Deze 7 gerechten nemen Nederlanders graag mee op wintersport

De wintersport is in de regel geen voordelige vakantie. Behalve de skipas, skihuur, skiles en andere zaken die je bij de gemiddelde zomervakantie niet hoeft te betalen, zijn het vooral de maaltijden die in het vakantiebudget hakken. Voor een lunch op de piste betaal je de hoofdprijs, een diner met de hele familie kost een vermogen en de supermarkten doen ook een duit in het zakje en voeren de prijzen flink op.

Maar de gemiddelde Nederlander hou je niet voor de gek. Die neemt namelijk een mud aardappelen mee en kookt ter plekke zijn eigen vertrouwde prak, want dat scheelt euro’s en die bespaart de Nederlander maar al te graag. Nu kun je je naast euro’s natuurlijk ook nog kostbare minuten op de piste besparen als je die prak niet meer ter plaatse in elkaar hoeft te draaien, maar dit van tevoren thuis doet en de maaltijd ingevroren meeneemt naar de Alpen.

Wij deden een kort onderzoekje naar de favoriete meeneemgerechten van de Nederlandse wintersporter en delen die graag, in willekeurige volgorde.

 1. Zuurkoolstammpot met rookworst

  Hollandser wordt het niet, en de zuurkool laat zich natuurlijk makkelijk vervangen door boerenkool, rode kool of een andere makkelijk te stampen groente.

  gerechten 1
  Lekker prakken!
 2.  Elleboogjesmacaroni

  Italianen kennen deze variant niet, dus als je niet zonder kunt in de Italiaanse Alpen dan neem je gewoon van thuis mee wat je anders te zeer mist. Met gehakt. Of kaas. Of gehakt en kaas.

  Elleboogjes macaroni is een culinair gerecht van Hollandse bodem...
  Elleboogjes macaroni is een culinair gerecht van Hollandse bodem…
 3.  Instantnoedels

  Als je geen waterkoker hebt dan moet je op grote hoogte even geduld hebben tot je pannetje met water kookt, maar dan heb je ook een prachtige Aziatische maaltijd die weinig inspanning vereist.

  gerechten 3
  Een topper onder de makkelijke maaltijden: noodles!
 4. Eigengemaakte erwtensoep

  Kan het voedzamer? Kan het Hollandser? Is een winterse wereld voor de Hollander compleet zonder de wereldberoemde snert?

  Er gaat natuurlijk niks boven huisgemaakte snert met een goed stuk spek
  Er gaat natuurlijk niks boven huisgemaakte snert met een goed stuk spek
 5. Pannenkoeken

  Prima vooraf te bakken, met je eigen anti-aanbak koekenpan en daarna keurig in porties in te vriezen. Tip: vergeet de stroop niet!
  gerecht 5

 6. Omelet

  Mits het je lukt om de eieren heelhuids in de Alpen te krijgen natuurlijk. En misschien moet je dan toch je eigen koekenpan meenemen. Vanwege die anti-aanbaklaag…

  gerecht 6

 7. Hachee uit blik met puree en boontjes

  Groente, aardappelen, vlees. Zoals het hoort.

  gerechten 7

Graag geven wij je nog een laatste tip: als je het jaar voorafgaand aan de vakantie alle bakjes van de Chinees bewaart, dan heb je er voldoende om alle maaltijden in te vriezen.

Eet smakelijk!