Sportief Sölden als absolute ‘hotspot’ van de Alpen

Sölden 2

Zodra je vraagt om de top 5 wintersportplaatsen in Oostenrijk, zie je dat bijna altijd het skidorp Sölden ertussen staat. Het dorp geniet al jaren een ongekende populariteit. Zelfs James Bond koos Sölden als strijdveld. Dat dorp en skigebied zeer geliefd zijn was natuurlijk al bekend. Wij waren ditmaal vooral benieuwd naar hoe men in het Ötztal zelf denkt over hun sterbestemming.

Sport en Vermaak

Sportief, gezellig, gastvrij, avontuurlijk en uniek. Deze woorden kiest Nicole Jäger [NJ] van het VVV om Sölden te omschrijven. Het dorp is volgens haar ‘de hotspot van de Alpen’. In een interview met Summit Travel [ST] legt ze uit waarom Sölden zo’n succesvolle wintersportbestemming is.

[NJ]:“Skiërs ervaren bij ons een uniek verschil in hoogte, van 3250 tot 1300 meter. Een flinke afdaling dus. Daarnaast heeft het skigebied twee gletsjers: de Rettenbach en de Tiefenbach. Hierdoor is het mogelijk van eind september tot mei bij ons te skiën. Wat ook erg bijzonder is en wat Sölden tevens uniek maakt, is de BIG 3 Rally. Sölden is het enige gebied in Oostenrijk waar je een aaneengesloten skitocht kan doen langs drie naast elkaar gelegen ‘drieduizenders’. Voor de liefhebber een onvergetelijke ervaring.”

[ST]: “Klinkt goed! En kunnen we voor komend seizoen ook nog iets nieuws verwachten?”

[NJ]: “Het hoogtepunt van deze winter wordt de nieuwe Giggijochbahn. Deze 10-persoonsgondel heeft een zeer hoge capaciteit: maar liefst 4500 personen per uur!”

Sölden 3
Met de nieuwe Giggijochbahn verwacht men kortere wachtrijen en een aanzienlijk snellere rit naar boven © Bergbahnen Sölden

[ST]: “Sölden zien we regelmatig terug in de top-5 wintersportbestemmingen, al moeten jullie het wel vaak afleggen tegen dorpen als Ischgl en St. Anton . Hoe kijkt het VVV daar tegenaan en op welke manier proberen jullie deze dorpen te overtreffen?”

[NJ]: “Wij zien eigenlijk niet zozeer de concurrentie met andere gebieden. Ieder gebied heeft zijn eigen kenmerken en hoogtepunten. Deze zijn voor onze gasten de reden om naar Sölden te komen. Het gaat ons er ook niet per se om onze concurrenten te overtreffen. Wel moeten we continu onze strategische positionering ‘Sport en Vermaak’ ontwikkelen. Dit is als het ware het gezicht van Sölden. Echter zijn wij door onze bijzondere natuurlijke hoogtepunten – de gletsjer, de hoogte, de sneeuwzekerheid – wel degelijk in staat te concurreren.”

“Dem Skifahrer erwartet einzigartiges Pistengelände von 1.300 m bis hinauf auf 3.250 m. Durch die beiden Gletscher Rettenbach und Tiefenbach ist Skifahren in Sölden bereits ab Ende September möglich und bis hinein in den Mai. Bei der BIG 3 Rallye entdeckt der Gast das ganze Skigebiet von über 145 Pistenkilometern, erlangt die BIG 3, drei 3000er die skitechnisch erschlossen sind und somit einzigartig in Österreich. Auf den Spuren von James Bond kehrt man bei einem Glas Vodka Martini in der originalen Drehlocation des neusten James Bond Film „Spectre“ im Gourmetrestaurant ice Q ein. Zum Schluss erwartet einem noch die 15 Kilometer lange Talabfahrt von der Schwarzen Schneide.” – 

Sölden 1
Door de aanwezigheid van de Tiefenbach gletsjer zit het met de sneeuwzekerheid wel goed. © Ötztal Tourismus
Sölden 5
Vanaf de Schwarzen Schneide begint een 15km lange dalafdaling. © Ötztal Tourismus

James Bond

Als populaire wintersportbestemming heeft Sölden zich ook bij beroemdheden in de kijkers gespeeld. Zo heeft James Bond, in de film Spectre, een spectaculaire achtervolging gedaan. Dit is het VVV natuurlijk niet ontgaan en volgens Nicole is het mogelijk om zelf in de voetsporen van ‘007’ te treden. “Je kunt terecht voor een drankje bij het op 3048 meter hoogte gelegen Gourmetrestaurant Ice Q, de filmlocatie tijdens Spectre. Het drankje dat je daar neemt, is natuurlijk de karakteristieke Vesper (Vodka Martini) ‘Shaken, not stirred’. Daarna vervolg je het avontuur met een uitdagende 1500 meter lange dalafdaling vanaf de Schwarzen Schneide (3340m).”

Sölden 6
Gourmetrestaurant Ice Q is een officiële filmlocatie geweest voor de film ‘Spectre’ © Bergbahnen Sölden

Hotspot Sölden

Niet alleen het skigebied van Sölden voldoet aan de wensen, ook het dorp zelf is erg populair. In de aanloop naar het interview verwees Nicole regelmatig naar Sölden als hotspot van de Alpen. Wij waren natuurlijk wel benieuwd waarom dat is.

[NJ]: “Sölden geldt als hotspot van de Alpen. Enerzijds vanwege de uitstekende skimogelijkheden en sneeuwzekerheid. Anderzijds vanwege de spectaculaire events en activiteiten die we bieden. Denk hierbij aan de Audi Fis wereldbekerwedstrijden in oktober, het Electronic Mountain Festival aan het einde van het seizoen of het spectaculaire gletsjerschouwspel Hannibal.
Buiten het skiën om heeft Sölden ook veel leuke activiteiten te bieden. Zo kun je in de omgeving sneeuwschoenwandelen, langlaufen, wandelingen maken en ijsklimmen.
Wie lekker wilt relaxen kan terecht in een van de diverse wellness hotels in Sölden. Ik raad daarbij aan om een bezoek te brengen aan de Aqua Dome. Dit wellness resort ligt op ca. 10 minuten afstand van het dorp en is een van de bekendste van Tirol. Oh.. en het Ice Q restaurant – de filmlocatie van James Bond- is ook zonder ski’s te bereiken. Daarvoor kun je gewoon de lift gebruiken.”

[ST]: “En dan hebben we het nog niet eens over het nachtleven gehad…”

[NJ]:  “Inderdaad. Ons nachtleven staat te boek als groots en gevarieerd. We hebben een zeer ruim aanbod aan bars, pubs en discotheken. Simpel gezegd: je kunt hier echt fantastisch après-skiën. Zelf zien wij dat al onze après-ski locaties goed bezocht worden, waardoor je dus veel keuze en afwisseling hebt. Ditzelfde geldt voor het aanbod in restaurants en cafés.”

Binnen Summit Travel zijn we goed op de hoogte van de bruisende après-ski in Sölden. Onze favoriete locaties zijn de  o.a. de Almrausch, Schirmbar, Kuckuck en Mogul.

Sölden 7
Sölden heeft jaarlijks verschillende terugkerende evenementen zoals het Electronic Mountain Festival © Bergbahnen Sölden
Sölden 8
De befaamde Aqua Dome is de ultieme plek om te relaxen

[ST]: “Je zult jezelf zeker niet vervelen in Sölden, die reputatie hebben jullie. Zijn er naast de hotspots ook plekjes waar toeristen nog een stuk minder bekend mee zijn?”

[NJ]: “Ja, de stille kanten van Sölden. Daarmee bedoel ik te zeggen dat Sölden naast alle ski- en après-ski activiteiten nog meer te bieden heeft. Namelijk een prachtige omgeving waar je kunt genieten van een idyllisch landschap en de rustgevende natuur. Zo ontdek je de mooiste vergezichten of kom je langs sfeervolle berghutten wanneer je een (sneeuwschoen)wandeling maakt. Op deze manier leer je ook de stille kanten van Sölden kennen.”

“Es gibt in Sölden auch stille Seite: auf der anderen Seite vom Skibetrieb erstreckt sich tiefverschneite Idylle und Natur. Bei einer Schneeschuhwanderung oder einem Winterspaziergang zu einer der urigen Hütten, entdeckt man Sölden stille Seite.” 

Sölden 8
Het is zeker de moeite waard om de stille kanten van Sölden te ontdekken. © Ötztal Tourismus

[ST]: “Dit hoor je inderdaad niet heel vaak. Maar goed, hebben jullie naast al deze positieve kanten ook weleens iets negatiefs ervaren?”

[NJ]: “Ja er is een tv-show in omloop ‘We Love Sölden’ – een realityshow van Pro7. Dit is een soort programma à la Big Brother/Jersey Shore en dat schept natuurlijk een heel verkeerd beeld van Sölden. Voor ons is dit echt een leermoment geweest en we zullen zoiets in de toekomst niet meer laten gebeuren.”

[ST]: “En als je zelf een dag in Sölden zou mogen doorbrengen, hoe ziet deze er dan uit?”

[NJ]: “Ik zou beginnen met een goed ontbijt, dat vooropgesteld. Vroeg opstaan is daarbij wel belangrijk, zodat ik om negen uur met de eerste gondel naar de Giggijoch kan. Daarna neem ik de Golden Gate (verbindingslift) naar het gletsjergebied en van daaruit ga ik verder richting het BIG 3 platform. Dit platform ligt op meer dan 3000 meter hoogte en vanaf hier start een 15 kilometer lange afdaling tot aan het dal. Vervolgens neem ik de Gaislachkoglbahn naar het restaurant ice Q, de James Bond locatie. Een uitgebreide maaltijd heb je tegen die tijd wel verdiend.
In de namiddag blijf ik in het Gaislachkogl gebied. Dit is vrij uitgestrekt en je hebt hier leuke, uitdagende afdalingen. Tevens zijn er diverse hutten in dit stuk waar je kunt bijkomen onder het genot van bv. Kaiserschmarrn. Uiteindelijk sluit ik mijn skidag af met een dalafdaling. Eenmaal beneden aangekomen duik ik de après-ski in en eindig de dag met een welverdiend biertje.”

Sölden 10
In het Gaislachkogl gebied vind je diverse uitdagende afdalingen © Ötztal Tourismus
Sölden 11
Freeriders vinden prachtige off-piste afdalingen in Sölden © Ötztal Tourismus

Sölden facts

Dat ze ook bij het VVV enthousiast worden van Sölden en het Ötztal is natuurlijk niet heel bijzonder. Maar door alles zo even heel mooi op een rijtje te zetten, valt het bijna niet te ontkennen dat het hier gaat om een ware ‘ hotspot’. Sölden heeft alles wat je zoekt in een wintersportbestemming: veel pistekilometers, twee gletsjers, bijzondere evenementen en een grote variëteit aan accommodaties.

“Die Vielseitigkeit des Skigebietes. Über 145 Pistenkilometer, zwei Gletscher und tolle Events über die ganze Saison. Das Unterkunftsangebot in Sölden ist breit und für jedermann. Von einfachen Appartements und Pensionen bis hin zu Chalets und 5*Hotels.”

Hier enkele interessante weetjes over het populaire skidorp:

  • Er wonen zowel ‘s winters als ’s zomers ca. 3200 inwoners in Sölden
  • Er werken ’s nachts ca. 24 mensen aan de voorbereiding van de pisten
  • In totaal zijn er ca. 80 mensen werkzaam bij het VVV en 280 bij de Bergbahnen
  • Vanaf het begin af aan is Sölden een internationaal skiresort geweest; de eerste gasten kwamen uit Groot-Brittannië
  • In de winter telt Sölden ca. 286.600 bezoekers en vinden er zo’n 1.411.564 overnachtingen plaats
  • Sölden wordt jaarlijks bezocht door ca. 17 verschillende nationaliteiten
  • Nederland is de op één na sterkst vertegenwoordigde markt in Sölden, Duitsland staat op nummer een
  • In Sölden zijn enkele beroemde skiërs en snowboarders groot geworden, waaronder André Arnold, Lisi Kirchbichler, Florian Scheiber en Christoph Nösig
  • De prijzenkast van Sölden is goed gevuld. Zo won het dorp o.a. de Snowplaza Award 2016 voor beste skigebied, de skiresort.de award voor het beste pisteaanbod (2015) en diverse snowonline.de awards voor o.a. beste liftsysteem, après-ski en piste preparatie
  • Het skiseizoen in Sölden opent met de Audi Fis Skiweltcup op 22 en 23 oktober 2016

 

Wil jij graag op wintersportvakantie naar Sölden en skiën op de gletsjers Tiefenbach en Rettenbach? Of de befaamde BIG 3 skitocht maken? Summit Travel heeft voor ieder budget een heerlijk verblijf in Sölden, van leuke ontbijtpensions en appartementen tot luxe hotels. Bekijk daarom zeker eens ons aanbod!