Steel de show op de piste én blijf lekker warm!

Skikleding geel pak

De wintersportvakantie is in aantocht! En dan kom je erachter dat je skibroek te klein is geworden met al die corona kilo’s, je skipully’s zijn aangevreten door de muizen en je handschoenen helemaal versleten zijn … Een goed excuus om wat nieuwe skikleding te scoren! Maar waar bestaat een goede wintersportoutfit eigenlijk uit? En wat zijn de nieuwste trends op het gebied van ski mode? Je leest het in deze blog!

De basis

Onderkleding

De basis van een goede skioutfit begint bij de onderkleding, dit is erg belangrijk. Het houdt je warm tijdens het skiën en biedt bescherming. Het makkelijkste is om jezelf in lagen te kleden. Als het wat warmer is, kun je een laag uit doen, bijvoorbeeld op het terras tijdens de lunch. Als eerst de onderkleding: thermo ondergoed en skipully. Thermo ondergoed houdt je warm en droog doordat het gemaakt is van synthetisch materiaal. Over je thermo ondergoed draag je een skipully. Vroeger waren skipully’s niet alleen ontzettend lelijk, maar had je ook nog eens de hele dag door statisch haar wanneer je er een aan had… Tegenwoordig zijn er mooie, luxe coltruitjes die als skipully dienen. Deze laag zorgt er ook voor dat de kou buiten blijft. Het verschilt natuurlijk per persoon of je een extra laag onder je skikleding draagt. Bij temperaturen net onder 0 zijn bijvoorbeeld een thermo shirt en broek genoeg. En bij -10 graden onder 0 zijn onderhandschoenen lekker om extra te dragen.

Ski-jas en skibroek

Vervolgens trek je de buitenste laag van je skikleding aan: je ski-jas en skibroek. Er zijn verschillende soorten ski-jassen namelijk softshell en hardshell jassen. Softshell jassen zijn licht gevoerd en gemaakt van zacht materiaal waar veel stretch in is verwerkt. Hierdoor heb je wat meer bewegingsvrijheid en kan de jas het hele jaar door gedragen worden. Een softshell jas is niet waterdicht maar waterafstotend. Voor de beginnende wintersporter misschien niet zo handig wanneer je wat meer valt. Een hardshell jas is gemaakt van GORE-TEX, dit is een soort membraan wat een hoog ademend vermogen heeft. Water of sneeuw komt niet door de jas heen en is ook winddicht. Hardshell jassen zijn echt bedoeld als buitenlaag. Deze jas heeft geen voering en biedt dus van zichzelf geen warmte. Daarom is het aan te raden om hier een fleece laag onder te dragen als isolatie.

Ski outfit

Skisokken, handschoenen en de buff

Als laatste heb je nog skisokken, skihandschoenen en een buff nodig. Goede skisokken zijn gemaakt van een mix van lycra, nylon en merino wol. Al deze materialen hebben hun eigen functie. Lycra zorgt voor de goede elastische aansluiting op je voet. Nylon zorgt voor de stevigheid. En het vocht wordt zo snel mogelijk afgevoerd door de merino wol. Skihandschoenen zijn ook weer gemaakt van verschillende materialen. De binnenkant van je handpalm is, meestal, van leer gemaakt zodat bij het dragen van je ski’s het staal niet snijdt. Tip: Koop handschoenen met leer of niet snijdend materiaal om dit te voorkomen. Voor de voering wordt er weer gebruik gemaakt van GORE-TEX, om de handschoenen water- en winddicht te maken, koop daarom handschoenen met een GORE-TEX label. Nog een tip voor als je skihandschoenen gaat kopen: koop ze niet te klein! Wanneer je vingers geen ruimte hebben, kan de lucht niet circuleren. Hierdoor gaan je handen koud aanvoelen. Ook wil je op een koude dag  onderhandschoenen of een warmte element eronder aan kunnen trekken. Qua pasvorm heb je twee verschillende skihandschoenen namelijk: handschoenen of wanten. Bij handschoenen moet iedere vinger zorgen voor zijn eigen warmte, maar je hebt wel meer bewegingsvrijheid. Bij wanten is er een ‘ruimte’ die verwarmd moet worden waardoor dat dus sneller gaat. Alleen is het niet meer zo handig om dingen beet te pakken. Als allerlaatste heb je nog een buff nodig. Een buff houdt je nek warm en houdt sneeuw en regen uit je gezicht. Een buff of nekwarmer is gemaakt van zachte stof en heeft als voordeel dat het rekbaar is. Het past dus altijd!

Handschoenen

Bescherming en materiaal

Bescherming

Naast mooie en fijne skikleding heb je ook goede bescherming nodig tijdens het skiën. Dit is erg belangrijk! Bijvoorbeeld je ski helm en skibril. Let er bij het kopen van een ski helm op dat deze niet te strak zit en niet te los. Dit kun je gemakkelijk testen door voorover te buigen met je skihelm op en te kijken of je helm niet afvalt (zonder dat je hem vastmaakt onder je kin). Ook is het belangrijk om te letten op het ski helm keurmerk EN 1077. Wat betreft de skibril: deze moet goed aansluiten op je gezicht en helm. Je hebt verschillende skihelmen die de bril er al aan vast hebben zitten. Vaak hebben dit soort helmen ook brillen die geschikt zijn voor ieder weertype. Ideaal want je hoeft geen extra bril mee te nemen voor als het weer omslaat. Op dagen dat het sneeuwt, is een skibril een must. Bij zon is een zonnebril ook handig om op te zetten. Sommige wintersporters, met name de snowboarders, dragen ook een backprotector. Een backprotector beschermt zowel de rug als de billen. Een backprotector beschermt ook je stuitje, de eerste plek waar je op valt met snowboarden. Het wordt steeds drukker op de pistes en zeker in het hoogseizoen. Het hoeft dan ook niet je eigen fout te zijn als je valt, je kunt ook aan geskied worden. Daarom is dit een opkomend deel van de skiuitrusting. Lees meer over bescherming in deze blog!

Skikleding, helm en handschoenen

Materiaal

En niet te vergeten je skimateriaal! Als je beschikt over je eigen spullen is het handig om ze elke keer voordat je op wintersportvakantie gaat, laat waxen, slijpen en controleren. Ski- en snowboardmateriaal is innovatief en verandert dus elk jaar. Wanneer je je materiaal huurt op locatie, wordt dit allemaal voor je gedaan, dat is ook wel weer makkelijk. Medewerkers van bijvoorbeeld een Sport2000 hebben ook een goede kennis over welk materiaal het beste bij jouw niveau past.

Skiuitrusting

Ski mode trends

Net als de normale mode trends zijn er ook trends op het gebied van ski mode! Ik heb een paar leuke skikleding trends voor je op een rijtje gezet. Welke past bij jou?

Voor de dames

Glitter & glamour

Een van mijn favoriete trends: glitter & glamour! 🤩 Dit is wel iets waarmee je opvalt. Door de combinatie van glans en functionele stoffen wordt je warm gehouden en zie je er flitsend uit! Van skipully’s met glitter tot een glanzende skibroek, je kunt het zo gek maken als je wilt.

Corduroy

Corduroy is de laatste tijd helemaal in en niet alleen voor alledaagse kleding. Vroeger was het al een hele populaire stof en het komt nu weer terug! Corduroy is een geweven, geribbelde stof. Het is een warme, stevige stof en door de geribbelde structuren ook ademend voor de onderkleding.

Corduroy & skipiste
Corduroy lijkt een beetje op vers geprepareerde skipiste!

Dierenprint

Mijn ultieme favoriet voor skikleding: dierenprint! 😍 Deze print is al een tijdje populair en nu dus ook in de ski mode. Luipaardprint komt bijvoorbeeld veel voor. Zelf doe ik er ook aan mee! (eigen foto) Houd je het liever wat rustiger? Combineer dan bijvoorbeeld een skibroek met print met een zwarte of witte ski jas! Andere dierenprints die erg populair zijn: slangenprint en zebraprint.

 

Ski mode kleurblokken
Veel kleur!

Kleurblokken

Een ietwat simpelere trend is kleurblokken. Er wordt gewerkt met lijnen en patronen. Je ziet de pakken vaak met felle kleuren maar ook met vrolijke pastelkleuren. Natuurlijk kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Ook onder mannen is deze trend populair!

Blokken
Ook voor mannen een aanrader!

Voor de heren

Ingebouwde maskers

Het ingebouwde masker is nieuw dit seizoen. Het masker is eigenlijk een soort hoge kraag die je over je gezicht heen kunt trekken om kou buiten te houden. Het is net zoiets als een buff alleen dan zit het al aan je skijas of hoodie vast. Het biedt net wat meer warmte door de dubbele stoflaag.

Skikleding ingebouwd masker

De anorak

De anorak ski jas, een hoodie look-a-like, is een echte must-have dit seizoen. Deze jas ziet er stoer uit door de verschillende stijlen: street style en work wear. Door de lange ritsen aan de zijkant is het aan- en uittrekken een stuk makkelijker.

Anorak jas

Camouflage

Waarschijnlijk de dierenprint onder de mannenmode: camouflage skikleding. Ook al jaren een print die in is en ook steeds weer terugkomt. Al skiënd tussen de bomen door ben je bijna niet te spotten. 😉

Camouflage skikleding

Met deze ski mode tips ben je helemaal klaar voor het wintersportseizoen! Nog geen wintersportvakantie geboekt? Ga dan snel naar onze website en bekijk het complete aanbod.