Musicalster voor in de tuin

Edelweiss 4

Naast de Lederhosen en de Dirndl is er een ander Alpenfenomeen dat wij graag onder de aandacht brengen: Leontopodium Alpinum, oftewel het Edelweissbloempje. Dit witte stervormige plantje is wereldwijd bekend en vind je terug in onder andere film, muziek en op logo’s. Denk aan Haus Edelweiss in menig Alpendorp of de prachtig witte schuimlaag van Edelweiss bier. Bij Summit Travel vroegen we ons af waarom dit plantje zoveel bekendheid geniet.

Ware overlever

Edelweiss haar witte, stervormige uiterlijk wordt gevormd door viltige kransbladeren, die de gele kern van de bloem omringen en deze van een leuk uiterlijk voorzien. Het plantje groeit maximaal zo’n twintig centimeter en is geheel bedekt met haartjes die bescherming bieden tegen de ultraviolette straling waarmee het op grote hoogte te maken krijgt. Edelweiss is een echte overlever want het groeit op de meest onherbergzame plekjes en overleeft temperaturen tot wel -30 graden Celsius.

Edelweiss 1
Edelweiss komt voor in onherbergzaam gebied

Symbool van een ware alpinist

Het verhaal omtrent Edelweiss begon in 1861 toen de Duitse schrijver Berthold Auerbach een boek erover schreef. Hierin benadrukte (en overdreef) hij hoe lastig het wel niet was om Edelweiss te vinden. Het plantje groeit namelijk in onherbergzaam gebied, tussen de 1800 en 3000 meter hoogte. Het boek zorgde ervoor dat mensen van heinde en verre kwamen om het plantje te plukken en zo te bewijzen dat zij echte alpinisten waren. Vanwege dit bloemplukfenomeen, kwam Edelweiss al snel terecht op een short list van beschermde plantsoorten. In veel gebieden geldt dit overigens nog steeds zo.

Patriottistisch verhaal met een droevig staartje

Edelweiss schopte het nogmaals tot het internationale podium. In 1959 deden Richard Rodgers en Oscar Hammerstein II een lofzang op het plantje en schreven een liedje voor in de befaamde musical ‘The Sound of Music’:
“Edelweiss, Edelweiss

Witte ster in de weide
Teer en fijn,
breekbaar klein,
Schijn in duistere tijden

Bloesem van sneeuw
die de storm doorstaat
Laat de wind maar loeien

Edelweiss, Edelweiss…”
Het liedje werd geschreven als ode aan het thuisland van de Oostenrijkse marine kapitein Georg Ludwig Von Trapp, die met zijn familie vluchtte voor het Nazi regime en vertrok naar Amerika. Het bloempje symboliseert de liefde en loyaliteit die Von Trapp voelde voor zijn thuisland Oostenrijk. Het was overigens het laatste liedje dat Hammerstein II schreef. Hij leed aan maagkanker en overleed kort erna in 1960.

Edelweiss 2
Von Trapp zingt over Edelweiss in de Sound of Music

Sfeermaker in elke tuin

Edelweiss heeft een lieflijk aanzien en groeit onder bijna alle omstandigheden. Beschik je bijvoorbeeld over een kale tuin met granieten waterspuwers en een geestdodend tegelpatroon, maar wil je toch wat sfeer creëren, dan biedt Edelweiss uitkomst. Het plantje groeit goed in plantvrije en rotsachtige tuinen. Het is niet afhankelijk van prettige temperaturen, voldoende water of voedingsrijke potgrond. Een gezonde dosis aan zonnestralen met genoeg kalk in de grond en Edelweiss leidt een aangenaam leven. Het is overigens wel een laatbloeier waardoor het niet handig is snel bloeiende plantjes er dicht omheen te planten.

Ongeacht hoe je er tegenaan kijkt, met Edelweiss heb je een echte ster in de tuin staan. Echter, wanneer je zoekt naar Edelweiss en vindt dat lokale tuincentra onvoldoende uitdaging bieden, trek dan de bergschoenen aan en reis richting de Alpen. Let wel op, in sommige gebieden (o.a. in Zwitserland) is het plukken van Edelweiss verboden en staat je een flinke boete te wachten.

Edelweiss 3
Ongeacht de tuininrichting, Edelweiss voelt zich al snel thuis

Voor de echte fan nog enkele Edelweiss feitjes:

  • In het Oostenrijkse en Duitse leger was het eveneens traditie om het plantje te plukken. Echter zonder al te veel hulpmiddelen en onder barre omstandigheden. De ware krijgers lukte dit en droegen het bloempje op het uniform
  • Edelweiss komt voor in de Alpen, de Pyreneeën en Karpaten. Daarnaast heeft het enkele tweelingbroers en zussen in voornamelijk Azië
  • In de homeopathie wordt Edelweiss geadviseerd tegen buikpijn en diarree
  • Veel huidcrèmes bevatten Edelweiss omdat het een verzachtende werking heeft
  • De bloeitijd is van eind juni/begin juli tot eind augustus
  • Plant Edelweiss zaadjes gedurende de winter! Zonder koude periode ontkiemen de zaadjes namelijk niet.

 

 

Bronnen:
[Robxead.plazilla.com]
[Palmaverde.nl ]
[Droomplekken.nl]
[Neerlandstuin.nl]
[BBC.com]
[Archives.gov],