Sneeuwval Alpen: eerste dump een feit; vervroegde seizoenopening(en) en lawinegevaar

Het is nog maar net november en op diverse plekken in de Alpen is de eerste sneeuwval in de vorm van een dump al een feit. Sterker nog, het lijkt wel mid-januari, want zelfs in de dalen viel er sneeuw. Een sneeuwupdate zo vroeg in het jaar, daar worden we natuurlijk erg gelukkig van! En het brengt de nodige winterse updates met zich mee.

Sneeuwval Alpen: eerder sneeuwdump!

Er viel de afgelopen dagen flink wat sneeuw in de Alpen en ook in de dalen werd het wit. De zuidelijk gelegen Alpen profiteerden het meest van het vroege winterweer. Er zijn zelfs plaatsen zoals Trentino in Italië waar al meer dan een halve meter sneeuw viel. De komende twee dagen blijft het droog en valt er alleen boven de 1000 meter hier en daar wat sneeuw. Voor het weekend staat er echter al weer nieuwe sneeuwval op de planning, ditmaal in de noordelijke Alpen. Op zaterdag wel boven de 1500 meter. Op zondag zakt de sneeuwgrens onder de 700 meter en dat klinkt natuurlijk als muziek in de oren.

Opening seizoen skigebieden

Net als (bijna) iedere winter wordt er gerekend op prachtig winterweer, koude dagen en veel sneeuwval. Wellicht dat de voorspellingen er dit jaar niet ver naast zitten. De voortekenen zijn in ieder geval goed. Zo denkt men ook in Sölden waar het skigebied komend weekend (10 november) de deuren opent. Ja je leest het goed, het skigebied en niet alleen de gletsjer. Genieten dus!

Veel gletsjers zijn inmiddels in top-conditie en open voor iedereen om de eerste sporen van het seizoen te maken. Ga jij ook een weekendje naar de sneeuw? Ook Frankrijk heeft een pak welverdiende sneeuw gekregen, de bekende gebieden Val Thorens en Avoriaz liggen er weer goed bij.

Naast Sölden openen er in november nog meer skigebieden de deuren.

Dichtbij huis skiën?

Ook in het Sauerland heeft het de afgelopen dagen wat gesneeuwd. Of er nog meer gaat vallen hangt een beetje af van hoe het weer zich verder ontwikkeld, vanaf vrijdag avond komt er weer een wit laagje bij. Het vooruitzicht is natuurlijk fantastisch dat er zo dicht bij huis sneeuw is gevallen. Gelukkig hebben we al een foto als bewijs!

Image may contain: snow and outdoor
Sneeuwval in het Sauerland

Lawinegevaar

De verse sneeuw brengt natuurlijk ook de nodige risico’s met zich mee. Het hele pakket zit nog niet goed vast aan de ondergrond. Wanneer je buiten de piste gaat skiën zorg dan dat je goed voorbereid op weg gaat. De kans op lawines is namelijk zeer groot. Een goede voorbereiding, gids en een lawinepieper zijn dan ook absolute aanraders.

Winterse beelden

De sneeuwdump van afgelopen dagen leverde zonder meer mooie beelden op die we graag met je delen:

updates skigebieden
Sneeuwval in de Alpen: Sölden ligt er goed bij!
updates skigebieden
Sölden
updates skigebieden
Webcambeelden vanuit Avoriaz
updates skigebieden
Volop sneeuwval in de Alpen, natuurlijk ook in Chamonix
updates skigebieden
De Kitzsteinhorn is al een poos geopend en krijgt er weer een laagje bij.
Updates skigebieden
Hintertuxer Gletsjer: veel sneeuw!
Updates skigebieden
Skicircus Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn, wolken in de dalen.
Updates skigebieden
Koningsleiten (via skiinformatie.nl)
Val Thorens
Silvretta-Montafon (via skiinformatie.nl)
Ellmau (foto via FantastischOostenrijk.nl)
Nassfeld