Garmisch-Partenkirchen: een Olympische topper aan de voet van de Zugspitze

Garmisch-Partenkirchen

De belangrijkste aanrijdroute naar de Alpen gaat natuurlijk door Duitsland. Echter heeft het land veel meer te bieden dan ‘ de autobahn, baustellen en stau’. Je kunt er namelijk ook prima wintersporten. Dit doe je bijvoorbeeld in het skigebied Garmisch-Partenkirchen.

Hoogste berg van Duitsland

Het skigebied Garmisch-Partenkirchen heeft een prachtig verkoopargument om de wintersportvakantie in Duitsland te vieren. Je kunt er namelijk skiën op de Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland (2962 meter) en tevens ook het enige gletsjerskigebied van onze Oosterburen. Gemiddeld zeven maanden lang skiplezier, 60 kilometer piste en een goede variatie van blauwe, rode en zwarte pistes. En bovendien minder lang rijden…

Garmisch-Partenkirchen
De Zugspitze is met 2962 meter de hoogste berg van Duitsland

Dubieuze geschiedenis

Wie een bezoek brengt aan het op 707 meter hoogte gelegen dorp Garmisch-Partenkichen laat zich onderdompelen in de geschiedenis. In 1936 vonden hier namelijk de Olympische winterspelen plaats. Een dubieuze editie, want dit doorgaans solidaire evenement vond plaats onder het regime van Adolf Hitler. Hitler zag vanaf het balkon van het Olympiahaus*, hoe tijdens de openingsceremonie de gloednieuwe skischans in gebruik genomen werd. Een sportief en verbroederend evenement, aangekleed met zowel Olympische ringen als hakenkruizen…

Garmisch-Partenkirchen
(foto: Nymag.com)
Garmisch-Partenkirchen
Een dubieuze editie van de Olympische winterspelen (foto: Nymag.com)

*Het Olympiahaus is vandaag de dag een restaurant en accommodatie en biedt nog immer uitzicht op de skiarena.

Internationale hotspot

Vandaag de dag is de shaduw van het Nazi-regime gelukkig verdwenen, maar heeft Garmisch-Partenkichen haar wintersporthart nog altijd behouden. Sterker nog, het is een topbestemming. Neem bijvoorbeeld het nieuwjaarsspringen of de afdaling en super-g op de Kandahar. Verblijf in een Olympische accommodatie of ontdek de prachtige natuur, dat toneel is voor diverse winteractiviteiten. Daarnaast heeft het dorp een gezellig nachtleven met diverse bars, clubs en restaurant. De historische Ludwigstraße in Partenkirchen is een chique winkelstraat en het is een leuke afwisseling om hier doorheen te paraderen.

Garmisch-Partenkirchen

Het skigebied Garmisch-Partenkirchen bestaat uit twee deelgebieden: Garmisch-Classic en de Zugspitze. Vroeger waren ook Garmisch en Partenkirchen twee aparte kernen, maar tegenwoordig is dat één stad. Zowel stad en skigebied zijn zeer geschikt voor menig wintersportliefhebber en absoluut het overwegen waard voor jouw volgende wintersportvakantie!