Adrenalinekick: de 10 gaafste rodelbanen van de Alpen

rodelen

Rodelen is één van die dingen die je als wintersporter echt een keertje gedaan moet hebben. Hoe leuk is het namelijk wel niet om met vrienden, familie of collega’s al sleeënd de berg af te roetsjen?

Veel skigebieden beschikken over een rodelbaan en proberen deze zo attractief mogelijk te maken. In de volgende 10 gebieden is die missie zeker geslaagd.

Rodelen op grote hoogte in ‘Valtho’

Het Franse Val Thorens heeft de hoogstgelegen rodelbaan ter wereld. De baan begint bij het bergstation van de Péclet-Bahn op 3000 meter en brengt je over een afstand van maar liefst 6 kilometer terug naar het dorp. Je overbrugt hierbij 700 hoogtemeters.

rodelen

Big Pintenfritz…de langste van de Alpen

De naam suggereert het al een beetje; de Big Pintenfritz in het Grindelwald is de langste rodelbaan van de Alpen. Tijdens de in totaal 15 kilometer lange sleerit overbrug je 1600 hoogtemeters en ‘slee’ je oog in oog met bergmassieven als de Eiger, Mönch en Jungfrau. De baan kan verdeeld worden in verschillende parcours. Zo heb je de Big Pintenfritz City Run, The Hit, Family Run en de Bussalp Run.

rodelen

Rosskopf: de langste verlichte rodelbaan van Italië

De Rodelbaan Rosskopf in Sterzing is in totaal zo’n 10 kilometer lang en indien er genoeg sneeuw ligt, volledig verlicht. Je daalt ongeveer 900 meter af en tijdens je rit kijk je uit op het stadscentrum van het levendige Sterzing. Grappig is wel dat de rodelbaan bijna evenveel kilometers (10) telt als het lokale skigebied Rosskopf-Sterzing (14).

rodelen

Rodelbaan Bramberg: de langste verlichte rodelbaan ter wereld

Je vindt deze baan in het skigebied Wildkogel Arena. Vanaf het bergstation van de Bramberg begin je aan een 14 kilometer lange sleerit die volledig verlicht is. Dit kost je zo’n 40 minuten en je behaalt snelheden van wel 50 km/u. Spanning en sensatie gegarandeerd!

rodelen

Dicht bij huis: Rodelbahn am Hirscheckblitz

Althans relatief gezien. Je vindt deze baan in het Berchtesgadener Land in de Duitse deelstaat Beieren. Adrenalinejunkies vermaken zich met deze 2,3 kilometer lange baan die een hellingsgraad van wel 22% kent. Snelheden van 50 kilometer per uur zijn dan ook niet ongewoon.

rodelen

Nachtrodelen in Schladming

Sta je overdag liever op de lange latten, maar voeg je toch graag een rodelavontuur toe aan je wintersportvakantie? De rodelbaan op de Hochwurzen bij Schladming is tot 23:00 geopend. De in totaal 7 kilometer lange baan gaat gepaard met tussenstops bij knusse berghutten. Je eindigt vervolgens aan de voet van de Hochwurzen.

rodelen

Sprookjesachtig rodelen bij het Zwitserse St. Moritz

De rodelbaan Bergün ligt op zo’n 30 minuten van het plaatje St. Moritz. Je bereikt deze door vanuit Preda met de Rhätischen-Bahn naar het startpunt te reizen. Dit is zeker de moeite waard, want de 6 kilometer lange baan loopt door een sprookjesachtige omgeving. Zo rodel je door de bossen, onder bruggen door en kijk je prachtig uit op de besneeuwde bergtoppen.

rodelen

Volg de lichtjes: rodelen in het Stubaital

Bij de 2505 meter hoge Elferspitze kun je kiezen uit twee rodelbanen. De Elfer en de Pinnis. Beide banen zijn 8 kilometer lang en zijn vooral aan te raden nadat de avond is gevallen. Het parcours is namelijk verlicht met petroleumlampen. Dit zorgt voor een bijzondere sfeer en maakt het bovendien een tikkeltje mysterieus.

rodelen

RudiRun, de langste (familie)baan van Zuid-Tirol

Jong en oud amuseert zich met de 10,5 kilometer lange RudiRun in het skigebied Brixen Plose. Je begint bij het bergstation van de Plose gondel en daalt af tot het middenstation van de Trametsch-stoeltjeslift. Zo kun je direct weer naar boven. Dit is het eerste gedeelte van de baan en deze is zeer geschikt voor families met kinderen. Het tweede deel loopt een stukje steiler en eindigt onderaan bij het dalstation van de gondel.

rodelen

Nauders: de langste natuurrodelbaan van Tirol

De Bergkastel-Rodelbahn bij Nauders begint op een hoogte van 2200 meter bij het bergstation van de Bergkastelseilbahn. Het is de langste natuurbaan van Tirol waarbij je binnen ongeveer een halfuur zo’n 8 kilometer sleet. Het dalstation bevindt zich op 1400 meter en dit is tevens ook waar de baan eindigt.

rodelen

Naast de zojuist genoemde banen , valt er in bijna elk skigebied wel een rodelbaan te vinden. De een langer dan de ander. Ongekend plezier voor met de vrienden, familie of als onderdeel van een georganiseerd teamuitje.