Tot wanneer is jouw skigebied open?

sneeuw

Richting het einde van het wintersportseizoen sluiten steeds meer skigebieden hun liften en gaan langzamerhand de ski- en snowboard instructeurs terug naar hun zomerbaan. Maar bij welke gebieden kun je nog terecht, waar ligt nog sneeuw, welke gebieden hebben eindfeesten en in welk gebied kan je zelfs in de zomer de pistes betreden? Wij vertellen het je in deze blog!

Sneeuwhoogte

Er zijn maar liefst 50 gebieden in de Alpen waar nu ruim 3 meter sneeuw ligt! Het Zwitserse Engelberg spant de kroon. Bijna 7 meter! Toch is het in Saas-Fee ook niet mis met ruim 4,5 meter en in Avoriaz zelfs 5 meter. Veel hoger gelegen gebieden zijn vrij sneeuwzeker tot mei – juni. Sommige mensen kiezen er zelfs voor om te kamperen in deze tijd. Met je tent in het dal, en overdag met je ski’s de berg op, hoe bizar! Ook in Noorwegen is het raak. In Myrkdalen ligt ruim 3 meter, wist je dat hier gemiddeld 12 meter sneeuw per jaar valt?!

Eindfeesten

Tegen het einde van het seizoen zijn er gebieden die met een knaller afsluiten. Sölden eindigt bijvoorbeeld met een tweedaags festival op 28 en 29 april met ski- en snowboardtesten, pistenbully-ritten en feesten met Dj’s en live muziek. Ook Ischgl kan er wat van. Hier vormt het jaarlijks terugkerende ‘Top of the mountain closing concert’ het einde van het seizoen. Op 30 april verzorgt Helene Fischer, bekend van onder andere ‘Atemlos’, een concert op grote hoogte. Veel Nederlanders sluiten het seizoen af met Dutchweek Val Thorens. Hier kan je nog één keer los gaan voordat het seizoen voorbij is, zorg dus dat je erbij bent!

Ischgl

Sluitingsdata

Voor Val Thorens is de Dutchweek ook gelijk de laatste week, het gebied sluit 8 mei haar deuren en is hiermee het laatste gebied van Frankrijk. In Oostenrijk is dit Kaprun, hier is namelijk tot 22 juli te skiën. Ja dat klopt, in de zomer kan je hier gewoon pistekilometers maken. Op 3 juni sluit ook het laatste gebied in Italië de deuren, dit is namelijk Amadello Ski. Engelberg sluit, ondanks de vele sneeuw, al een week eerder. 27 mei is de laatste dag waar je dan terecht kan.

Toch is er altijd baas boven baas. Op de Hintertuxgletsjer kan normaal gesproken het hele jaar door geskied worden. Dus mocht je nog geen plannen hebben voor de zomer? Ga lekker skiën! Lees onze zomerblog om te zien welke skigebieden nog meer geschikt zijn voor zomerskiën.

Deze sluitingsdata komen van de skigebieden zelf en zijn aan het begin van het seizoen vastgesteld. Deze data kunnen per skigebied afwijken, ook afhankelijk van de omstandigheden. Kijk daarom altijd goed voordat je een vakantie plant welke gebieden open zijn.