Wintersportnieuws: skiën langs de kokendhete lava en tot 5 meter sneeuw

wintersportnieuws

De winter lijkt vooralsnog geen ruimte te willen maken voor het voorjaar. Dat zorgt er natuurlijk wel voor dat de condities op sommige plekken uitstekend zijn en dat terwijl mei nadert. Goede skicondities betekent natuurlijk ook weer leuke wintersportnieuwtjes.

Flinke sneeuwdump zorgt voor lokaal 5 meter sneeuw

Je leest het goed: 5 meter sneeuw. Althans dat zeggen de metingen van afgelopen donderdag en vrijdag.  De meeste sneeuw viel op de Zugspitze in Duitsland (500 cm). Ook Oostenrijk en Zwitserland werden goed bedeeld:

  1. Zugspitze (D), 500 cm
  2. Les Diablerets (Z), 455 cm
  3. Andermat (Z), 400 cm
  4. Dachstein (O), 390 cm
  5. Sölden (O), 313 cm

Een flinke sneeuwdump op diverse plekken in de Alpen. Lokaal viel er soms wel 50 cm sneeuw. En dat nog zo laat in het seizoen.

wintersportnieuws
Zugspitze (foto: skiinformatie.nl)

Wintersporters vast in nieuwe gondel

De nieuwe 3S Eisgratsbahn heeft afgelopen vrijdag 1,5 uur stilgestaan als gevolg van een storing. Kan gebeuren natuurlijk, alleen voor de 100 wintersporters die vast zaten natuurlijk wat minder prettig. De nieuwe 3S Eisgratsbahn is het technisch hoogtepunt van het skigebied Stubaital. Echter liet de techniek het vrijdag eventjes afweten. Voorlopig opereert de lift in noodstand en kan het publiek er geen gebruik van maken. Het is onbekend wanneer de 3S Eisgratsbahn weer opent.

wintersportnieuws
De 3S Eisgratsbahn stopte er afgelopen week plots mee

Skiër doet 16 salto’s in een afdaling

De Belgische skiër Michiel Neyens doet een afdaling in het funpark van het Franse Vars. Bij elke sprong maakt hij een salto en dat is best indrukwekkend, zeker gezien de ramps niet altijd even hoog zijn. Zou jij dit kunnen?

Skiën langs kokendhete lava

De Etna vulkaan in Italië is nog steeds actief en liet ook afgelopen maand van zich horen. Kokende lava stroomde naar beneden, maar weerhield deze Italiaanse skiërs er niet van om de afdaling vanaf de Etna te doen. Niet geheel risicoloos, maar wel spectaculair:

Snowboarder verdwijnt in tornado

Een sneeuwtornado welteverstaan. Dit is een zeer zeldzaam verschijnsel en er zijn zeer specifieke weersomstandigheden nodig wil er eentje ontstaan. Een snowboarder in Lake Louise was één van de gelukkigen om een sneeuwtornado tegen te komen op zijn pad en hield er dit mooie filmpje aan over. Verdwijntruc?

https://www.youtube.com/watch?v=869goxPzgx0

Oostenrijk telt deze winter minder ongelukken

Oostenrijk kent een ‘goede winter’ als het gaat om ongelukken. Tot dusver zijn er al 16% minder slachtoffers gevallen dan vorig jaar. Hoewel lawines de toon leken te zetten in de skigebieden, telt Oostenrijk ‘slechts’ 138 lawineongevallen. Gemiddeld zijn dit er 202 per jaar. Van de lawine slachtoffers moesten 22 het met de dood bekopen. Jaarlijks zijn dit er gemiddeld 25, ook minder dus. Op de piste kregen tot dusver 3.442 mensen een ongeluk en ook dit ligt (ver) onder het gemiddelde (4038). Men verwacht dat met de verse sneeuw het lawinegevaar gaat toenemen en er kan dus nog niet met zekerheid te zeggen dat het ‘een goede winter’ was. Al is die term wat ons betreft niet heel toepasbaar voor dit onderwerp…