Genieten van wintersport in de Dolomieten

Italië, dan denk je aan toeterende scooters, snelle espresso’s, lonkende Italiaanse mannen en fantastisch eten. Voeg daar nog maar wat meer aan toe! Onze blogger heeft onderzocht waarom Italië zo’n prachtige wintersportbestemming is. Daarvoor heeft ze de Dolomieten aan een onderzoek onderworpen.

Wintersport in de Dolomieten

Het is een bekend gebied, Dolomiti Superski, mede dankzij de Sellaronda en de mooie bergtoppen die je op veel foto’s terug zie komen. Maar de top reden is dat het gebied met 1200 kilometer het grootste skigebied van Europa is en dat je met 1 skipas overal terecht kunt.

Er is nog een skigebied in de Dolomieten, Skirama Dolomiti. Dat gebied bestaat uit 380 kilometer piste die je met een skipas kunt skiën. Deze losse gebieden zijn onderling te bereiken met de skibus of auto. Er is een groot aaneengesloten skigebied, Campiglio di Brenta met zo’n 155 kilometer aan piste. De overige deelgebieden zijn tussen de 55 en 100 kilometer groot. Verblijf in Andalo, Fai Della Paganella, Madonna Di Campiglio of Pinzolo.

Terug naar Dolomiti Superski. De reden dat er super voor staat, kun je uit onderstaande halen. Het skigebied is opgedeeld in 12 deelgebieden:

Het gebied heeft typische bergen, de grillige vormen zijn ingesleten door erosie. De U-vormige dalen zijn gevormd door de gletsjers, miljoenen jaren geleden. En deze combinatie zorgt nu voor een wintersportwalhalla!

Wat is er allemaal te doen?

Natuurlijk heb je nooit genoeg tijd om alle 1200 kilometer aan pistes aan te doen in een wintersportweek, of red jij dat wel? Ieder deelgebied heeft zijn eigen charmes en prachtige vergezichten om van te genieten. Val Gardena, waarschijnlijk het bekendste gebied is ook vele malen bekroond als beste skigebied van Italië. De combinatie van snelle liften, goed geprepareerde pistes zorgen ervoor dat je je niet hoeft te vervelen. Civetta - wintersport in de Dolomieten

Je kunt maar liefst dertig freestyle parken vinden in de Dolomieten. Snowboarders en freestyleskiërs kunnen zich helemaal uitleven in de halfpipes, op de boxes, rails en kickers. Het Seiser Alm Snowpark is zelfs uitgeroepen tot het beste snowpark van Italië. Er worden regelmatig events georganiseerd in de funparks.

Voor kinderen en beginnende freestylers is er ook het Dino Fun Line park, met kleine boxen, scherpe bochten en 10 dino’s die jouw tricks aanschouwen. Ook het Snowpark Carezza heeft een speciale kids line.

Naast de pistes zijn er kilometers langlaufroutes uitgezet, die vaak vlak langs de deur van je accommodatie liggen. En die kilometers zijn niet overdreven, reken maar op zo’n 1100 km. Durf jij het aan om je tanden in een tocht te zetten? Natuurlijk kun je ook een mooie wandeling maken, met of zonder sneeuwschoenen, gaan schaatsen, ijsklimmen op diverse plaatsen, een rit in de arrenslee maken, het museum bezoeken op de top van de Kronplatz of een van de dorpjes induiken.

En ook in de zomer zijn er veel mogelijkheden om te genieten van al het moois in de bergen. Zin om daar in een mooie accommodatie te verblijven om te wandelen, fietsen en bovendien op tijd een pauze te nemen voor een hapje en een drankje?

Tochten tijdens je wintersport in de Dolomieten

De Sellaronda is de bekendste route, waarbij je 26 kilometer op de pistes aflegt. De totale route is 40 kilometer lang en gaat door de vier Ladin valleien: Val Gardena, Alta Badia, Val di Fassa en Arrabba. Je kunt overal starten en met de klok mee of tegen de route afleggen. De tocht is geschikt voor mensen met minimaal een gemiddeld ski-niveau, omdat je natuurlijk wel op tijd terug moet zijn voor de laatste lift!
Tip! de route tegen de klok in is pittiger door een aantal steile passages daardoor minder/niet geschikt voor minder ervaren skiërs.

Wil je de route zien? Check het filmpje om alvast weg te dromen.

Een minder bekende route is de First World War Ski Tour. Tussen 1915-1917 is er veel gevochten in de Dolomieten en deze ronde staat in het teken van de vrijheid waar wij van mogen genieten. Je toert om het epicentrum van de eerste Wereldoorlog heen, de Col di Lana. je kunt starten op meerdere punten, zoals Civetta, S. Cassiano, Corvara, Arabba en Malga Ciapela. Ben jij klaar voor prachtige vergezichten?

Waarom wintersport in de Dolomieten – Italië

Houd jij ook zo van Italiaans eten? Dan ben je natuurlijk in Italië op het juiste adres. De Dolomieten staat bekend om haar spek en appels. Maar het gebied ligt erg gunstig voor al het goede van Noord-Italië, zoals wijn en kaas. Combineer dit met de invloeden uit de Alpen en van de Mediterraanse kust, dat is smullen geblazen! Er zijn veel boerenhutjes met fantastische gerechten, gemaakt met vis, lokaal vlees en groenten. Maar een lekkere pizza ontbreekt ook niet bij de meeste hutten. Ook kun je op niveau eten bij de restaurants met Michelin-ster. Waar heb jij zin in vandaag?

heerlijk eten - Wintersport in de Dolomieten

Wil je iets bestellen? Er worden drie talen gesproken, naast Italiaans ook Duits en Ladinisch ( een afstamming van Latijn), je komt er altijd wel aan uit!

Overnachten in de Dolomieten

Er zijn veel soorten accommodaties in het gebied, dat steeds meer aan populariteit wint. Je kunt in de pittoreske dorpjes slapen, of in de grotere plaatsen, meer gericht op de wintersport.

Je kunt voor het hele skigebied een skipas kopen, maar wil je wat minder, dan is dat zeker mogelijk. Per deelgebied zijn namelijk ook skipassen te koop. Wintersport in de Dolomieten, dat is het beste van alle werelden: wintersport en heerlijk eten! Ook al zo’n zin om te gaan?