening van de skigebieden en -liften ondertekend. Ook zijn er een aantal regels voor de horeca en accommodaties. De algemene coronaregels die nu gelden in Italië zijn:

 • Groene pas: je hebt een Groene pas, coronabewijs: gevaccineerd, genezen of getest, nodig voor het gebruik van de skiliften
 • Mondkapjes zijn overal verplicht vanaf 12 jaar, behalve als je in de buitenlucht afstand kan houden. Daarnaast moet je verplicht een mondkapje bij hebben en in Zuid-Tirol is de FFP2-mondkap alleen toegestaan.
 • Men dient 1 meter afstand van elkaar te houden.
 • Bij koorts boven de 37,5 graden of verkoudheidsklachten blijf je thuis en laat je je testen.
 • Vermijd fysiek contact.
 • Nies en hoest in je elleboog en was of desinfecteer regelmatig je handen.

Het reisadvies voor Italië is ook code geel. Met een volledige vaccinatie van minimaal 14 dagen, negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud, een antigeentest van maximaal 24 uur oud of een herstelbewijs van maximaal 6 maanden oud kun je naar Italië reizen. Daarbij moet je een Digital Passenger Locator Form laten zien, dit geldt voor iedereen vanaf 6 jaar. Wanneer je op doorreis bent naar Italië moet je er rekening mee houden dat je niet overal in Duitsland kunt overnachten en dat je in Oostenrijk aan de 3-G regel moet voldoen.

Verblijf & Horeca

In restaurants gelden een aantal regels: je moet je coronabewijs kunnen laten zien, je moet verplicht een mondkapje op als je door het restaurant loopt, en je houdt 1 meter afstand. Daarnaast mag je met een maximum aantal van 4 personen aan een tafel zitten, mits je uit één huishouden komt. Verder is er over de après-ski in Italië nog niks bekend.

De toeristische accommodaties zijn open in Italië. Er zijn echter wel regels wat betreft hygiëne en veiligheid, die verschillen per regio net als de regels voor het gebruik van de faciliteiten. Daarnaast is een mondkapje verplicht in de algemene ruimtes van een accommodatie.

Skigebieden

Wat betreft de skiliften gelden de volgende regels voor iedereen vanaf 12 jaar:

 • Groene pas: je hebt een Groene pas, coronabewijs: gevaccineerd, genezen of getest, nodig voor het gebruik van de skiliften.
 • Afstand: er worden looproutes aangelegd die de 1 meter afstand kunnen garanderen.
 • Chirurgisch mondkapje: deze zijn verplicht in gemeenschappelijke ruimtes.
 • Mondkapje in lift en gondel: hier is een chirurgisch- of FFP2-mondkapje verplicht.
 • Gondels en stoeltjeslift met kap: in deze soort dichte liften mag maximaal 80% van de capaciteit gebruikt worden en in de gondel moeten de ramen open blijven.

Zwitserland

Ook Zwitserland heeft de maatregelen voor dit wintersportseizoen bekend gemaakt. De algemene regels in Zwitserland zijn:

 • Mondkapjes: zijn verplicht in openbare binnenruimtes zoals winkels en in het openbaar vervoer.
 • Coronabewijs: vanaf 16 jaar ben je verplicht je coronastatus te tonen (gevaccineerd, genezen of getest) voor toegang tot bars, restaurants, events en musea.
 • Afstand: houd 1,5 meter afstand.
 • Thuisblijven bij klachten of ziek zijn: blijf thuis als je verkoudheids- en/of griepverschijnselen hebt en laat je testen.
 • Hygiëne: hoest en nies in je elleboog, was regelmatig je handen en vermijd fysiek contact.

Let op: bij het overtreden van de maatregelen riskeer je een boete!

Covid-Zertifikat

Het reisadvies in Zwitserland is code geel. Net als in de andere Alpenlanden ben je verplicht om een coronabewijs te tonen. In Zwitserland moet je je coronabewijs kunnen laten zien vanaf 16 jaar. Je hebt dit ‘Covid-Zertifikat’ nodig om toegang te krijgen tot onder andere bars, restaurants, discotheken. In Zwitserland ben je gevaccineerd na minimaal 22 dagen na de tweede vaccinatie of wanneer je minimaal vier weken na een bewezen besmetting je eerste vaccin hebt ontvangen. Je bent genezen als je herstelbewijs tussen de 10 dagen en 6 maanden oud is. En met een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud of een antigeentest van maximaal 48 uur oud kun je naar Zwitserland. Wanneer je met een negatief testresultaat naar Zwitserland reist moet je opnieuw testen tussen de 4e en 7e dag na aankomst. Daarnaast is het ook voor iedereen verplicht om voor de reis een inreisformulier in te vullen.

Verblijf & Horeca

De toeristische accommodaties in Zwitserland zijn geopend, maar er gelden wel een aantal regels: Het dragen van een mondkapje is verplicht waar je géén afstand kunt houden. En bij het inchecken moet je verplicht je coronabewijs kunnen laten zien.

Tijdens je wintersport in Zwitserland zijn de restaurants op de berg open voor een lekkere lunch. Wel gelden er een aantal regels: Je moet vanaf 16 jaar je coronabewijs kunnen laten zien. Daarnaast geldt er geen mondkapjesplicht meer en is er geen maximum aantal personen aan één tafel.

Voor de après-ski geldt dat je op vertoon van je coronabewijs naar binnen mag. Verder zijn er nog geen concrete regels voor de après-ski.

Skigebieden

Op het moment kun je al skiën in Zermatt en Saas-Fee en komende tijd gaan er meer skigebieden open. Verder zijn de skiliften in Zwitserland open. In de gesloten cabines, liften en bergtreinen is het dragen van een mondkapje verplicht.

Disclaimer: Deze blog is in september 2021 geschreven, raadpleeg voor de huidige situatie en regels de officiële sites van de overheden van Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Zwitserland.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *