Extreme sporten tijdens de wintersportvakantie

Extreme sporten worden steeds populairder. Waar voorheen iedereen alleen ging skiën of snowboarden, zoeken mensen nu ook meer adrenaline boostende activiteiten voor tijdens de wintersportvakantie. Natuurlijk kun je wandelen, sneeuwballen gooien, langlaufen en rodelen, maar je kunt ook de spanning opzoeken tijdens een extreme sport. Zo kun je bijvoorbeeld ziplinen, ijsklimmen, snowkiten, heliskiën en snowbiken. Dit zijn toffe alternatieven om wat variatie aan de wintersport toe te voegen. Ben jij benieuwd naar leuke tips voor extreme sporten  tijdens de wintersportvakantie? Lees dan snel verder.

Roetsj naar een andere berg met een zipline

Meer dan 2.000 en soms wel meer dan 3.000 meter in de lucht hangen. Hoe vet is dat? Met ziplinen kan het. In Val Thorens hangt de hoogste zipline van de wereld. Je vliegt namelijk op ruim 3.000 meter hoogte van de ene naar de andere berg. Tijdens de vlucht neem je je ski’s mee om makkelijk door te skiën op de andere berg.

Deze zipline begint op 3.230 meter hoogte en vanaf het startpunt leg je een traject af van 1.300 meter. Het begin ligt in skigebied Orelle op het hoogste punt van Les Trois Vallées. Je vliegt deze afstand helemaal alleen. Wat je tijd geeft om te genieten van het prachtige uitzicht.

De zipline is opvallend genoeg eigenlijk alleen in de winter open en dus echt voor de wintersporters. Tot en met mei kun je genieten van het uitzicht, mits het weer het toelaat.

Onze collega Sammy heeft de zipline in 2016 in Les Trois Vallées genomen en vond het fantastisch!

Bijl je vast tijdens het ijsklimmen

IJsklimmen is een van de extreme sporten die tegenwoordig erg populair zijn. Het overwinnen van een bevroren waterval met alleen een bijl, ijzers en schroeven is een uitdaging voor elke waaghals en voor de grootste opschepper. Onder andere Tirol is, met vele gletsjers en ijsvallen in de winter, perfect voor deze extreme sport.

Nu hoor ik je denken: “Ik kan helemaal niet klimmen…” Dat is ook niet nodig! Ook beginners kunnen hun eerste stappen op de spitse stijgijzers nemen met een professional. Zo leert hij je hoe je de speciale klimuitrusting, zoals ijsbijlen en stijgijzers moet gebruiken en hoe je de veelal verticale routes kunt inschatten. Iedereen zoekt toch de makkelijkste weg naar boven? 😉

In het Pitztal in Tirol liggen alleen al zo’n 45 routes met enkele bijzonder hoge en uitdagende watervallen. De mate van uitdaging is al af te lezen aan routenamen als “Fear of Lust” en “Monsterline”. Uiteraard vind je op verschillende plekken in Tirol ook wat kleinere ijsmuren, die beginners kunnen uitproberen.

extreme sporten

Laat je vooruit duwen door de wind

“Wat leuk is op het water, is ook leuk in de sneeuw”, moeten de pioniers van het snowkiten gedacht hebben. Snowkiten wordt steeds populairder en de sport bijt zich steeds meer vast in het winterse landschap.

Snowkiten heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een nieuwe, trendy wintersport. Je laat je, net als op het water, voorttrekken door een grote vlieger die met een riem aan je heup wordt vastgemaakt. Aan je voeten? Een snowboard of ski’s. Er zijn verschillende plekken waar je kan leren snowkiten. Zo is er in zowel Oostenrijk als in Frankrijk een kiteschool die les geeft in snowkiten. Dit is in Obertauern en Serre Chevalier. Voor beginners zijn hier de ijsoppervlaktes op de meren een uitkomst. Hier kun je zonder veel obstakels en met heel veel ruimte beginnen met het ontdekken van deze sport. Terwijl de meer ervaren snowkiter zich kan uitleven op de diepsneeuwhellingen op de berg.

Voor de beginners is er een handvol kitescholen in Tirol die proeflessen en cursussen voor beginners aanbieden. Want één ding is belangrijk: Als je begint met deze extreme sport moet je dit doen onder professionele begeleiding. Uiteindelijk leer je van professionele kite-instructeurs het meeste en beleef je meer plezier aan de sport.

extreme sporten

Ik heb een heli, heli, helikopter en daarmee vlieg ik over bergen

Heliskiën is de droom van elke off-piste skiër. Laat je afzetten op een verlaten bergtop en baan jezelf een weg door de verse sneeuw naar beneden. Maar waar het in veel landen kan, is het in Europa niet overal toegestaan. Toch zijn er wel degelijk plekken waar het in de Alpen mag.

Bij heliskiën word je afgezet op een bergtop waar je niet met de skilift kan komen. Als je bent afgezet ben je echt even “On top of the world.” Andere skiërs of snowboarders ga je hier niet tegenkomen. Waar je uitkomt verschilt; soms ski je terug naar een skigebied en soms ski je naar een onbegaanbare plek en word je opgepikt door de helikopter

Zoals gezegd: niet overal mag je heliskiën. In Frankrijk en Duitsland is het bijvoorbeeld verboden. Maar in Zwitserland, Oostenrijk en Italië mag het wel. In Oostenrijk is Lech am Arlberg de hotspot om te heliskiën. En in Zwitserland is het op meerdere plekken mogelijk om te heliskiën. Populaire gebieden om dit te doen zijn Gstaad, Zermatt, Aletsch Arena en de Jungfrau Region. Italië is het minst strenge van alle Europese landen en legt een groot deel van de verantwoordelijkheid bij lagere overheden. Dat zorgt voor grote verschillen. Zo zet de Aosta-vallei echt in op heliski-toerisme en is het ook in Livigno sinds enkele jaren mogelijk om te heliskiën. Ook vlak bij de Zwitserse grens is het op twee plekken toegestaan, namelijk in het minder bekende Val Formazza in Piëmonte en het Valchiavenna bij Madesimo.

extreme sporten

 

Mix van Nederlandse tradities

Wat is er bekender voor een Nederlander dan fietsen? Niet veel. Nou, goed nieuws: snowbiken is hier een wintersport variant van! Met snowbiken daal je de berg af met een sneeuwfiets. Een snowbike bestaat uit een klein fietsframe met een zadel en een stuur. In plaats van wielen zitten er kleine skietjes aan bevestigd. De richting bepaal jij met je stuur en afremmen doe je met de ski’s onder je voeten.

Als je voor de eerste keer wilt gaan snowbiken kun je het beste op pad gaan met een leraar of ervaren snowbiker. Deze kunnen jou leren hoe je de snowbike gebruikt en meeneemt in de lift. Net zoals met skiën en snowboarden begin je op de groene en blauwe piste. Snowbiken gebeurt in veel gebieden, zoals in Obertauern. Daar kun je bij verschillende skischolen en skishops snowbikes huren.

Check van te voren wel of de skiverhuur of skischolen in jouw gebied snowbikes verhuurt. In het hoogseizoen is het ook verstandig om deze van te voren te reserveren. Dit voorkomt teleurstelling.