Een goede voorbereiding is het halve vertrek

Aftellen, inpakken, snel de auto in en vervolgens via de Autobahn of Autoroute de winterse wereld van de Alpen inrijden. Volgens dit recept vertrekken jaarlijks veel Nederlandse wintersporters richting Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Italië. De auto is daarbij nog steeds het meest gekozen vervoermiddel en het is dan ook zeer belangrijk dat je deze voor vertrek goed klaarstoomt. Summit Travel heeft hiervoor enkele tips op een rijtje gezet:

In de winter is het koud en daar heeft de auto ook last van. Zorg er daarom voor dat je de auto nog eens goed naloopt. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om voldoende koelvloeistof in de tank te hebben zitten en om toch nog eventjes de winterbanden om te leggen. Voor het gemak een korte checklist maken kan daarbij ook geen kwaad.

anwb-wintertips_c91

Voorkom bevriezing!

We hopen natuurlijk allemaal op veel sneeuw en lekker winterweer. De kans op bevriezing is dan ook groter en met name de handrem is hier erg gevoelig voor. Om te voorkomen dat deze bevriest, is het verstandig om de auto weg te zetten in de eerste of tweede versnelling. Evenals de handrem, kunnen ook de sloten slachtoffer worden van de vrieskou. Een handige tip om dit te voorkomen, is om deze van tevoren in te vetten. Ditzelfde geldt voor de rubbers van de deuren. Daarnaast is een flesje slotontdooier altijd handig om mee te nemen.  Bij temperaturen onder het vriespunt willen de ruitenwissers ook nog weleens voor problemen zorgen, bijvoorbeeld door aan de ruit te blijven plakken. Dit kun je verhelpen door ‘afstandhouders’ aan te brengen op de ruit, of deze simpelweg te voorzien van (transparant) folie.

Ten slotte is er de accu. Deze zal niet zomaar bevriezen, maar heeft in veel gevallen opstartproblemen. Bij temperaturen onder de 0 graden Celsius levert de accu namelijk nog maar een gedeelte van de totale capaciteit. Probeer voor vertrek de spanning te controleren en zorg ervoor dat de accu goed droog en schoon is. Daarnaast kan het helpen om voor het starten van de motor de verlichting een tijdje  aan te zetten, zodat de accu als het ware een warming-up krijgt. Een setje startkabels in kofferbak is trouwens geen overbodige luxe.

gefroren-auto_3a1

De winterchecklist

Voor het gemak heeft Summit Travel een checklist in elkaar geknutseld die je helpt goed voorbereid te vertrekken.
         Koelvloeistof
         Gevarendriehoek
         Groene kaart
         Veiligheidsvest
         Gegevens hulpdiensten
         Antivries
         Ruitenwisservloeistof
         Anti-condens doek
         Ruitenfolie
         Zekeringen- en lampensetje
         Sneeuwkettingen
         Werkhandschoenen
         Ruitenkrabber
         Slotontdooier
         Reservesleutel auto
         Deken
         Vaseline of siliconenspray  ( voor de deurrubbers)
         Gereedschap setje
         Zaklamp
         Alcoholtest*
         EHBO-trommel
         Krik + plankje

Eventueel als handige extra ook nog:

o         Schep/veger om de auto sneeuwvrij te maken
o         Jerrycan met extra brandstof
o         (Lokale) wegenkaart
o         Dikke jas(sen) tegen de kou

*De Fransen hebben graag dat je een ongebruikte alcoholtest in de auto hebt liggen

Nogmaals, het is erg belangrijk dat je een goede voorbereiding treft. Autopech kan iedereen overkomen, maar met de bovenstaande maatregelen kun je de kans hierop natuurlijk wel verkleinen.  Want tsja, een goede voorbereiding……..

Voor meer tips over wintersport met de auto, lees je het complete artikel!

Bronnen checklist:
* (Schijndel, 2014)
* (ANWB, De ANWB winterklaar checklist, 2014)
* (Veiligopreis)
* (aldautomotive, 2012)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *