Mijn droombestemming: Serfaus-Fiss-Ladis

Serfaus Fiss Ladis

8 jaar geleden kwam ik voor de eerste keer in Serfaus-Fiss-Ladis met Ladis, de kleinste van de 3, als thuisbasis. Toen nog met mijn ouders. Nu, 8 jaar later, sleep ik ook mijn vriendin hier mee naar toe.

De grootte van het gebied, de veelzijdigheid, bereikbaarheid en goede sfeer dragen allemaal bij aan de keuze voor dit gebied, maar wat maakt dit gebied mooier dan die anderen? Hieronder de redenen waarom “8 jaar naar hetzelfde gebied” niet gaat vervelen, scroll verder naar beneden voor insider tips!

Fiss

Door de jaren heen is alleen het dorp veranderd, we hebben Ladis omgeruild voor Fiss. Waarom hebben we deze keuze gemaakt? Omdat er in Fiss meer te doen is en er geen laatste lift gehaald hoeft te worden om thuis te komen. De Hexenalm speelt hierbij natuurlijk ook een belangrijke rol. Hier wil het na de laatste afdaling nog wel eens heel gezellig worden. Het voordeel van Fiss is dat vrijwel alles op loopafstand is van de liften. De spullen laat je achter in de gloednieuwe, hypermoderne lockers. Die zorgen ervoor dat je ’s ochtends in warme en vooral droge schoenen stapt.

Serfaus Fiss Ladis

Die eerste afdaling

Die eerste afdaling is waar het allemaal om draait. Wekenlang volg ik verschillende weersites om te zien of er al genoeg sneeuw ligt. In aanloop naar de vakantie merk ik dat ik bijna dagelijks de webcams bekijk en deze vergelijk met andere gebieden, het ziet er goed uit!

Nadat we op vrijdagavond zijn aangekomen, het appartement hebben ingericht en alvast een rondje door de verse sneeuw zijn gelopen is het de volgende dag vroeg opstaan. Om kwart voor 9 sta ik op het rolluik te bonken van de Schönjochbahn, het is tijd!! Als een van de eerste naar boven is elke ochtend het streven, vervolgens aan de andere kant snel naar beneden om de verbindingslift te pakken richting het doel, de Frommesabfahrt! 8 kilometer aan perfect geprepareerde, brede, rode piste. Het eerste stuk is vlak waar het nog genieten is van het uitzicht, daarna wordt de piste breder en gaat die glooiend verder. Hier test ik mijn speedtracker, de 80 km/u is al snel gepasseerd. Op een heldere ochtend is dit echt genieten, een fantastische piste waar je met 3 mensen naast elkaar kan carven, en dan is er zelfs nog ruimte over. Dan volgt een splitsing: via rood verder of een stukje zwart, de keuze valt vrijwel altijd op de Frommes extreme. Dit kleine stukje zwart is op het steilste stukje: bijna 72%! Een goede manier om wakker te worden. Na het passeren van de Frommes Alp is het rustig glijden richting het dal, om nog voor de drukte van de skiklasjes weer terug omhoog te gaan.

Lunchtijd!

Lunchgelegenheden zijn er genoeg in Serfaus-Fiss-ladis, met elk zijn eigen specialiteiten en charme. Ik heb er twee uitgepikt (waar ik zelf fan van ben) om in het zonnetje te zetten.

De Möseralm, hier word je zelf in het zonnetje gezet. Bij mooi weer is dit de beste plek om te zitten. Uit de wind, heerlijk eten, vaak rustig en ook via makkelijke pistes te bereiken. Daarnaast is dit een mooie plek om aan het eind van de dag nog de laatste zonnestralen mee te pikken onder het genot van een biertje. Op dinsdagavond vindt hier de nightflow plaats. Een skishow met vuurwerk, muziek en special effects die hier een onvergetelijke avond op de piste van maken.

Wanneer er verse sneeuw ligt ben ik aan de andere kant van het gebied te vinden, Masner. Het paradijs voor de gemiddelde en gevorderde wintersporter. Steile, uitdagende pistes worden hier afgewisseld met lange rode pistes. Ook zijn de off-piste mogelijkheden hier eindeloos. Rond de lunchtijd verzamelt iedereen zich bij de Masnerhütte. Een panorama-restaurant met een erg uitgebreide keuken, een fantastisch ruim terras en uitzicht op de kom waarin je je bevindt.

Masner

Richting de après-ski

Na de lunch is het weer vol gas door, want met 214 kilometer aan pistes is het flink aanpoten om alles in een week te doen. Vanaf Masner is het nog een goed uur om terug te komen, omdat er onderweg nog fantastische stukken zijn die gedaan moeten worden duurt dit vaak langer. Dan komt er een dilemma, door naar de Hexenalm in Fiss of nog een keer omhoog naar de Noordkant. Vaak slaat de vermoeidheid al redelijk toe en is het tijd voor drankjes en dansjes (zo moe zijn we blijkbaar ook weer niet). Wanneer we richting huis gaan is een crêpe bij de Hexenalm altijd welkom, toch neigt het vaak richting pizza in het dorp. ’s Avonds is er één plek waar je moet zijn, de Hackl’s Kaller. Hier is elke avond een ander feest en wanneer de tent om 04.00 uur dicht gaat (als we dit halen) zwalken we door de straten van Fiss richting ons appartement.

Lees hier de selectie van onze top 10 après-ski bestemmingen waar je heen moet!

Insider tips

Voor wintersporters die naar Serfaus-Fiss-Ladis willen, of er nog maar net komen. Hier wat tips om de vakantie onvergetelijk te maken:

  • De Almbahn: Deze gondellift heeft iets bijzonders, een aantal gondels heeft dieren op de ruit staan. Dit betekent dat tijdens de lift, door middel van een enthousiaste stem, in verschillende talen over het dier wordt verteld. Erg leuk en leerzaam vermaak! Het zijn overigens allemaal dieren die in het gebied te vinden zijn.
  • Bewaar je liftpasnummer: Hiermee is namelijk online te zien welke liften je genomen hebt, hoeveel kilometer je hebt afgelegd en er zijn zelfs beelden van je kunsten in de verschillende ‘fun areas’ terug te zien. Zoals de airbag en de slalom.
  • Genussabfahrt: Deze rode piste bevindt zich op de noordkant in een hoekje van het gebied. Vanwege weinig zon en weinig gebruik is deze piste bijna altijd perfect tot het einde van de dag.
  • Kamikaze: De naam verraadt het al een beetje. Deze skiroute ligt naast de Direttissima (met 72% de steilste piste van het gebied) en is net zo steil, maar dan ongeprepareerd. Een uitdaging zelfs voor de gevorderde locals.
  • De metro in Serfaus: Voor sommigen een dagelijks vervoer voor anderen een attractie. Wanneer er verse sneeuw gevallen is pakken wij de auto, zetten deze in Serfaus neer en nemen de Metro. Dit omdat de linkerkant van het gebied vanaf Serfaus een stuk sneller te bereiken is.

Zelf een kijkje nemen of deze dagindeling zelf meemaken? Kijk dan op onze website voor de leukste accommodaties, een echte aanrader is Hotel Amadeus-Micheluzzi!