Probeer eens iets anders, neem een freeride les!

Freeride

Freeriden of off-piste skiën is de laatste jaren flink in populariteit gestegen. Er is toch ook niks beters dan de eerste sporen trekken in de verse poedersneeuw? Verlaat de piste, waan je in de ongerepte natuur en bepaal je eigen koers. Het geeft een heerlijk, ontspannen gevoel om door de totale rust van de bergen te skiën. Naast dit ontspannen gevoel is er natuurlijk de uitdaging van ongeprepareerde afdalingen die voor de nodige verassingen zorgen. Voor een veilige freeride tocht moet je wel regels in acht nemen en met goede materialen op pad gaan. Om je goed voor te bereiden op en ultiem te kunnen genieten van jouw freeride avontuur kun je freeride lessen en cursussen volgen. 

Voor wie? 

Goede techniek en materialen zijn essentieel om volop te kunnen genieten van het freeriden. Wanneer je deelneemt aan een les of tour leer je alles wat je moet weten over het freeriden. Dit betekent niet dat je als complete beginner een freeride les kunt nemen en meteen de berg zult overmeesteren. De meeste aanbieders vragen wel een licht gevorderd niveau van skiën op de piste. Off-piste skiën vergt uiteraard weer een ander soort techniek dan op de piste. Deze techniek zal je wel eerst goed moeten kunnen toepassen op de piste alvorens je van de piste af gaat. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat iedereen heelhuids de dag af kan sluiten…

Freeride met twee

Skiën met een berggids

Zelfs wanneer je al goed kunt freeriden is het inhuren van een berggids een echte aanrader. Een berggids weet namelijk precies waar je de mooiste off-piste afdalingen vindt, waar je de minste andere freeriders tegenkomt en welke afdalingen veilig zijn. Vaak komt er een hike de berg op bij het freeriden kijken. De ultieme rust vind je niet dicht bij een skilift, maar door zelf de berg op te hiken. Een berggids weet welke bergen je op moet hiken om op de mooiste plekken te komen. Wanneer je off-piste gaat skiën heb je geen kaart en piste nummers, waardoor het lastig is om in te schatten waar je naartoe moet. Berggidsen kennen de gebieden zowel op als buiten de pistes op hun duimpje. Daardoor ontdek je de mooiste plekken en lekkerste stukken off-piste wanneer je met een berggids op pas gaat. Achter een berggids aan skiën is dus ontzettend ontspannend, want je hoeft zelf verder helemaal niet over je route na te denken!

Theorie

Er komt veel meer kijken bij freeriden dan alleen goed kunnen skiën of snowboarden, wat natuurlijk ook wel handig is..;) Voordat je op pad gaat buiten de piste moet je jezelf goed voorbereiden en je bewust zijn van alle gevaren en risico’s. Tijdens de theorielessen krijg je vaak lawinekunde en leer je verschillende soorten sneeuw herkennen. Je moet natuurlijk wel weten wat je moet doen als je in een lawine terechtkomt, maar liever leer je lawines te voorkomen door te weten waar je skiet. Door verschillende typen sneeuw te herkennen leer je goed inschatten in welke richting je je wel en niet kunt begeven. Ook leer je wat belangrijke termen als “kickturn”, “spooraanleg”, “korstsneeuw”, “terreininschatting” en “lawineveiligheid” inhouden. Na de lessen weet je hoe je beken, sloten en kuilen kunt herkennen zodat je hier niet in verstrikt raakt. Je leert tijdens de theoriesessies hoe je het gevaar kunt beperken tijdens het freeriden en hoe je risico’s goed kunt inschatten. 

Freeride Saalbach
© saalbach.com, Stefan Voitl

Techniek

Tijdens de lessen en tours wordt eerst je niveau bepaald en aan de hand hiervan zal een plan opgemaakt worden om je techniek te verbeteren. Eerst krijg je tips om bepaalde technieken op de piste toe te passen. Moet je juist wel of niet je bovenlichaam roteren in de bochten? En beweeg je juist vanuit je benen of je bovenlichaam? Tijdens veel tours word je overdag gefilmd en evalueer je tijdens het avondmaal samen met je instructeur je huidige techniek. Je krijgt veel tips mee om off-piste goed uit de voeten te komen, hier heb je uiteraard ook op de piste veel aan.

Je zult beginnen met korte stukken off-piste skiën, op basis waarvan je weer tips krijgt om je techniek te verbeteren. Aan de hand van je niveau en het niveau van je groepsgenoten zal je steeds meer off-piste gaan skiën. Misschien ben je wel zó goed dat je meteen in de gevorderde groep mee kun en vanaf het begin volop off-piste gaat skiën. Of heeft de video analyse jou zo goed geholpen dat je het helemaal snapt? Je oefent de tips in verschillende sneeuwsoorten, want de sneeuw is niet iedere dag van dezelfde kwaliteit. De ene dag zal je in heerlijke poedersneeuw skiën en andere dagen ski je door korstsneeuw of vind je verspoord terrein. Het is van belang om goed uit de voeten te kunnen in iedere sneeuwconditie. 

Freeride tracks

Materiaal

Buiten de piste skiën kent vele gevaren, daarom is het belangrijk om aan de 3-eenheid te denken: lawinepieper, sonde en schep. Ook een lawine airbag is een aanrader. Deze materialen alleen meenemen is natuurlijk niet genoeg, je moet ook weten hoe je er mee om moet gaan. Daarom krijg je bij de freeride lessen vaak materiaal lessen. Wist je bijvoorbeeld dat een lawine rugzak met airbag extreem handig is voor een spannende off-piste tocht? Met de juiste rugzak (met skibevestiging) kun je je ski’s vastbinden, wat erg handig is als je een stuk door de diepe sneeuw moet lopen. Eenmaal aangekomen in het skigebied zal je freeride instructeur eerst de piepercheck doen, voor ieders veiligheid is het belangrijk om zeker te weten dat de piepers werken. De piepers hebben een zend en ontvang functie. Bij het zenden geven de piepers een signaal af. Mocht je onder een lawine terechtkomen dan kunnen al je groepsgenoten hun piepers op ontvangen zetten waardoor ze jouw signaal ontvangen en weten waar ze moeten zoeken. Ook de sonde en schep zijn zeer belangrijk wanneer iemand onder een lawine terecht komt. Tijdens de lessen zal je leren hoe je je sonde kan gebruiken. Met deze stalen stok kan je namelijk peilen hoe ver iemand onder de sneeuw ligt. Dit kan je niet zien op de pieper.  

Om zo comfortabel mogelijk te freeriden kun je speciale freeride-/tourski’s huren. Deze ski’s zijn breder dan normale carve ski’s voor een beter drijfvermogen in de diepe sneeuw. Tijdens freeride lessen zal je ook leren lopen op stijgvellen. Deze plak je onder je ski’s, waardoor je ermee de berg op kunt lopen. Er zitten namelijk miljoenen minuscule haartjes op de vellen die als een soort klittenband tussen de sneeuw en je ski’s fungeren. Vooruit lopen is geen enkel probleem met de stijgvellen, ze zorgen er alleen voor dat je niet achteruit de berg af glijdt. Je moet de stijgvellen wel op de juiste manier opplakken, anders zien we je achteruit de berg afglijden.. Ga daarom nooit freeriden zonder de juiste kennis en materialen. 

Freeride Saalbach
© saalbach.com, Peter Lindner

Freeride Walhalla’s

Meerdere skigebieden bieden tegenwoordig de mogelijkheid om op een veilige manier het freeriden uit te proberen. Je hebt skigebieden die echt bekend staan om de vele off-piste mogelijkheden zoals St. Anton am Arlberg. Hier heb je naast een ontzettend groot (340 km) piste gebied ook 200 km aan off-piste mogelijkheden. Iedere freerider kan hier zijn ei kwijt. Omdat dit gebied ongelofelijk populair is moet je wel je best doen om de “first track” te kunnen zetten. Skigebied Tignes-Val d’Isère in Frankrijk is ook een erg populair freeride gebied. Dit gebied ligt hoog en is sneeuwzeker. Je hebt hier tal van mogelijkheden om de mooiste off-piste runs te maken. Silvretta Arena bij Ischgl heeft met de Piz Val Gronda gondel heel veel nieuwe off-piste mogelijkheden erbij gekregen. Het skigebied van Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn heeft ook meerdere freeride mogelijkheden. Van vrij toegankelijke off-piste mogelijkheden in Saalbach tot uitdagende off-piste mogelijkheden in Fieberbrunn. Uiteraard heeft het enorme skigebied Les Trois Vallées ook genoeg mogelijkheden voor freeriders. Iedere skischool biedt hier freeride lessen aan, een echt aanrader dus! Ook het skigebied Hochzillertal – Hochfügen biedt genoeg mogelijkheden voor freeriders. Hochfügen focust zich al jaren op freeriders en dat is natuurlijk niet zonder reden.

Dit is slechts een kleine greep uit ontzettend veel freeride mogelijkheden. Wil je persoonlijk advies over het leukste wintersportgebied voor jou, of heb je specifieke freeride wensen? Neem gerust contact met ons op over de leukste bestemming voor jou.