Summit op inspectie in Tignes

Skiën in juli… ja het kan echt! Ik ben gaan skiën op de gletsjer van Tignes – La Grande Motte in juli. Tignes ligt in het enorme skigebied Tignes – Val d’Isère, vroeger ook wel bekend als Espace Killy. In de winter vind je hier 300 kilometer aan pistes, waarvan meer dan 50% blauwe pistes zijn. In de zomer vind je hier 20 kilometer aan pistes waarvan het overgrote deel als rood bestempeld wordt. Zelf vond ik de pistes in de ochtend top, maar eerlijk: dat komt natuurlijk ook wel doordat ik er zo ontzettend naar uitgekeken had…

Op de gletsjer in Tignes
Op de La Grande Motte

Hoe kom je op de gletsjer in Tignes?

In de zomer kun je natuurlijk alleen op de gletsjer skiën. Vanuit Val Claret neem je ’s ochtends gemakkelijk de ondergrondse trein “Funiculaire Grande Motte” de berg op naar de la Grande Motte Gletsjer. De trein kan 300 mensen in 7 minuten de berg op brengen. De eerste trein gaat om 07.15 uur. Eenmaal boven neem je gemakkelijk de grote Telepherique de la Grande Motte naar de top van de gelijknamige berg. Vanaf de trein hoef je alleen maar over te steken om aan te sluiten in de rij bij de gondel. Vanaf de top van de gletsjer kun je 20 kilometer aan verschillende pistes naar beneden nemen. 

Gletsjer trein
Funiculaire Grande Motte

De sneeuw op de gletsjer in Tignes

Onderaan de Funiculaire Grande Motte kun je een dagpas kopen voor de liften op de gletsjer. De verkoopster gaf aan dat er ongeveer 20 kilometer aan rode pistes zijn. We hebben de pistes niet als moeilijk of “zwaar rood” ervaren. Wel koelt het ’s nachts (gelukkig) nog aardig af en vriest de sneeuw weer goed op, waardoor de pistes tot een uur of 9 ’s ochtend nog licht ijzig zijn, maar wel erg lekker te skiën. De ijzigheid verandert als snel naarmate de temperatuur stijgt. Wij vonden de pistes tot 11.00 uur in de ochtend heerlijk te skiën, daarna werd de sneeuw wat papperiger en zwaarder. 

Sneeuw op de gletsjer

In de zomer is het ontzettend rustig op de pistes. Je hebt ze bijna helemaal voor jezelf. Af en toe zie je liefhebbers langs skiën en je ziet op bepaalde plekken skiteams trainen. Er staat dan ook heel duidelijk aangegeven specifieke pistes voor de teams zijn. Een erg leuk gezicht om ze te zien slalommen tussen de poorten door. Na het skiën neem je weer dezelfde liften terug en kan je ’s middags nog lekker aan het meer gaan liggen in je bikini (met name voor de dames dan). Ook is het een optie om een van de watersporten te beoefenen, of gewoon een van de liften vanuit het dorp naar boven te nemen met de mountainbike of je wandelschoenen. Een enorm contrast, maar ontzettend leuk!

Tignes le Lac
Tignes le Lac

De huidige Corona maatregelen 

Uiteraard hebben de Fransen ook de nodige maatregelen getroffen. Zodra je aansluit in de rij en de liften instapt moet je een mondkapje op. Je komt onderstaande borden tegen bij de liften waar het verplicht is. Dit gold niet voor de sleeplift, maar wel voor de trein, gondel en stoeltjesliften. Wanneer je eenmaal in de stoeltjeslift zit en je met je eigen gezelschap of huishouden bent kun je je mondkapje natuurlijk wel afzetten. Het was in ons geval zo rustig voor de liften, waardoor we bij de sleeplift niet in de rij stonden en geen mondkapje op moesten, maar ik kan mij voorstellen dat als er een grote rij staat men wel het mondkapje op moet zetten. 

Wanneer je, zowel op de piste als in het dorp, bij een restaurant wilt eten, is het aan tafel gelukkig niet verplicht een mondkapje te dragen (dat eet bovendien natuurlijk ook wel erg ongemakkelijk). Sommige restaurants verplichten je wel een mondkapje op te zetten wanneer je gebruik wilt maken van het toilet. Wel hebben de obers en serveersters een mondkapje, of zelfs een “face mask” op. Bij een face mask moet je je geen gasmasker voorstellen, maar eerder een plastic vizier dan van het voorhoofd tot de kin als een soort spatscherm dient. Wil je een winkel in, dan moet je een mondkapje op in Frankrijk. 

In de Funiculaire Grande Motte
In de Funiculaire Grande Motte

Het zit er voor mij voorlopig weer even op, met de kerstdagen mogen we weer! Dit zijn mijn favoriete dagen om in de sneeuw te zitten. Wist je dat we bij Summit erg leuke deals hebben voor de kerstdagen? Bekijk onze deals ook op de website