Geld besparen tijdens de wintersport

Ooit zong ABBA “Money, money, money – must be funnyโ€. In deze tijd is dit niet zo funny. Nu de energieprijzen door het dak schieten, de boodschappen steeds duurder worden en de dure zomervakantie net achter de rug is, wordt het steeds belangrijker om op de kleintjes te letten. Bovendien is je geld door de huidige inflatie een stuk minder waard en daarmee je koopkracht flink gedaald. Verdien je hetzelfde, maar wil je toch op wintersport? Dan is geld besparen tijdens de wintersport een goede oplossing. Uiteraard wel met de garantie dat de ervaring hetzelfde blijft. Wil jij weten hoe? Lees dan snel verder.

Zeg wintersporter, waar ga je heen?

Geld besparen begint al bij het kiezen van je wintersportbestemming. De ene wintersportbestemming is namelijk duurder dan de andere. Dit is afhankelijk van meerdere factoren, zoals sneeuwzekerheid, piste kilometers, goede en moderne liften, de grootte van het dorp en of het gebied aan de Noord- of Zuidkant van de berg ligt. Voor iedereen liggen de prioriteiten ergens anders. Voor minder ervaren skiรซrs of families met jonge kinderen is bijvoorbeeld het aantal piste kilometers minder van belang, omdat zij er nog niet zo veel maken. Zo is La Norma bijvoorbeeld een betaalbare bestemming en met 50 kilometer aan pistes en een autovrij centrum is dit dorp ideaal voor families met kinderen. De prijzen in La Norma beginnen ongeveer tussen de โ‚ฌ 250 en โ‚ฌ 350 p.p. inclusief skipas voor 7 nachten in een appartement. Dit geldt voor het hoogseizoen. Het voordeel van een kleiner skigebied is dat een skipas vaak een stuk goedkoper is. Ter vergelijking: In het relatief dichtbij gelegen Val Thorens is de vanafprijs variรซrend van โ‚ฌ 450 tot โ‚ฌ 635 p.p. inclusief skipas. Vergelijk gebieden dus goed met elkaar en bedenk wat voor jouw reisgezelschap belangrijk is. Mocht het dan nog niet lukken, kun je altijd een van onze reisadviseurs om advies vragen.

geld besparen tijdens wintersport in La Norma

De accommodatie maakt de vakantie

Wanneer het is gelukt om een bestemming te kiezen, start de zoektocht naar de accommodatie. Er zijn vier verschillende accommodaties die veel voorkomen: namelijk chalets, appartementen, pensions en hotels. Er zijn veel variabelen die meespelen in de prijs waardoor je niet kunt zeggen dat de ene accommodatie duurder is dan de andere. Zo is een eenvoudig Frans appartement relatief goedkoop, maar kunnen de boodschappen wel weer wat duurder zijn in Frankrijk. Een tip van een ervaren Frankrijk-vakantieganger: โ€œMaak van tevoren soep en vries het in, neem het mee in een koelbox, koop bij de Franse bakker een heerlijke Franse baguette et voilร , twee keer een heerlijk en betaalbaar avondmaal.”. Ook kun je denken aan een simpel pensionnetje, waar je vaak een lekker ontbijtje hebt. Voor het avondeten kun je vaak in grote Oostenrijkse dorpen, die bekend zijn bij het Nederlandse publiek, goedkope fastfood halen, dat hoeft ook niet duur te zijn. Wat soms duur lijkt maar uiteindelijk niet duur hoeft te zijn, zijn onze clubhotels. Op deze accommodaties krijg je vaak een flinke vroegboekkorting bij het boeken. Veel van deze clubhotels liggen aan de piste, dus je kunt hier gemakkelijk je lunchstop plannen en vervolgens weer door skiรซn. Bij de clubhotels in Tignes, Avoriaz en Les Arcs boek je all-inclusive, hierdoor hoef je niet duur op de piste te eten en hoef je ook niet van de piste af. Je skiet gewoon naar deze accommodaties, gaat even lekker lunchen, om vervolgens weer op de ski’s te stappen en de skidag te vervolgen, wat wil je nog meer! Kortom genoeg verschillende soorten accommodaties die uiteindelijk goed betaalbaar zijn.ย ย 

Wie de jas past, trekt hem aan

Kleding kopen voor de wintersportvakantie is altijd lastig. Wat heb ik nog liggen? Is het allemaal nog waterdicht? Hoe zit het met de laatste mode? Pas ik de skibroek van vorig jaar nog (of heb ik teveel op de bank gehangen…)? Het zijn allemaal vragen die je jezelf een paar weken van tevoren afvraagt. Het eerste wat je kunt doen is, kijken of je nog iets bruikbaars hebt. Soms heb je namelijk een normale jas die je kunt inspuiten met waterproof spray. Dan kom je vaak al een heel eind. Mocht je toch nog items missen, kun je verschillende dingen doen: vraag eerst aan je opa, oma, tante, oom etc. of zij nog iets hebben liggen. Retro is weer helemaal hot! ๐Ÿ˜‰ Als zij niets voor je hebben, zijn er genoeg winkels die wintersportkleding verkopen. Er is wel een groot verschil in prijs. Vaak gaat dit hand in hand met de merken die ze aanbieden. Zo zijn er dure wintersport merken, zoals North Face, Peak Performance, Napapijri, Patagonia, Oโ€™Neill en Protest, maar zijn er ook goedkopere mogelijkheden, dit zijn merken zoals Wedโ€™ze(te koop bij de Decathlon) en Mountain Peak (te koop bij Scapino). Verder kun je natuurlijk ook even kijken bij de HEMA, daar is bijvoorbeeld onderkleding tegen een lage prijs te koop. Een laatste tip om goedkoop wintersportkleren te kopen is: de SALE! Na het seizoen hebben ook de dure merken vaak aanbiedingen waardoor deze een stuk goedkoper worden. Dit scheelt soms wel 40 tot 50 %.

Geld besparen tijdens wintersport

Onderschat het belang van goed materiaal niet

Zonder materiaal kom je de berg natuurlijk niet af! Daarom is de keuze van het materiaal essentieel. Maar dit is ook meteen een vrij grote kostenpost. Daarom kan het geen kwaad hierop te besparen. In de eerste jaren van je wintersportcarriรจre huur je vaak spullen. Het is dan goedkoper om bijvoorbeeld bij jouw aanbieder materiaal bij te boeken in plaats van ter plekke. Zodra je ieder jaar op wintersport gaat (en bent uitgegroeid) is het voordeliger om een snowboard of skiโ€™s en schoenen te kopen. Een paar skiโ€™s gaat gemiddeld namelijk 90 skidagen mee en skischoenen nog wel langer. Als je materiaal gaat kopen, doe dit dan na het seizoen of in de zomer. Dan wordt het materiaal heel vaak in de sale aangeboden. Ook via marktplaats worden deze spullen aan het einde van een seizoen te koop aangeboden. Ga dan wel langs om te kijken of of het materiaal in een goede staat verkeerd. Wie weet heb je wel een ski in de roos! Een extra tip: In sommige gevallen kun je het materiaal dat je huurt ook voor een leuke prijs tweedehands kopen. Je merkt tijdens je vakantie snel genoeg of deze tweedehandsjes het nog waard zijn!

Hoe vul je de maag op vakantie?

Een Apfelstrudel om 11.00 uur, een schnitzel om 13.00 uur en Zwiebelrostbraten om 20.00 uur. Uiteraard met (meer dan) een paar biertjes erbij. Heel erg lekker allemaal, maar tel al die uitgegeven euroโ€™s maar eens bij elkaar op. Dat gaat je niet in de koude (wintersport)kleren zitten. Een tip is daarom om niet elke dag uit eten te gaan. Of houd het bij een simpele lunch: een tosti hoeft helemaal niet duur te zijn! Neem voor tussendoor lekkere marsen, twixen of een gezonde snack mee en kook โ€™s avonds zelf een maaltijd in je appartement. Met deze recepten zet jij namelijk gewoon zelf je favoriete wintersportgerecht op tafel. Het verschilt per land hoe duur het is op de piste. Zo staan Italiรซ en Oostenrijk bekend als relatief goedkope landen, maar zijn Frankrijk en Zwitserland alweer duurder om uiteten te gaan. Bovendien is Zwitserland niet het eerste land om naartoe te gaan als je geld wilt besparen. Ook op de drankjes kun je geld besparen. Zo is een Aperol Spritz natuurlijk heerlijk, maar ook erg duur. Neem daarom bijvoorbeeld een normaal biertje of een wijntje! Net zo lekker maar wel een stukje goedkoper.

geld besparen tijdens de wintersport

Het is dus wel degelijk mogelijk om de wintersportvakantie redelijk betaalbaar te houden. Zoals je ziet zijn er genoeg aspecten waarop je bewust en onbewust toch iets kunt besparen, terwijl het niets wegneemt van de ervaring en het plezier van de wintersportvakantie. Bekijk onze budget pagina voor nog meer tips om geld te besparen!