Een dag op de pistes rondom Sauze d’Oulx

Het skigebied Via Lattea is bekend van de winterspelen van Turijn in 2006. Het gebied heeft maar liefst 400 pistekilometers, waarvan een deel in Frankrijk ligt.

Ga je 6 dagen of langer, dan kun je ook een dag naar Frankrijk met je skipas. Het is wel even een tocht vanuit Sauze d’Oulx, maar dan kun je alles zien. Je moet 3 liften in voor je weer kunt gaan afdalen richting Frankrijk. Dat is het enige nadeel, omdat de liften niet supersnel zijn. Maar het past wel in de Italiaanse mentaliteit, alles op het gemak. Goed om te weten is dat je ook met een aantal stoeltjesliften terug naar beneden kunt, dat is wel zo relaxed als je moe bent en je de dalafdaling liever niet wil maken..

Veel mensen verblijven in Sestriere of Sauze d’Oulx, vanwaar je snel de pistes op kunt. 

Prachtige bergen en afdalingen – Foto Fanny Hopmans

Eten in Sauze d’Oulx

Het kan bijna niet fout gaan in Italië op de piste, eten en drinken. Wil je uitgebreid tafelen of ben je meer van de snelle hap, het kan allemaal. Omdat wij in het gebied van Sauze d’Oulx zaten hebben we daar ook meestal gegeten, zoals bij de Capanna Kind. Je gaat hier naar toe voor de snelle hap. Het buffet restaurant serveert naast pizza, panini ook diverse warme happen zoals pasta of gnocchi met saus naar keuze of polenta, een regionaal recept met maismeel. Bij Capanna Kind, op het Sportinia plateau heb je meerdere restaurants waar je heerlijk kunt genieten van de Italiaanse keuken. Het ligt dusdanig gunstig dat je meestal overal in de zon zit! 

Je kunt ook afdalen naar het dorp, hier kun je bijvoorbeeld bij Hotel Assietta genieten van pizza of de daghap. Het is een enorm grappig zaakje, veel mensen komen hier iedere morgen voor hun espresso of glaasje wijn (je leest het goed, ochtend en wijn) en er is heel de dag veel bedrijvigheid. 

In de avond kun je overal in Sauze d’Oulx terecht voor een smaakvol diner, van pizza en raclette tot de traditionele gerechten! 

Tagliatelle met Taleggio kaas - Foto Fanny Hopmans
Tagliatelle met Taleggio kaas – Foto Fanny Hopmans

Tips voor op de piste!

Er zijn echt een aantal mooie pistes in het stuk van Sauze d’Oulx. Helaas is niet alles iedere dag open of worden er delen afgesloten voor een wedstrijd van de lokale skiclub tijdens de weekenden. Het stuk bij de Boulevard heeft enorm mooie pistes en deze zijn ook voor snowboarders top om overheen te rijden. Via deze “Boulevard” kun je ook naar Sestriere of Sansicario, waar een Olympische piste ligt. 

Ga je deze kant op, houd dan wel rekening met het feit dat je over en zwarte piste een stuk terug moet naar Sauze d’Oulx. Wil je als beginnend wintersporter al tochten gaan maken, kijk dan goed welke pistes er open zijn. In Italië waarschuwen ze daar vrij uitgebreid voor als een cruciale verbinding enkel via een zwarte piste te bereiken is. Als je in de lift zit krijg je hier zelfs meldingen van! 

Alles gaat vrij relaxed in Sauze d’Oulx, en wees nu eerlijk… wat is nu leuker dan aangesproken te worden met “Ciao bella” als je de lift instapt!?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *