In één week naar alle gebieden in het Zillertal

© Fanny Hopmans

De wintersportbestemming, dat moet ieder jaar een nieuwe zijn. Want, nieuwe gebieden ontdekken en later, als we oud zijn, terug gaan naar die toplocaties om herinneringen op te halen. We vinden het gewoon erg leuk om ieder jaar een nieuwe bestemming te ontdekken. Het Zillertal kwam toevallig voorbij. We hadden wat onderzoek gedaan: dit zou weleens een mooi wintersport gebied kunnen zijn. 

Het gebied sprak ons aan omdat er zoveel losse gebieden in het Zillertal zijn, die je met de Zillertaler Superskipas allemaal kunt bezoeken. Van het begin van het Zillertal bij Fügen tot aan de Hintertux Gletsjer en via Zell am Ziller naar Gerlos & Krimml. Of een dagje naar Kaltenbach. 

Met de auto, bus of trein!

Je kunt in het Zillertal zelfs met de trein naar de diverse wintersportplaatsen. Vanuit de uitvalsbasis Zell am Ziller konden we zowel naar Mayrhofen als naar Hochfügen-Kaltenbach met de trein. Ideaal als je een drankje wil doen op het eind van de dag in de après-ski. Naar Gerlos kun je over de pistes, als alles open is. Dit was afgelopen januari niet mogelijk vanwege de gigantische sneeuwval. Inmiddels zijn ze ook een aantal liften aan het vervangen, zodat er minder last is van wind op dit traject. 

© Fanny Hopmans
Met je ski’s of snowboard in de trein

Met de bus kun je naar Gerlos om daar naar Krimml te glijden. Je pikt dan ook de mooie pistes bij Königsleiten mee. Wil je de Gerlosstein bezoeken, dan kun je ook met de bus of de auto. 

Eigen sfeer in ieder gebied

Ieder skigebied heeft zijn eigen sfeer, dat maakte het zo enorm tof om iedere dag een ander gebied te bezoeken. In Gerlos merk je dat het om de après-ski gaat, het begint daar al op tijd! Dat geeft ook wel een behoorlijk contrast met de lieflijk glooiende berg bij Krimml, waar je ook veel gezinnen tegenkomt. 

© Fanny Hopmans
Bij een bezoek aan Gerlos kan een pizza bij Seppi’s niet worden overgeslagen

We waren in de mega-dump januari maand in het Zillertal, daardoor konden we niet alle kanten op. In het deelgebied bij Mayrhofen waren we beperkt tot de pistes aan de de kant van het dorp, de 150er Tux was dicht. Maar goed, genoeg te genieten, want de poeder kwam tot heuphoogte. Omdat we buiten het hoogseizoen zaten én het slecht weer was waren de pistes een heerlijk surfparadijs voor ons als snowboarders.

Kleine gebieden zoals de Gerlosstein 

© Fanny Hopmans - Gerlosstein
Er lag sneeuw genoeg op de Gerlosstein

Je zult wel denken, ben je daar ook geweest als kilometervreter? Yes! Dit gebied is super klein ten opzichte van de andere gebieden, maar daardoor erg leuk. Sommige pistes neem je dan wel 5x en de lach op het gezicht van de liftbediende wordt dan iedere keer groter als je weer aan komt stuiven. En wat is nu lekkerder dan de eerste lijnen over de geprepareerde pistes te kunnen maken? 

Uitdaging genoeg

Houd je van steile pistes? Dan zijn de afdalingen aan de kant van Zell am Ziller vanuit Gerlos uitermate geschikt voor jou. Het is een lange rit en het laatste stuk is zwart. Onderaan staat de après-ski, dus onderuit gaan is geen optie. Maar.. je kunt ook gewoon met de lift naar beneden! Het laatste stuk was even ademhalen, je lijn bedenken en gaan. Op naar dat welverdiende biertje (of rondje sauna). 

Hintertuxer Gletsjer

Wil je over een gletsjer glijden? Dan kun je naar het eind van het Zillertal gaan om de Hintertuxer Gletsjer te bezoeken. Hier vind je meer dan genoeg pistes en met goede weersomstandigheden kun je via de 1 of de skiroute (1a) terug naar het dal. Tip! Warm op bij de Gletsjerhütte op 3050 meter hoogte. Je hebt er een prachtig uitzicht over alle bergtoppen. 

© Fanny Hopmans
Op de Hintertux gletsjer

Hochfügen – Hochzillertal (Kaltenbach)

Hochfügen was in januari afgesloten van de buitenwereld door de gigantische hoeveelheden sneeuw. Maar via de pistes kon je het gebied wel bereiken! Helaas is Fügen vanuit Hochfügen op dit moment nog minder bereikbaar, daar wordt ook hard aan gewerkt met een liftverbinding. In het weekend bleek Kaltenbach wel behoorlijk druk. Dat had natuurlijk ook te maken met het Kaiserwetter. Kaltenbach beviel ons ook erg goed. Je kunt er hip loungen bij de Kristalhütte of Wedelhütte, maar ook enorm relaxed genieten bij die Kashütte met knusse inrichting en supermooi uitzicht over de natuur. 

© Fanny Hopmans
Genieten van het uitzicht bij de Kashütte

Freeride paradise Hochfügen

Denk jij dat ook weleens: wat zou het heerlijk zijn om die eerste verse lijnen te maken in die maagdelijke sneeuw! Hochfügen staat bekend als freeride paradise en ze doen er alles aan het zo veilig mogelijk te maken. Zo is er een freeridecheckpoint en kun je meedoen aan een introductie cursus freeriden. Dat is echt een aanrader: je krijgt uitgelegd hoe je met een pieper om moet gaan, hoe je sondeert en schept als iemand onder een lawine bedolven is. Tevens maak je een paar begeleide afdalingen. Wil je meer? Volg dan een volledige cursus of huur een gids! Deze introductie was voor ons ook de afsluiter van de wintersport, maar gaf echt het kroontje op deze fantastische sneeuwrijke week in het grootse Zillertal! 

Bekijk hier de accommodaties die wij aanbieden in het Zillertal!