Frankrijk of Oostenrijk? Wat is jouw favoriete wintersportland?

Frankrijk of Oostenrijk

Na de discussie wat beter is, skiën of snowboarden, zijn we aangekomen bij de volgende discussie, Frankrijk of Oostenrijk? Ook hier vragen we jullie weer waar de voorkeur naar uit gaat, maar eerst zetten we de verschillen op een rijtje.

Frankrijk

In de zomer is dit verreweg het meest populaire vakantieland van Nederlanders, maar in de wintermaanden staat het land al jaren op een goede nummer twee.

Grote gebieden

De Franse Alpen kenmerken zich door de grote aaneengesloten gebieden, de lange brede pistes en de grote liftcapaciteit. De gebieden in Frankrijk liggen over het algemeen een stuk hoger, dit betekent echter niet dat ze ook daadwerkelijk meer sneeuwzeker zijn dan lager gelegen Oostenrijkse gebieden. Paradiski is een enorm gebied in Frankrijk wat tot laat in het seizoen vrij sneeuwzeker is.

De Franse keuken

Naast de pistes zijn er ook grote verschillen in de keuken. De Franse keuken in de Alpen is anders dan de Franse keuken die we kennen van de zomervakantie. Iedere regio heeft zijn eigen specialiteiten, zoals kazen en vleeswaren. Deze kun je meestal ook op de pistes krijgen, maar ook hamburgers, pizza’s en ander fastfood vaak aanwezig op de menukaart in de skigebieden. Het eten is vaak stevig: een gerecht is vaak voorzien van een dikke plak kaas uit de regio. Kortom, na een lunch kun je er weer tegenaan!

De Fransen drinken ook steeds meer bier, ondanks dat het in de wereld bekend staat als wijnland nummer 1. Op de pistes kun je meestal une bière presse blonde ou blanche bestellen. Helemaal geen slechte keuze wat ons betreft…

Topacommodaties

De meeste Franse dorpen zijn gebouwd als skidorp, zoals Flaine. Vaak lopen de pistes dwars door het dorp heen waardoor veel accommodaties direct aan de piste liggen. Franse accommodaties zijn vaak wat kleiner, maar met een minder knus karakter dan in Oostenrijk maar daar krijg je wel een goede ligging en een groot gebied voor terug. Maar ook in Frankrijk staat de tijd niet stil. Veel accommodaties worden gerenoveerd en dan heb je echt pareltjes van appartementen met fijne bedden, zwembad, skiberging en die gunstige ligging!

Après ski

Ook is de après-ski hier een groot feest (après is immers een Frans woord). De feesten beginnen vaak in grote restaurants/kroegen op de piste maar verplaatst zich al snel naar het centrum. In grote discotheken en met wereldberoemde Dj’s gaan de feesten vaak door tot diep in de nacht. Les Deux Alps is een goed voorbeeld waar de après-ski een mix is tussen Oostenrijkse gezelligheid en de Franse feesten!

Skiën in Frankrijk

Oostenrijk

Het land van Wiener schnitzel, Kaiserschmarrn, schnaps en Jägerbombs. Voor velen bestaat er geen ander land om wintersport te vieren.

‘Gemutlich’

Oostenrijk kenmerkt zich door de gezelligheid en de sfeer rondom de wintersport. Ruim de helft van de Nederlandse wintersporters gaat jaarlijks naar Oostenrijk en blijkbaar verkiezen we toch de kleinschaligheid boven de massagebieden van Frankrijk. De après-ski wordt vaak beschreven als gezellig in plaats van massaal en de feesten vinden meer plaats in kroegen en hutten dan in discotheken. En natuurlijk kun je tijdens de après-ski in Oostenrijk meebrullen met alle Duitstalige liedjes, want ach, wij spreken toch allemaal een beetje Duits?

De gebieden

De Oostenrijkse gebieden zijn vaak wat compacter maar de pistes doen er zeker niet voor onder. Omdat de gebieden compacter zijn ben je vaak sneller van de ene naar de andere kant van het gebied. Veel pistes bevinden zich tussen de bomen, dat blijft leuk, zeker met die kleine paadjes er tussendoor! Veel gebieden hebben samenwerkingen, waardoor je skipassen voor gigantische gebieden kunt aanschaffen en dan 700 kilometer aan pistes tot je beschikking hebt. Ski Amadé is zo’n topper welke bestaat uit 5 kleinere gebieden met veel variatie in pistes.

Gastenhuizen en de Oostenrijkse keuken

De accommodaties liggen vaak wat verder van de pistes af, zijn iets duurder maar meestal hebben ze een fijne wellness en ruimere kamers. Ook kent Oostenrijk minder enorme appartementencomplexen en meer gezellige pensions. Hier wil het nog wel is voorkomen dat je ontbijt en de meest fantastische verhalen over de bergen hoort van de eigenaars.

Ook de Oostenrijkse keuken staat bol van de regionale delicatessen. Ieder gebied heeft zijn eigen specialiteiten in worsten en kazen. Maar ook de bekende gerechten zoals de käsespätzele wordt in iedere regio ( en hut ) iets anders klaargemaakt. Maar o-zo-lekker! En laten we het bier niet vergeten, een frisse Rädler of Weizen smaakt toch het lekkerst als je omgeven bent door de Oostenrijkse bergen.

Frankrijk of Oostenrijk? Een moeilijke keuze!

Beide landen hebben hun eigen charme en ieder gebied heeft weer andere hoogtepunten. Daarom kunnen wij ook niet kiezen tussen Oostenrijk en Frankrijk. We houden van lange afdalingen in sneeuwzekere gebieden later in het voorjaar in de Franse Alpen, maar ook van de gezelligheid in de hutten in Oostenrijk terwijl je aan je warme chocomelk nipt. De skigebieden in beide landen investeren veel om het jou al wintersporter nog leuker te maken, liften worden vervangen, hutten en accommodaties worden vernieuwd en ook buiten het piste-leven is er steeds meer te doen!

Wat heeft jou voorkeur en waarom? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Skiën in Oostenrijk