De ultieme blog voor de saunagebruiker: tips, tricks en leuke weetjes

Wintersporten betekent fysiek bezig zijn op de piste, lekker eten en drinken met vrienden en natuurlijk bijkomen van dagelijkse sleur. En waar kun je beter bijkomen dan in de sauna?

‘Sauneren’ is zeer bevorderlijk voor de lichamelijke en geestelijke welgesteldheid. In een ver Summit verleden schreven we een sauna trilogie met daarin tips, tricks en een kort stukje geschiedenis. Veel leeswerk en daarom presenteren we nu de korte variant van ‘de sauna verklaard’.

Hol in de grond

De sauna is een meesterwerk van Finse makelaardij en ook een belangrijk onderdeel van die cultuur. Vandaag de dag is het in veel landen ook een populaire wellness activiteit.  De sauna dateert van ver terug en graag stomen we je via een korte kroniek klaar voor het volgende sauna gebruik. Zodat je wat (interessants) te vertellen hebt, zeg maar.

  • 2000 jaar terug: de eerste sauna in Finland; een hol in de grond gevuld met stenen.
  • Kort nadat de sauna een feit was, werd deze uitgebreid met dak en deur. Beter geïsoleerd dus.
  • Eind 18e eeuw werd de rooksauna geïntroduceerd. In een open kachel werden houtblokken verbrand en de rook verdween door een raam of kier.
  • Begin 20e eeuw werd de rooksauna een schoorsteensauna. De upgrade: een klepje bovenaan de schoorsteen waardoor de rook efficiënt gereguleerd kon worden en de sauna (lees ook longen) schoner bleef.
  • Rond 1930: de populaire houten sauna, een variant die je vandaag de dag nog veel ziet.
  • In de jaren zeventig: de elektrische sauna
  • In de zero’s: de infraroodsauna, een vreemde eend in de bijt, maar vaak wel gezien als lid van de saunafamilie.
De grotsauna in een modern jasje

Respecteer de geesten

Wij kennen de sauna puur als een plaats om te genieten. In landen als Finland en in mindere mate ook Zweden, speelt de sauna een belangrijke rol binnen de cultuur. Vooral Finland kent een lang staande saunacultuur waarbij de sauna veelal als heilige plek aanschouwd wordt. Denk hierbij aan symbolisme en religie. Zo gelden in een sauna dezelfde ongeschreven regels als in de kerk: niet hardop praten en al helemaal niet vloeken. Daarnaast huizen er (goedaardige) geesten in de sauna en deze moeten gerespecteerd worden. Het zouden zomaar je voorouders kunnen zijn…

Geen seksclub

In de loop der jaren zijn er veel verschillende saunarituelen ontstaan. Zo is de zaterdag traditiegetrouw een saunadag en wordt het bezoeken ervan gezien als een sociale activiteit. Zo is het in Finland bijvoorbeeld niet ongewoon om een zakelijke meeting in de sauna te houden.
Van oudsher sauneren mannen en vrouwen apart van elkaar. De trend is echter wel dat dit steeds vaker gemixt gebeurd. Hierdoor is dan ook de ongeschreven regel ontstaan die luidt dat de sauna géén seksclub is. Houd het netjes dus!

sauna tips
Zakelijke besprekingen vinden soms gewoon in de sauna plaats

Blote billen

Wat doe je aan naar de sauna? Wikkel je alleen een handdoek om of kies je voor een full-body suit? De verschillen per land zijn groot. Zo mag je in Amerika alleen met voldoende bedekking sauneren en moet je in Finland en Zweden met de billen bloot. Letterlijk. In veel Europese landen, waaronder Nederland en Oostenrijk, is bloot ook steeds meer de norm en mag je enkel nog op badkledingdag in je bikini of zwembroek aan komen zetten. Landen als Italië en Frankrijk zijn nog ietwat preutser en hier moet je vaak verplicht badkleding aan. In de VS is het helemaal uit den boze om zonder bedekkende kleding aan te komen. Vanuit de conservatieve gedachtegang wordt naakt al snel gerelateerd aan seks en dat is natuurlijk ‘not done!’

Saunagebruiken: De Vasta (bundel berkentwijgjes) is een Finse traditie die werd  gebruikt om het lichaam te reinigen

Gereinigd

‘De sauna is gezond voor lichaam en geest’, een soort mantra voor de saunafanaat en een goed verkoopargument voor menig wellness faciliteit. Maar waarom is de sauna dan zo gezond?
Door de hitte maakt het lichaam meer witte bloedcellen aan en deze zorgen ervoor dat bacteriën en virussen minder snel hun weg naar het lichaam vinden. Daarnaast helpt de sauna bij spier- en gewrichtspijn, komt vastzittend slijm sneller los en haal je makkelijker adem. De sauna zorgt ervoor dat aderen wijder open gaan staan en zo wordt de doorbloeding van het lichaam versneld. Bloed wordt sneller naar de huid vervoerd, poriën openen en de huid wordt van binnenuit gereinigd. Dit helpt uiteindelijk tegen o.a. puistjes en oneffenheden. Klinkt best gezond allemaal. Vaker naar de sauna dus!

sauna tips
De sauna is gezond!

Sauna tips

Om de sauna op ‘de correcte manier’ te gebruik, volg je het sauna-stappenplan. Tevens lees je in de originele artikelen uitgebreid over alle rituelen en gebruiken.

Het is natuurlijk een hele luxe als je verblijft in een wintersportaccommodatie met sauna en na een dag lekker skiën kan warmstomen. Om te relaxen, te herstellen en – als je in Scandinavië bent – ook om een stukje cultuur te ervaren. De sauna is hot!