Met kinderen in de auto op wintersport

wintersport autorit

De voorjaarsvakantie zit er voor veel mensen weer op en verschillende ouders lieten ons weten dat dat stuk rijden met kinderen in de auto op wintersport toch wel een hele onderneming was. Dit bracht ons op het idee om wat tips te geven! Kinderen vinden het vaak niet makkelijk om zo lang stil te zitten in zo’n beperkte ruimte (ook voor sommige ouders is het niet altijd even makkelijk 😉). Hoe kun je er nu voor zorgen dat de kinderen zich vermaken op de achterbank, zodat je als ouders voorin met een relaxt gevoel aan de vakantie kan beginnen? Met deze 10 tips gaat dat zeker weten goedkomen!

wintersport auto

Eerst even “back down memory lane.”.

Iedereen herinnert zich wel de tijd dat hij met de auto met zijn ouders op vakantie ging. Met je broertjes of zusjes op de achterbank. Het begon vaak al met ruzie wie er bij het raampje mocht zitten. Zodra je de weg maar een beetje kwijt was of in het donker de weg naar het chalet moest vinden riep je vader altijd: “En nu iedereen even stil zijn!” en dan was het tot dat iemand vroeg: “Mogen we alweer praten?”, muisstil. Op de momenten dat het niet stil was kon je elkaar flink afmaken. Menigmaal werd er dan gedreigd: “Als jullie nú niet rustig zijn, zet ik je hier langs de weg en rijd ik verder…” (we zijn nog niemand tegengekomen die dit echt gedaan heeft). Als ouder wil je die zinnen liever niet zeggen, dus vandaar de onderstaande tips om hiermee niet te hoeven dreigen.  

Goede voorbereiding is het halve werk

De kinderen en jezelf voorbereiden op de lange autorit wordt nog weleens vergeten, maar is erg belangrijk. Zorg dat je dagen van te voren al met de voorbereidingen begint. En misschien helpen deze tips je om alles op tijd klaar te hebben:

 1. Maak een tas met kleine cadeautjes voor onderweg, cadeaus waar ze onderweg ook iets aan hebben: een kleurboek, stickerboek, iets om te lezen, luisteren of snoepen. Van te voren kun je bepalen op welke vaste momenten je deze geeft, bijvoorbeeld elke grensovergang of na elke 2 uur rijden.
 2. Bereid je kinderen goed voor en wees eerlijk tegen ze. Vertel dat jullie op vakantie gaan, dus lang in de auto zullen zitten (een of twee dagen). En print deze route uit zodat de kinderen kunnen bijhouden waar jullie zijn tijdens het rijden. Op die dagen hebben we alleen elkaar en geen andere vriendjes. Vertel aan je kinderen wat jullie samen gaan doen zoals samen spelletjes bedenken, muziek luisteren etc. Creëer een teamgevoel, zodat je samen de hele wereld aankan.
 3. Neem lekkere snacks mee voor onderweg. Hier zijn kinderen natuurlijk dol op! Denk bijvoorbeeld aan komkommer, mini tomaatjes, druifjes, koekjes, snoepjes etc.
 4. Pak samen met ieder kind de eigen tas in met autogeschikte spullen, bijvoorbeeld: kleurboeken, oortjes, schriften, stickers, potloden en kussens voor als de kinderen willen slapen onderweg. En niet te vergeten voor die kids die snel wagenziek zijn: de reispilletjes! Altijd handig om deze bij je te hebben, want ook als je kinderen er normaal gesproken nooit last van hebben, kunnen ze er op de bergpassen wel flink last van hebben. 

wintersport auto

Tijdens de autorit

 1. Deze tip speekt eigenlijk wel voor zich, maar geven we je toch even mee. 😉 Geef de cadeaus die je hebt meegenomen voor onderweg aan je kinderen.
 2. Dit is een goede tip, vooral de vaders onder ons.. 😉 Doe het rustig aan, houd regelmatig pauzes op plekken waar de kinderen even kunnen uitrazen, bijvoorbeeld op een plek met een speeltuin of waar ze hun favoriete fastfood kunnen eten. Hoe ver je ook nog moet rijden, je vakantie is al begonnen op het moment dat je de deur uitstapt. Zoals veel mensen zeggen “De reis is belangrijker dan de bestemming.”. En nu snappen wij echt wel dat dit niet helemaal hetzelfde is als je naar je wintersportbestemming rijdt, maar probeer dit in gedachten te houden.
 3. Help ze herinneren aan alle spelletjes die ze in hun eigen tas hebben zitten. Dit zijn spelletjes die ze zelf hebben uitgezocht om mee te nemen dus 9 van de 10 keer vinden kinderen dit leuk om te doen en zijn ze er ook wel even zoet mee. Soms ligt het antwoord van rustige kinderen in hun eigen tas!
 4. Zinnen oefenen in de taal van het land waar je heen gaat. Dit levert hele leuke situaties op, zoals dat jijzelf of je kind iets op een rare manier uitspreekt. Zowel grappig als leerzaam dus.
 5. En dan zijn er nog allerlei spelletjes die je met elkaar kunt doen op autovakantie:
 • Autobingo
 • Ik zie ik zie wat jij niet ziet
 • Zoeken naar een kleur auto en wie hem ziet, die wint
 • Gedachte raden. Om beurten stel je elkaar vragen aan elkaar, hierdoor vind je uit wat voor voorwerp (broodrooster), persoon en iets (zon)) iemand in gedachten heeft.
 • Zwaaien naar iedereen in andere auto’s
 • Nederlandse kentekens tellen

En zo zijn er nog veel meer spelletjes die je met elkaar kunt spelen in de auto. Wees vooral creatief, wie weet verzin je wel een nieuw spel. 😉

 1. Het laatste maar misschien wel de meest besproken tip van allemaal: gamen en een mobiele telefoon met filmpjes meenemen voor de kinderen. Er rust hier nog een klein taboe op, maar veel ouders zijn ondertussen om. Die paar dagen in het jaar zou dat wel moeten kunnen. Het is bovendien ideaal voor jezelf. De kinderen een koptelefoon op, jullie een gezellig muziekje of podcast op, iedereen blij!

Mochten jullie na het lezen van deze blog aandurven om met je kinderen op wintersport te gaan, bekijk dan onze website of neem contact op met een van onze reisadviseurs.