Gletsjers – Hoelang zijn ze er nog?

Gletsjer 9

In de wintersportwereld staan gletsjers garant voor sneeuwzekerheid en zijn daarom geschikt voor zomerskiën. Denk aan de Hintertuxer Gletsjer in het Zillertal of de Pitztaler Gletsjer in het Pitztal. Echter meldden diverse media onlangs dat het hard achteruit holt met de gletsjers in deze wereld. Geen schokkend nieuws want ook in voorgaande decennia was het smelten van de gletsjers al een hot topic. Alleen is ditmaal geconstateerd dat het ijs sinds het begin van de 21e eeuw tot wel drie maal zo snel is gaan smelten. Wellicht tijd om ons zorgen te maken?

Congres

Het feit dat de aarde aan het opwarmen is, zal weinig wenkbrauwen doen fronzen. De snelheid waarmee dit gebeurt is echter wel zorgwekkend. Tijdens een congres van de Amerikaanse wetenschapsorganisatie AGU lag de nadruk op het smelten van de Poolen en gletsjers. Franse geologen maakten bekend dat het gletsjerijs tot wel drie keer zo snel smelt dan in voorgaande jaren. Zij namen de Franse Alpen als onderzoekslocatie en gaven aan dat in de afgelopen 40 jaar de totale ijsmassa met een kwart is afgenomen. In 1975 telde Frankrijk namelijk zo’n 375 vierkante kilometer aan gletsjerijs. In 2012 bedroeg dit aantal nog slechts 270 vierkante kilometer.

Gletsjer 8
Wie weet gaan we ooit over op woestijn-skiën…

Als sneeuw voor de zon

Een gletsjer heeft sneeuw nodig om te bestaan. De sneeuwlaag helpt om de gletsjer naar beneden te bewegen en werkt als beschermend jasje. De sneeuw reflecteert de inkomende zonnestralen zodat het smelten wordt verminderd of voorkomen. Echter valt er steeds minder sneeuw op de plekken waar de gletsjers liggen. Grote delen van het gletsjerijs worden daardoor blootgesteld aan de zon en verliezen terrein. Tevens wordt het ijs dat in de zomermaanden smelt bij lange na niet meer gecompenseerd in de winter waardoor gletsjers gemiddeld een meter aan ijsmassa per jaar verliezen.

Gletsjer 10
Een manier om het smelten tegen te gaan, is om de gletsjer te bedekken met witte fleece dekens zoals hier gedaan is bij de Rhône-gletsjer

Gletsjers verdwijnen

In de Pyreneeën zijn bijna alle gletsjers verdwenen en hetzelfde lot lijkt te wachten voor de gletsjers in de Alpen. Met name de warme zomers liggen ten gronde aan het toenemende smeltproces. Zo zijn er in de afgelopen maanden diverse warmterecords gebroken en zaten veel gletsjers begin juni al zonder beschermende sneeuwlaag. Dit heeft tot gevolg gehad dat Europese gletsjers het afgelopen jaar flink zijn afgenomen in dikte. Vooral in Frankrijk is het huilen met de pet op. In het Belledonne gebergte bij Grenoble zijn veel gletsjers aan het verdwijnen of zijn zelfs al verdwenen. Daarnaast is De Mer de Glace, Frankrijks grootste gletsjer, in de laatste jaren drie keer zo snel gesmolten als voorheen. Wetenschappers verwachten dat het grootste deel van de gletsjers aan het einde van de 21e eeuw verdwenen zal zijn.

Schokkend

Dat de stijgende temperatuur de grootste plaaggeest is voor het gletsjerijs blijkt wel uit de onderstaande foto’s.

Gletsjer 1
De Stein Gletsjer in Zwiterland in 2006
Gletsjer 2
De Stein Gletsjer in Zwiterland in 2011
Gletsjer 3
De Rhône gletsjer in 2003 en in 2015
Gletsjer 4
De Bondone Gletsjer in Italië in 1926
Gletsjer 5
Anno 2015 is diezelfde Bondone gletsjer bijna compleet verdwenen
Gletsjer 7
Een foto van ‘Million Dollar Baby’ Doris Duke bij De Mer de Glace in 1926
Gletsjer 6
Diezelfde De Glace de Mer-gletsjer in 2013
Gletsjer 11
De Triftgletscher in Berner Oberland trok zich van 2004 tot 2005 met meer dan 200 meter terug

Hoelang denk jij dat er nog gletsjers zijn?