Een vakantiewoning in Oostenrijk aanschaffen: hoeveel kost dat?

Het hebben van een tweede huis is op zichzelf een mooie luxe. Maar wat te denken als je een huisje bezit in jouw favoriete wintersportplaats? Dat is pas luxe, duurbetaalde luxe…

Vastgoedwebsite ImmobilienScout24 onderzocht 5000 advertenties waarin vakantiewoningen in Oostenrijk werden aangeboden. En wat bleek, de prijzen zijn het hoogste in het Westen en met name in Tirol betaal je de hoofdprijs.

Ischgl en Vorarlberg het duurst

De hoogste prijzen betaal je in Ischgl. Een vakantiewoning in het Ibiza van de Alpen kost je € 6.538,- per kwadraatmeter. Hoewel de prijzen t.o.v. afgelopen voorjaar met 6% zijn gedaald, blijft het natuurlijk een gigantisch bedrag. Datzelfde geldt voor de regio Vorarlberg, waar je in de dorpen St. Anton & St. Christoph am Arlberg € 6.400 per m2 betaalt en in Lech, Oberlech & Zürs € 6.200 per m2. De goedkopere opties in Vorarlberg vind je in regio Silvretta-Montafon, waar je € 5.500 per kwadraatmeter betaalt. Tevens is het in Ischgl erg lastig om aan een woning te komen, je hebt daar zelfs toestemming nodig van de burgemeester. Die laat namelijk niet zomaar iedereen meeprofiteren van de populariteit die het dorp geniet…

vakantiewoning in Oostenrijk

Kitzbühel mikt op elite

Kitzbühel is jaarlijks het toneel van de wereldberoemde Hahnenkamm-Rennen en eveneens een dure regio om een vakantiehuis aan te schaffen. Veel beroemdheden en flamboyante zakenlui brengen een bezoek aan het satellietdorp. Zo hebben o.a. Frank Sinatra, Hugh Grant en Arnold Schwarzenegger op de piste gestaan in Kitzbühel. Door een stijging van zo’n 2% komen de prijzen in het dorp net iets onder de € 6.000 uit. In deze regio worden momenteel ook erg veel (extreem) dure woningen aangeboden. Maar liefst 150 huizen van boven een miljoen euro, met als uitschieter een woning van 8,5 miljoen. Zou het die van Franz Beckenbauer zijn?

vakantiewoning in Oostenrijk

Relatief goedkoper

Wanneer we naar prijzen zoeken onder de 6000 euro komen we uit in de regio rondom Katschberg ( € 5.700 m2), Skicircus Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn (€ 5.300 m2) en Wilder-Kaiser-Brixental (€ 5.100 m2). Vooral in Het Skicircus zijn de prijzen van een vakantiewoning in een jaar tijd flink gestegen (8% t.o.v. 2016) . Populaire skigebieden waar de prijzen relatief gezien wat minder hoog liggen zijn: de Zillertal Arena, Schladming en Zell am See-Kaprun. Hier betaal je zo’n € 4.300 per m2 voor een vakantiewoning.

‘Koopje’

De gunstigste skigebieden om een vakantiehuis te kopen vind je in de provincie Oberösterreich, bij plaatsen als Hinterstoder en Semmering. Je betaalt daar per kwadraatmeter zo’n 2.900-3.000 euro. Een koopje dus.

vakantiewoning in Oostenrijk

De wintersport op zichzelf is een dure hobby, maar het aanschaffen van een vakantiehuisje in de populaire wintersportgebieden lijkt alleen te zijn weggelegd voor de liefhebber (met geld). In dat geval kunnen wij parafraseren:

“Sommige dingen zijn onbetaalbaar, voor de rest is er Summit Travel.”

One thought on “Een vakantiewoning in Oostenrijk aanschaffen: hoeveel kost dat?

  1. Nick schreef:

    Interessant stukje, bedankt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *