Hoeveel omzet genereren de Oostenrijkse liftmaatschappijen en welke het meest?

Meten is weten. Zo verschenen er onlangs cijfers met betrekking tot de totale omzet van de liftmaatschappijen in Oostenrijk in het seizoen 2014/15. Een leuke lijst , want ja we betalen wel braaf  voor onze skipas, maar hoeveel levert dat de liftmaatschappijen nu eigenlijk op?

Top 10 omzet

De liftmaatschappijen vormen een belangrijk onderdeel van het wintersport toerisme en zijn veelal ook de reden dat de wintersport in de regel een dure vakantie is. In Oostenrijk opereren ’s zomers en ’s winters ongeveer 523 liftmaatschappijen die een gezamenlijke omzet van zo’n 1,5 miljard euro genereren (2014/15). Wanneer je deze omzet verdeelt en kijkt naar welk bedrijf het meeste genereert, dan steken er altijd een aantal met kop en schouders boven uit. Zo haalden de volgende 10 maatschappijen de meeste omzet binnen. De cijfers zijn van winter 2014/15.

         Bergbahnmaatschappij: Omzet in miljoenen
Silvrettaseilbahn Aktiengesellschaft* 71,2
Zillertaler Gletscherbahnen 47
Bergbahnen Aktiengesellschaft Kitzbühel 45
Arlberger Bergbahnen 41
Planai-Hochwurzen-Bahnen 38,5
Seilbahn Komperdell 36,3
Wintersport Tirol AG 36,1
Silvretta Montafon 34,7
Skiliftgesellschaft Sölden-Hochsölden 34,5
Gletscherbahn Kaprun 33,2

*De Silvrettaseilbahn opereert ook in het Zwitserse deel (Samnaun) en is verantwoordelijk voor diverse après-ski gelegenheden in Ischgl, zoals het zwembad en de tennishallen. Dit verklaart waarom deze liftmaatschappij er met kop en schouders bovenuit steekt.

Snelst groeiende liftmaatschappijen

Per skigebied opereren verschillende liftmaatschappijen. Vandaar dat enkele grote gebieden zoals het Skicircus niet direct terug te vinden zijn in deze top 10. Naast de totale omzet zijn er ook een aantal maatschappijen met veel groeipotentieel. In het seizoen 2014/15 groeiden de volgende 5 maatschappijen:

Bergbahnmaatschapppij Groeipercentage
Bergbahnen Nassfeld 13,9%
Schmittenhöhenbahn 12,3%
Skiliftgesellschaft Sölden-Hochsölden 11,3%
Schilift-Zentrum-Gerlos 10,6%
Bergbahnen Flachau 9,6%

Tweederde

De verschillen in omzet tussen de top maatschappijen en de rest is groot. Zo bestond de top 40 uit slechts 8% van alle liftmaatschappijen in Oostenrijk, maar genereerden deze gezamenlijk zo’n 953,6 miljoen euro. Dat is bijna tweederde van de totale omzet. De top 10 op zichzelf was goed maar liefst 27,4% van de totale omzet, dus van alle 523 liftmaatschappijen.

liftmaatschappijen

Uiteraard gaat het hier om cijfers van 2 jaar terug en zullen de nummers nu wat verschillen. Echter sprak men afgelopen seizoenen over ‘topwinters’ en is de kans aanzienlijk dat de omzet (flink) gegroeid is. Want ja, wij willen toch die berg op en af kunnen blijven gaan…

Bron: skiinformatie.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *