Flaine – Een gevarieerd wintersport dorp in de Franse Alpen

In het prachtige Grand Massif in Frankrijk ligt het skidorp Flaine. Tussen de bomen is in de jaren ’60 het skidorp ontwikkeld aan de hand van de ontwerpen van Marcel Breuer, een Bauhaus architect. Het dorp ligt op een toplocatie en is vrij gemakkelijk te bereiken met de auto en vliegtuig. Flaine ligt in een sneeuwkom en hierdoor kun je rekenen op een mooi pak “wit” in het seizoen!
Het dorp is autovrij, op de dag van aankomst en vertrek mag je wel met de auto het dorp in. Flaine bestaat uit meerdere delen, namelijk:

  • Front Neige ( 1500 m)
  • Forum ( 1600m)
  • Forêt ( 1700 m)
  • Hameau de Flaine (1800m)

Humeau de FlaineDeze sectoren zijn verbonden met voetgangerspaden en liften. Hameau de Flaine is meer in chalet-stijl gebouwd. Hierdoor heeft dat deel van Flaine een iets knusser voorkomen. Na het skiën komt iedereen weer samen in Flaine voor een welverdiend biertje. Er zijn enkele barretjes om te après-skiën. Het grote voordeel van Flaine is dat je vanuit de meeste accommodaties gelijk de piste op kunt.

De naam Flaine

Flaine komt van het woord Flainoz, het Savoyaards voor hoofdkussen, en dit is met de tijd veranderd in Flaine. En waar Flainoz vandaan komt? Het gebied ligt dusdanig gunstig dat het altijd wel sneeuw meepakt. Denk maar aan een kussen gevuld met veren dat je openmaakt en uitschudt: juist, Flaine.

Ook voor families

Het skigebied Le Grand Massif is uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen. Er zijn veel blauwe en groene pistes en diverse oefenweides, bijvoorbeeld le Pré en le Bissac. Ook de pistes bij de Ballacha lift zijn erg geschikt voor beginners. Maar wil je meer rust? Dan zijn de nabij gelegen kleinere dorpjes Les Carroz, Six, Morrillon en Samoëns prima geschikt voor jonge gezinnen.

Oefenweide Flaine

Wil je met zijn allen op avontuur? De bordercross, op de Méphisto piste en een mooie afdaling ( Opale) met een fun parours zijn tips in het gebied. In de dorpen wordt ook veel georganiseerd tijdens de winterperiode, zoals circus en magische workshops, maar ook kerst en pasen worden gevierd.

Ben je op pad tijdens een mooie tocht in het winterparadijs? Kijk goed uit je ogen, er is genoeg te zien onderweg. Het gebied is opgetrokken in Bauhaus stijl en ook op de pistes hebben ze een aantal kunstwerken neergezet. Maar houd je meer van de natuur? Geniet van het uitzicht op de Mont Blanc, deze ligt 30 kilometer verderop. En de kans is aanwezig dat je wilde dieren ziet, omdat er diverse natuurgebieden in het gebied zijn ontwikkeld. Hierdoor kan het wild ongestoord genieten op deze stukken grond die zijn afgeschermd voor de mensen. Maar wie weet zie jij een hert over de piste heen springen!

Off-piste in Flaine

Het gebied heeft een mooie ‘achtertuin’ met veel off-piste mogelijkheden, vooral als er een mooi pak sneeuw is gevallen. La Combe de Gers is dan de locatie om te genieten van de verse poeder! De skischool biedt ervaren skiërs ook een off-piste avontuur aan. Tijdens deze cursus leer je een DVA-lawine detector te gebruiken, weerkaarten te lezen, sneeuwcondities te interpreteren en ga je uitdagende back-country tochten maken.

Flaine off-piste

Ontwikkelingen in het gebied

In 2008 heeft het gebied besloten om een duurzamere weg in te slaan, hiermee willen ze hun stempel die door de sportactiviteiten wordt aangebracht in de natuur terugdringen. Dat heeft ook een aantal gunstige gevolgen voor ons: het uitzicht wordt mooier en het gebied wordt beter ingedeeld. Zo worden er namelijk liften afgebroken en verplaatst om tot een betere infrastructuur en minder betonnen pilaren te komen. Ook doordat gebieden worden afgeschermd kan de natuur weer zijn vrije gang gaan.

Jouw ervaringen in Flaine

Ben jij weleens in Flaine geweest? Wat vond je van het gebied? Heb je tips voor een mooie afdaling of gezellig bar voor de après-ski? Laat het weten in een reactie hieronder!