First Tracks

Vind je vroeg opstaan tijdens je wintersportvakantie geen probleem? Zet je graag als eerste sporen in de  sneeuw? Als je in Les Deux Alpes bent, kun je dan iedere woensdag een leuke en interessante ochtend beleven! Op die dag krijg je namelijk een kijkje in de keuken van de ‘pisteurs’, de mannen en vrouwen die er iedere dag voor zorgen dat de pistes veilig zijn.

Om 8.15 uur is het verzamelen bij de Jandri Express, waar je in groepjes wordt verdeeld en per groepje met de lift naar 3200 meter gaat. Wij hadden geluk: het overgrote deel van de deelnemers was Franssprekend en wij, tezamen met twee Britse dames, hadden voorkeur voor Engelssprekend.
Dat betekende dat we met zijn vieren met Neil, een Brit van oorsprong en al 12 jaar pisteur, op pad gingen.

First tracks les deux alpes 03

De werkzaamheden

In principe werken de pisteurs van 08.00 – 18.00 uur. Ze openen en sluiten de pistes dus als het ware. Maar als jij je in je bedje verheugt op een laag verse poeder omdat het de hele nacht sneeuwt, begint de dienst van een pisteur al om 6 uur. Veel verse sneeuw of andere weersomstandigheden kunnen er voor zorgen dat avalanche control (lawinebeheersing) ook tot de taken behoort. De doffe knallen die ’s ochtends vroeg wel eens te horen zijn, worden dan door hen veroorzaakt! Wel even een serieuze noot tussendoor: we werden er op gewezen dat de pisteurs zich alleen bezighouden met de veiligheid van de pistes, niet van de off-piste gebieden.

First tracks les deux alpes 07

Onderweg in de lift kregen we uitleg over de verschillende manieren van avalanche control; een precies werkje zullen we maar zeggen! Maar goed, dat stond nu niet op het programma. Eenmaal boven is het een kwestie van intekenen en aangeven welke piste je vandaag gaat controleren. De onze was Jandri 4, die loopt van 3200 naar 2600 meter. Eerst een paar nieuwe palen meegepakt uit het voorraadhok voor het geval dat, en we konden op pad. Waar let je op? Staan alle palen langs de piste er nog en staan ze nog rechtop, heeft de bully geen vreemde hobbels/geulen gemaakt, zijn de landingsplaatsen voor de helikopter goed vlak, dat soort zaken. Daarnaast moeten alle markeringen bij de onveilige plaatsen zoals kruisingen weer worden teruggeplaatst. Aan het einde van de dag worden deze naast de piste gezet zodat de bully zijn werk kan doen en ’s ochtends moeten ze weer op hun plaats gezet worden.

Wat is het leuk om echt als eerste de piste af te gaan, genietend van de stilte om je heen!

First tracks les deux alpes 04

Grote verantwoordelijkheid

Hoe herken je ze? De pisteurs hebben dezelfde outfit als de liftbediendes, met het grote verschil van het rode kruis op de mouw. Alle pisteurs zijn opgeleid tot verpleegkundige met diverse specialisaties; een vereiste om dit werk te kunnen doen. Aan het begin van het seizoen bestaat het team uit 50 personen, eind januari waren het er nog 45, als gevolg van blessures en verwondingen.

Het skigebied (220 km piste) wordt opgedeeld in deelgebieden, waarin verschillende teams een heel seizoen opereren. Normaal gesproken skiet de pisteur ’s ochtends vroeg twee keer ‘zijn’ piste om er zeker van te zijn dat alles in orde is en daarna blijft hij de hele dag in zijn deelgebied om zo snel mogelijk bijstand te kunnen bieden.

First tracks les deux alpes 06

Naast deze werkzaamheden zijn de pisteurs er natuurlijk ook om eerste hulp te verlenen. Gemiddeld genomen komt dat in een heel seizoen zo’n 2000 keer voor, uiteenlopend van ‘last van de hoogte, mede in verband met de alcoholconsumptie van de avond ervoor’ tot een hartaanval met helikopterassistentie of iemand die gescalpeerd wordt door een snowboard… In de hoogseizoenweken kan het zomaar oplopen tot 20 incidenten per dag!

We hebben alles te zien gekregen: voorraad van materiaal, de inhoud van de rugzak, de medische faciliteiten op hoogte en de reddingshonden! Iedere dag zijn minimaal 2 honden met hun baasjes, tevens pisteurs, aanwezig op 2600 meter om zo snel mogelijk hulp te kunnen bieden in geval van nood.

Kortom, voor € 13 heb je een onwijs leuke en interessante ochtend, die je afsluit met een lekker Frans ontbijt op 3200 meter hoogte. Een echte aanrader als je in Les Deux Alpes bent!

First tracks les deux alpes 02

Sandra van Rijn maakt inmiddels alweer 8 jaar deel uit van het Summit team en is daarmee Robbie’s langstzittende Angel. Twee kindjes rijker worden nu de meer kindvriendelijke skibestemmingen bezocht!