Top après-ski drankjes om thuis klaar te maken!

Het wordt steeds kouder en sneller donker. Tijd om de kachel wat hoger te zetten en onder een dekentje te kruipen. Daar hoort natuurlijk een lekker drankje bij! Ieder heeft zo zijn favoriet. Je kunt een biertje openen of een wijntje inschenken, maar je kunt ook eens iets anders serveren. Van mierzoete Schnaps tot elegantere drankjes… met après-ski drankjes komen de verhalen en goede herinneringen van die ene wintersportvakantie vanzelf naar boven. Helaas mogen we voorlopig niet op wintersport… maar laten we er het beste van maken en thuis op de bank wegdromen met lekkere après-ski drankjes en goede herinneringen.

Aperol Spritz

In Italië kun je er niet omheen: de Aperol Spritz. Dat is best bijzonder aangezien het Italiaanse drankje een Oostenrijkse naam heeft. Het après-ski drankje is voor het eerst gemaakt tijdens de Oostenrijkse bezetting van Italië. De Oostenrijkers vonden het veel te sterk en voegden daarom sodawater toe. Ze noemden dit injecteren, in het Duits ‘spritzen’. Dit vonden de Italianen geen succes en daarom voegden zij extra wijn toe. Tegenwoordig wordt er geen doorsnee wijn, maar prosecco toegevoegd.

Je serveert de Aperol Spritz in een mooi groot wijnglas met de volgende verdeling:
– 2 delen Aperol
– 3 delen prosecco
– 1 deel bruiswater

Om het helemaal af te maken gaat er ook nog ijs in en hang je een schijfje sinaasappel aan het glas.

après-skidrankjes - Aperol

Warme chocolademelk met rum

Een perfect drankje om mee op te warmen is warme chocolademelk. Je krijgt het extra warm als je ook rum toevoegt. Je warmt de chocolademelk even op in een pannetje, doet het in een grote mok en voegt daarna naar smaak de rum toe. Om het helemaal af te maken voeg je nog een dot suikervrije slagroom toe, tada: Ein heiβe Choco mit Sahne!. Met dit lekkere après-ski drankje waan je je echt even in een typisch Oostenrijks berghutje. Alsof we de wintersport al niet genoeg missen….

Top aprè-ski drankjes - Warme choco

Glühwein

Een ander warm typisch après-ski drankje is glühwein. Je kan het jezelf heel makkelijk maken en een kant-en-klare fles kopen. De glühwein hoef je dan alleen nog maar te verwarmen en daarna in een mok te serveren. Maar je kunt glühwein ook heel gemakkelijk zelf maken, erg handig wanneer je nog een fles wijn hebt liggen die je niet zo lekker vindt.

Zet een pan op het vuur en voeg de inhoud van de fles wijn toe. Let erop dat je de wijn niet laat koken. Daarna voeg je het onderstaande toe:
– 1 kaneelstokje
– 4 kruidnagels
– 2 steranijs
– in parten gesneden halve citroen
– 1 sinaasappel in parten gesneden
– 2 eetlepels suiker toe

Doe de deksel op de pan en laat het minstens een kwartier op laag vuur op smaak komen. Hoe langer je de glühwein laat staan, hoe lekkerder hij wordt.

Tip: Glühwein wordt vaak met rode wijn gemaakt, maar het is ook erg lekker op basis van witte wijn!

Après-ski drankjes - Gluhwein

Heiβe Oma

Misschien minder bekend, maar zeker niet minder lekker (hmm.. wellicht een verkeerde woordkeuze bij dit drankje 😉)! Heiβe Oma is een eierlikeur, maar niet zoals ‘onze’ advocaat. Advocaat is een stuk dikker dan de eierlikeur uit Oostenrijk. De likeur verwarm je en serveer je met slagroom.

après-ski drankje - heisse oma

Als je echt wilt uitpakken, dan gebruik je een eetbaar ijsbakje, die vul je met gesmolten chocolade en de overtollige chocolade haal je eruit (dan krijg je dus een dun laagje chocolade onderin het ijsbakje). Je laat de chocolade stollen, vult het bakje met de eierlikeur en doet de slagroom er bovenop. Eerst drink je de eierlikeur en daarna eet je het bakje op. Om je vingers bij op te eten!

Ook een lekkere wintersport hap mag natuurlijk niet missen tijdens deze koude dagen. Lees daarom ook onze blog over lekker eten in Oostenrijk!

Zum Wohl / Saluti!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *