Fit op de piste: core training en werken aan je balans

Yes! Het is december en dat is de maand dat bijna alle skigebieden de deuren openen. In tegenstelling tot vorig jaar ligt er op veel plaatsen al een goed pak sneeuw en zijn de Alpen er dus klaar voor. Maar ben jij er al klaar voor? Of beter gezegd, ben je fit genoeg de piste op te gaan?

Begin deze zomer benoemden we een aantal workouts die je helpen om conditioneel fit te blijven. Een goede voorbereiding draagt bij aan het skiplezier. En daar tekenen we immers voor!

Het bovenlichaam aanpakken

Maar je skiet toch met je benen? En je après-skiet met je armen om je bier te drinken? Klopt helemaal, maar je core (buik, rug, schouders) is zeer essentieel om met een mooie beweging de piste af te glijden. Jij wilt toch ook op zijn best de berg af? Daarom hebben we wat tips voor je op een rijtje gezet om je bovenlijf in balans te krijgen.

fit op de piste

Coördinatie

Tijdens het skiën of boarden gebruik je de spieren in je bovenlichaam meer dan je denkt. Zo zijn je buik, rug en heupen essentieel voor het bewaren van je evenwicht. Deze spieren train je voor een optimale beweging. De onderstaande video helpt je daarbij.

Oefeningen voor de balans

Niet voor iedereen favoriet, maar het trainen van je ‘core’ helpt bij het creëren van de perfecte balans. Daarnaast kun je er natuurlijk een mooi figuur aan overhouden of compenseer je gedeeltelijk voor het aantal biertjes in de après-ski. Probeer de volgende oefeningen eens!

Geef je buikspieren ervan langs:

Thuis of in de sportschool:

Voor de gevorderde balanceerders:

Train je balans op de piste

Vertrek je binnenkort al en lukt het je niet meer een heel programma af te werken? Op de piste kun je ook een warming-up doen om je balans te trainen. Namelijk door een skistok verticaal voor je te houden en als het ware te gebruiken om je lichaam te sturen. Je kunt de stok zelf vasthouden, maar ook laten balanceren op je handen om er meer een uitdaging van te maken. Je kunt natuurlijk ook een les boeken op de eerste dagen van je skivakantie.

fit op de piste

Bron: sneeuwsportleraren.nl

Een goede voorbereiding van je lichaam zorgt ervoor dat je in topvorm je wintersportvakantie kan beginnen. Op het internet vind je nog veel meer voorbeelden van oefeningen om o.a. je buik, rug en heupen te trainen.

En natuurlijk: het zal geen ongelukken voorkomen, maar wel je wintersportplezier verhogen, want jij hebt de volgende dag geen spierpijn om dat je lichaam gewend is aan de inspanning!

Wat zijn jouw voorbereidingstips voor de wintersport? Of houd jij het bij het opzoeken en meezingen van alle après-ski hits? Laat het weten in een comment!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *