Tips voor wintersport groentjes #1

Eens moet de eerste keer zijn… Nog nooit op skivakantie geweest, maar begint het nu toch te kriebelen? Wij geven je graag tips over de do’s en don’ts voor beginnende wintersporters.
En zoals bij alles wat je voor het eerst doet heb je misschien vragen, maar vraag je je meteen ook af of het misschien domme vragen zijn. Geen zorgen, stel ze onderaan dit artikel!

10 tips voor wintersport beginners

1. Neem een proefles
Ga eens een uurtje op ski- of snowboard les in een indoorskihal, om te ervaren of je het leuk vindt.
Kleed je wel goed aan, want om binnen te kunnen wintersporten zijn winterse temperaturen nodig. Brr…

2. Vermijd schoolvakanties
Indien mogelijk, probeer buiten schoolvakanties op wintersport te gaan als beginneling. Hierdoor is het minder druk op de pistes, en kun je je iets meer focussen op je eigen techniek (in plaats van elke seconde omkijken of je niet omgekegeld wordt door een medepistegebruiker).

3. Leen skikleding
Skikleding is nogal duur. Leen skikleding van je vrienden, dat is de goedkoopste optie. Je kunt ook altijd op internet zoeken naar tweedehands skikleding. Deze is vaak nog van zeer goede kwaliteit, omdat de meeste mensen maar een keer per jaar skiën.

4. Huur je  materiaal
Goede skischoenen en de juiste lengte ski’s is erg belangrijk. Ook is het belangrijk dat je ski’s op je eigen gewicht zijn ingesteld, zodat ze op tijd los gaan indien je valt. Aan de andere kant wil je ook niet dat ze bij elke hobbeltje los schieten. Mocht je toch ski’s lenen van vrienden of familie, dan is het verstandig om deze te laten afstellen bij de skiverhuur. Vaak doen ze dit nog gratis ook!

5. Draag een helm
Naast het feit dat een helm belangrijk is voor je eigen veiligheid, is hij ook nog eens zeer praktisch. Onderschat de voordelen van de helm niet! Zo heb je niet snel last van koude oren. Ook dient hij prima als handtas tijdens de lunch. Je handschoenen, sjaal en zonnebril kun je zo eenvoudig bij elkaar houden.

6. Pre-wintersport work-out
Je eerste wintersportdagen zullen voornamelijk bestaan uit vallen en opstaan. Het is dan ook aan te raden een paar weken voor je geplande skivakantie extra been- en billenoefeningen te doen. Bijvoorbeeld:

7. Kies een skigebied met veel blauwe pistes
Blauwe pistes zijn in Oostenrijk, Zwitserland en Italië de minst moeilijke pistes en ideaal voor beginners. In Frankrijk is er vaak nog een makkelijkere categorie, namelijk de groene piste. In Oostenrijk worden groene pistes voornamelijk gebruikt voor het rodelen.

8. Berg je skipas goed op
Dit geldt zowel voor tijdens het skiën als tijdens het après-skiën. Tijdens het skiën is het belangrijk dat je je skipas links in een borstzakje of mouwzakje van je jas stopt. Dit voorkomt dat je een lange file veroorzaakt bij het poortje.

Heb je er een handje van in de kroeg je jas op die leuke berg naast de deur te leggen, hou er dan rekening mee dat het duurste onderdeel van je vakantie in je ski-jack zit! Het is een koud kunstje voor zakkenrollers om de skipas van wintersporters als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen.

9. Vergeet je zonnebrand niet!
Ook als de zon niet schijnt, smeren-smeren-smeren… Zowel lippencrème als zonnebrandcrème met hoge SPF-factor! Doe je dit niet, dan is de enige remedie ’s avonds op bed liggen met komkommerschijfjes op je gezicht, in plaats van feesten op de Deutsche Schlagers in de après-ski.

WintersportBeginner02

10. Neem skiles
Het is verstandig om je eerste skiles te krijgen van een professional. Leren skiën of snowboarden is eenvoudiger, dan later verkeerd aangeleerde trucjes van ‘vrienden’ af te moeten leren. Je kunt kiezen voor privéles in je eentje, privéles met je reisgezelschap of in een ‘skiklasje’. Zoals je begrijpt is de laatste optie de goedkoopste en ook wel zo gezellig.

Heb jij nog aanvullende tips voor beginners op wintersport? Of wil je nog iets vragen?