Veiligheid op de piste: Bescherming

Bescherming op wintersport

In deze blog nemen we je mee langs de verschillende aspecten van veiligheid. Hierbij gaan we het hebben over veiligheid die je zelf in de hand hebt, bescherming. Wat zijn aspecten om op te letten bij bescherming, welke bescherming is er en waar dient het voor?

Uit eigen ervaring kan ik helaas zeggen dat bescherming erg belangrijk is en afgelopen kerst heeft het mij waarschijnlijk flink wat letsel bespaard.

Bescherming voor ski en snowboard

De helm

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van alle bescherming, omdat deze het meest kwetsbare beschermt, het hoofd. Maar wat is belangrijk om op te letten?

Het uitzoeken van een goede helm is erg belangrijk en daar kan je beter de tijd voor nemen. Ga naar een sportzaak en laat je adviseren door een verkoopmedewerker die er verstand van heeft. Zorg dat de pasvorm van de helm goed aansluit, elk merk heeft namelijk weer een hele andere pasvorm en per merk kan de pasvorm van verschillende modellen sterk variëren. Probeer zoveel mogelijk helmen uit en kijk welke het beste aansluit, zonder dat die knelt.

Tip: draai de helm vast en buig ver voorover tot je hoofd op ongeveer heuphoogte zit. De helm zou moeten blijven zitten, dit is een teken dat je de goede maat en pasvorm hebt.

De bril

De bril, of goggles, is een belangrijk stukje veiligheid wat veel mensen onderschatten. Een skibril heeft namelijk twee hoofdfuncties, zicht en bescherming. Een goede skibril geeft op de piste beter zicht bij verschillende weersomstandigheden. Er zijn verschillende categorieën brillen. Categorie 1 is voor zware neerslag en dichte mist (vaak geel of roze glas). Categorie 2 is voor lichte neerslag (meestal oranje glas), lichte mist en bewolking. Categorie 3 (meestal spiegelglas) is voor zonnig weer. Het is belangrijk om de juiste bril bij de juiste weersomstandigheden te gebruiken om het zicht zo goed mogelijk te houden en daarmee je eigen en andermans veiligheid te verhogen.

Een skibril heeft ook een beschermende werking. Tegen de kou maar het geeft ook bescherming voor de ogen en de rest van het gezicht. Als je met een zonnebril op voorover valt bestaat de kans dat deze breekt en is er kans op oogletsel of verwondingen in het gezicht. Bij een skibril is de kans klein dat deze breekt en vangt hij gedeeltelijk de klap op wat de kans op oog- en gezichtsletsel verkleint.

Zorg bij het kopen van een nieuwe helm of bril dat deze bij elkaar aansluiten. Als er een groot stuk huid te zien is tussen de helm en bril is dit niet alleen minder veilig maar krijg je ook een koud voorhoofd. Neem als je een nieuwe bril gaat kopen je helm mee en andersom.

De ‘back protector’

De back protector, vertaald rugbeschermer, beschermt de rug, de schouders en vaak ook het stuitje tegen letsel. Deze vorm van bescherming is vooral onder snowboarders populair en zeker aan te raden. De rugbeschermer zorgt ervoor dat de kans op rugletsel afneemt omdat hij de rug extra stevigheid geeft. Ook valt dit een stuk zachter op ijzige pistes en beschermt het bij een botsing met andere pistegebruikers. Een rugbeschermer voelt als een rugzak, alleen vergeet je na 5 minuten dat je hem om hebt! Rugbeschermers worden steeds vaker van verschillende soorten klei gemaakt in plaats van hard plastic. De klei verdeelt de kracht die bij een botsing of val op de rug komt over de volledige rug waardoor de kans op letsel kleiner is.

De rest van de outfit

Behalve extra bescherming is de outfit ook erg belangrijk. Dit is namelijk de eerste bescherming tegen vooral de kou, maar ook bij botsingen met mede pistegebruikers. De randen van ski’s en snowboards zijn vaak extreem scherp en goede handschoenen of een skibroek kunnen hier eerste bescherming tegen bieden. Zorg dus voor een goede ski-jas, skibroek, handschoenen en eventuele thermokleding.

Extra tips

Naast deze soorten zijn er ook nog enkele tips ten opzichte van bescherming die je zelf in de hand hebt.

  • Voor snowboarders: polsbeschermers. Wanneer snowboarders vallen vangen ze zich vrijwel altijd op met hun handen, er komt dan zoveel kracht op de polsen te staan dat deze kunnen breken. Polsbeschermers verkleinen deze kans en geven vaak ook nog extra warmte in je handschoenen.
  • Beschermingsbroekje: Onder snowboarders erg populair. Dit broekje heeft kussentjes op de heupen, het stuitje en soms de dijbenen en scheelt veel als je valt!
  • Off-piste: Buiten de piste verhoog je het risico op letsel en is het erg gevaarlijk. Mocht je toch off-piste willen, zorg dan dat je extra bescherming draagt en extra accessoires zoals een schep, sonde, een rugzak met ABS (airbag) en een lawinepieper meeneemt.
  • Schoenen: Jazeker, je skischoenen geven ook bescherming. Wanneer deze ouder dan 10 jaar zijn kan het plastic verzwakken, het plastic kan gaan scheuren en de schoenen kunnen gaan lekken.

Laatste tip: Ga naar de website van Summit Travel voor de beste accommodaties in de mooiste gebieden!