´Vollgas après-ski´in der Bauer’s Schi-Alm

Saalbach, 11 december 1974: Het is winters koud, de hellingen van de Schattberg zijn wit aangekleed en de skiliften draaien op volle toeren. Na een enerverende dag op de piste wordt er nog eventjes kort nagepraat. Vervolgens legt men de latten op de schouders en sjokt moe en voldaan terug naar huis en verblijf. Voor velen een prima afsluiter van een actieve ‘pistedag’, maar de familie Bauer vond dat dit ook anders kon. Namelijk, na het skiën de mensen gezellig samen krijgen, onder het genot van borrel, biertje en hapje. Het was diezelfde dag, dat de liefde voor après-ski een plekje vond in het hart en de Bauer’s Schi-Alm voor het eerst licht aanschouwde.

Ruim 40 jaar later, lopen we richting het dalstation van de Kohlmaisgipfelbahn, waar we de Bauer’s Schi-Alm aantreffen in optima forma. Voor menig après-ski liefhebber is dit de ‘place to be’ in Saalbach. Zodra je binnenwandelt, verschijnt er voor het oog een grote dj stand, bars met een ruime keuze aan likeuren, een deels overdekte dansvloer en een authentiek ogende restaurant-bar. De plek ademt simpelweg Oostenrijkse gemütlichkeit.
We strijken neer aan een tafeltje en spreken met Petra en Stefan, de 2e generatie Bauers, die met dezelfde passie als hun ouders de Bauer’s Schi-Alm runnen.

Bauers Schi Alm

Van thee leuten tot bier drinken

Petra en Stefan zijn niet de enige met een passie voor après-ski. Jaarlijks staan er duizenden wintersporters op de deur te bonken. “Vroeger werd het ook wel ‘5 Uhr Tee genoemd”, zegt Petra. Anno 2015 is de term après-ski helemaal ingeburgerd en is de Bauer’s Schi-Alm uitgegroeid tot een waar après-ski paradijs. Ondanks de populariteit, blijft het wel een echt familiebedrijf: “We spreken inmiddels over de 3e generatie, want sinds vorig jaar helpt onze zoon ook mee. Daarnaast werkt het grootste gedeelte van het personeel al 10 jaar bij ons, waardoor het aanvoelt als een grote familie.”
Het runnen van een après-ski bar gaat niet in de koude kleren zitten, vooral niet in het populaire Saalbach. “Je hebt hier in de regio ongeveer 60 après-ski hutten, dus je kunt begrijpen dat er wel degelijk sprake is van concurrentie”. Om voorop te blijven lopen moet er dus flink worden aangepoot. Zo begint het voorwerk al aan het einde van de zomer. Stefan: “We hebben echt een megadruk schema. Allereerst worden er renoveringswerkzaamheden uitgevoerd, knutselen we de evenementenplanning in elkaar en wordt er gezocht naar personeel om het vaste team aan te vullen. Zodra het seizoen begint, kunnen de eerste gasten al rond de klok van tien terecht bij ons voor een Oostenrijkse lekkernij. Vervolgens om vier uur, begint het bier te vloeien en komen de danspasjes uit de kast. “En met genoeg alcohol kan iedereen ineens goed dansen”, vult Petra lachend aan. “Wanneer we diep in de nacht dan eindelijk de boel op slot gooien, dan voel je de vermoeidheid wel in de benen”. Echt veel tijd om te rusten is er overigens niet, want de volgende dag staat het team weer vroeg paraat. “En dat zeven dagen per week!” Maar, gelukkig is het met de mentaliteit goed gesteld:“Wir geben jeden Tag vollgas”.

‘Lekker Hollandisch’ tijdens Dutchweekend Saalbach

Afgelopen winter, was Saalbach het toneel voor de Oostenrijkse variant van het Dutchweekend en de Bauer’s Schi-Alm was een van de hoofdrolspelers. Petra en Stefan waren getuigen van een heuse oranje invasie en wij vroegen hoe zij deze Hollands-getinte seizoen afsluiter hebben ervaren.

Normaliter, eind maart, beginnen de meeste barretjes leeg te raken en zijn er nauwelijks tot geen wachtrijen meer bij de liften. “Voor Saalbach kwam dit evenement op een prima tijdstip”, zegt Stefan. “Het was een ware verwelkoming voor heel Saalbach”, voegt Petra eraan toe.
Niet alleen over het evenement zelf waren zij zeer te spreken, vooral de gasten waren een welkome verschijning. “Hollanders zijn zeer aangename gasten om over de vloer te hebben. Jullie zijn geoefende drinkers en bovendien erg muzikaal. De feestjes stonden één en al in het teken van gezelligheid; wij hebben ons geen moment zorgen gemaakt om opstootjes of andere problemen, erg fijn dus.”
Bij de vraag of de Bauer’s Schi-Alm al weer uitkijkt naar de volgende editie, verscheen er dan ook een glimlach op het gezicht van beiden : “Es war eine tolle Veranstaltung, einfach eine große Party! Natürlich freuen wir uns sehr auf ein weiteres Dutchweekend.” Ook voor zij die geen Duits spreken, de gelaatsuitdrukking verklapte het al: volgend seizoen is de Bauer’s Schi-Alm weer van de partij!

Bauer Schi Alm party

Internationaal gastenboek

“Met zo veel wintersporters in Saalbach moeten jullie toch vast wel eens het een en ander meemaken?”

Petra lacht. “Ja dat kun je wel stellen ja, in het hoogseizoen is de tent altijd goed gevuld en dan zie je ontzettend veel verschillende typen mensen.” De Bauer’s Schi-Alm heeft uitstekende ervaringen met gasten en:

  • Ontvangt jaarlijks een grote mix aan nationaliteiten, variërend van Nederlanders, Duitsers, Zweden, Denen, Noren, Zwitsers, Engelsen en zelfs Zuid-Afrikanen;
  • Waarvan de meest voorkomende nationaliteiten Nederlanders en Duitsers zijn.
  • De gemiddelde leeftijd varieert van 20-25 jaar tot heel oud!
  • De Bauer’s Schi-Alm heeft stamgasten die sinds de opening in 1974 jaarlijks op bezoek komen;
  • Het is zelfs een aantal keer voorgekomen dat stamgasten die elkaar in de Bauer’s Schi-Alm hebben leren kennen, het huwelijksbootje zijn ingestapt en het huwelijksfeest bij de Bauer’s Schi-Alm hebben gevierd.
  • Rond kerst is Saalbach een paradijs voor families, daarna komen er voornamelijk groepen.
  • Elk jaar in februari komt er een groep uit Zuid-Afrika op bezoek om te skiën in badkleding.
  • De enige negatieve ervaring is de stijging in agressiviteit van de gasten, maar met een goed beveiligingsteam paraat krijgt dat nauwelijks tot niet de kans.

Ondanks nadrukkelijk door te hebben gevraagd naar bijzondere momenten en details, lukte het niet om bij de Bauer’s Schi-Alm in de kaart te kijken. Er heerst hier namelijk een strikte party code want:

Was in Saalbach passiert…bleibt in Saalbach”

– Liebe Grüße, Petra en Stefan, Bauer’s Schi-Alm in Saalbach.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *