Lekker eten op wintersport in Oostenrijk

wintersport gerechten - Schnitzel

Op een wintersport kan ik me altijd enorm verheugen… vooral op de bergen en de sneeuw! Het vooruitzicht om de pistes af te kunnen knallen, is al heerlijk. Maar als ik naar Oostenrijk ga, kijk ik extra uit naar alle heerlijke lunchmaaltijden op de piste. Want van de hele dag skiën krijg je enorme trek. Het lekkere eten op wintersport is echt iets wat ik mis in Nederland. Er zijn in Oostenrijk altijd veel leuke tentjes te vinden waar je lokale gerechten kunt bestellen. De gedachte daaraan bezorgt me altijd een flinke extra portie voorpret! Hier vind je een aantal van mijn absolute favorieten. Mahlzeit!

Kaiserschmarrn

De traditionele kaiserschmarrn vind ik altijd super lekker en ik ben niet de enige… want dit gerecht is ontzettend populair bij veel wintersporters! Ik eet ze het allerliefst met veel poedersuiker en preiselbeerenjam, maar met appelmoes is het ook heerlijk. Het lijkt op stukjes pannenkoek. Je kunt het ook thuis maken, maar het smaakt toch écht het beste in de Oostenrijkse sneeuw.

Tiroler Gröstl

Een Tiroler Gröstl is ook altijd een succes en wordt geserveerd in een gietijzeren pannetje. Een aardappelschotel met ui, spek, kruiden en een prachtig spiegeleitje bovenop. Ideaal voor op een koude skidag: een dampend pannetje comfort food om mee op te warmen.

Käsespätzle

En wat dacht je van de käsespätzle, perfect voor mij als kaasliefhebber! Dit is een pastaschotel met bérgen bergkaas en krokante uitjes. Machtig, maar o, zo verleidelijk lekker. Oók voor vegetariërs heerlijk om te eten op wintersport.

Eten op wintersport - Kasespatzel

Brettljause

De brettljause is een plankje met verschillende soorten dun gesneden vlees en kaas. Lekker met een beetje brood en altijd met een paar ingelegde pepertjes, augurk en mierikswortel. Vaak krijg je daar een traditionele schnapps bij geserveerd. Zo’n brettljause vind ik een soort snoeperijtje en neem ik het liefst op een zonnig terras.

Goulash- en Knödelsuppe

Op de koude dagen neem ik graag iets warms. Er gaat wat mij betreft niets boven een bord dampende soep. Ik kan op zo’n koude winterdag bijna niet kiezen, want een Goulashsuppe vind ik heerlijk, maar ook de Knödelsuppe vind ik bijzonder lekker. Een lekkere zoute bouillon met een knödel erin. Een knödel is een soort deegbal van ei met brood op smaak gebracht met kruiden en vaak ook met spinazie. Het klinkt misschien een beetje raar, maar echt de moeite waard om eens te proberen!

Wintersport gerechten - Goulashoep

Wiener Schnitzel

De Wiener Schnitzel mag voor mij ook niet ontbreken in dit rijtje. In Oostenrijk zijn ze vaak groter dan je bord. Je kunt er dan ook prima met twee personen van eten. Lekker krokant en met een flinke portie friet. Ik houd van de klassieke versie met een schijfje citroen en met preiselbeeren compote. Maar wil je eens een andere versie proberen, ga dan voor een gevulde jägersaus met champignons. Een tip van mij: ga eens langs bij Rosi’s Schnitzelhütte in het Zillertal dit is mijn absolute favoriet. Ze zijn beroemd om hun XXL Schnitzels. Je vindt de berghut langs de rode piste nr. 18.

Apfelstrudel

Ik ga niet terug naar Nederland voordat ik ook de echte klassieker heb besteld: de Apfelstrudel! Natuurlijk bestel ik deze mét vanillesaus. Die kan ook zomaar tussendoor, maar houd dan nog wel een plekje over voor de lunch.

Eten op wintersport- Apfelstrudel

Kaasfondue vind ik ook heerlijk, maar dat is toch eigenlijk traditioneel Frans, net als de raclette en tartiflette. Geen zorgen dus als je naar Frankrijk gaat, want ook dan kun je je verheugen op heerlijk eten tijdens je wintersport. En daar is het dan weer heel gebruikelijk om er een wijntje bij te drinken, ook genieten dus!

Gelukkig zijn we buiten met elkaar erg sportief bezig, want anders zou ik tonnetje rond terugkomen. Ik heb bijna niet genoeg aan een week en kan nu al niet meer wachten om te vertrekken!