Waarom is 26 oktober Nationalfeiertag in Oostenrijk?

Bij Summit Travel staat de telefoon roodgloeiend met wintersportaanvragen. Dat is voor ons goed nieuws, alleen is de communicatie met Oostenrijk vandaag niet mogelijk en zijn we helaas verplicht klanten aan het lijntje te houden. Waarom? Het is vandaag Nationalfeiertag in Oostenrijk en zijn de mensen dus lekker vrij.

Nationalfeiertag viert men jaarlijks op 26 oktober als herinnering aan de ‘verklaring van altijddurende neutraliteit’ die in 1955 werd getekend. Gezien Oostenrijk door onze passie voor de wintersport een soort tweede thuis is, leggen we het land graag ook een keertje onder de culturele loep. Tijd voor een stukje geschiedenis.

Annexatie

Tussen 1919 en 1933 vierde men Onafhankelijkheidsdag op 12 november, ter herinnering aan het ontstaan van de eerste Oostenrijkse republiek. In 1934 veranderde de datum naar 1 mei. Dit duurde overigens niet lang, want in 1938 werd Oostenrijk door Duitsland geannexeerd (der Anschluss) en raakte het betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Het land verloor het zelfstandig bestaan toen het , zonder dat daar oorlogsgeweld bij kwam kijken, werd ingenomen door de Duitsers. Hitler claimde dat Oostenrijk onderdeel uitmaakte van zijn Duitse rijk. Uiteraard waren de geallieerden het hier niet mee eens en lieten juist in een contract vastleggen dat Oostenrijk het eerste slachtoffer was van het oorlogsgeweld van de Nazi’s.

Nationalfeiertag

Marcherende Duitsers door de straten van Wenen (1938)

Na de oorlog

Op 13 april 1945 werd de stad Wenen veroverd door het Rode Leger. Land en hoofdstad werden, net als in het geval van Duitsland (Berlijn), verdeeld onder de winnende landen Frankrijk, Groot-Brittannië, de VS en de Sovjet-Unie. Wenen werd bezet, in vier stadsdelen opgesplitst en gezamenlijk bestuurd door de geallieerde landen. Oostenrijk had het zwaar na de oorlog en beschikte nauwelijks over genoeg voedsel om de bevolking in leven te houden. In 1948 werd in Oostenrijk het Marshall Plan ingevoerd en begon de economie zich langzaam te herpakken.

Nationalfeiertag

De slag om Wenen tussen het Rode Leger en de Duitse Wehrmacht duurde van 2 tot 13 april en werd gewonnen door de Russen

Angst voor koude oorlog

Kort na de Tweede Wereldoorlog namen de spanningen tussen de Sovjet-Unie en de andere geallieerden landen toe. Uiteraard was dit in Oostenrijk ook goed merkbaar en men vreesde opnieuw voor opdeling, zoals dit ook met Duitsland gebeurde (Oost en West). Gelukkig voor Oostenrijk was dit niet het geval en bleef het land tijdens de uitbraak van de Koude Oorlog in handen van de geallieerde bezetters.

Verklaring van Neutraliteit

Na de dood van Stalin en het einde van de Korea Oorlog in 1953 waren de onderlinge relaties weer wat aan de betere hand. De geallieerden gingen om tafel om de onafhankelijkheid van Oostenrijk te bespreken. Op 15 mei 1955 werd in Wenen het Staatsverdrag getekend en vastgelegd onder welke voorwaarden Oostenrijk haar onafhankelijkheid zou kunnen verkrijgen. Zo diende het land bijvoorbeeld permanent neutraal te blijven. De laatste geallieerde troepen verlieten het land op 25 oktober 1955 en op 26 oktober werd dan ook de Verklaring van Neutraliteit afgelegd.

Nationalfeiertag

Tot 1965 werd 26 oktober vooral kenmerkt door het hijsen van de Oostenrijkse vlag, waardoor men ook weleens naar deze dag verwijst als ‘de dag van de vlag’. In datzelfde jaar werd vastgesteld dat het ging om een nationale feestdag en sindsdien geldt 26 oktober in heel Oostenrijk als een vrije dag. Door het hele land vinden sportevenementen, grote wandelingen en militaire parades plaats. Veel musea geven entreekortingen en je kunt tevens een kijkje nemen in de Oostenrijkse parlementsgebouwen. Mits dat je interesse heeft natuurlijk…

Nationalfeiertag

De militaire parade in Wenen

Bij Summit Travel zijn we blij dat de communicatie met Oostenrijk maar een dagje stil ligt. Uiteraard gunnen wij de Oostenrijkers wel een dagje vrij, alleen laten wij onze klanten natuurlijk niet graag op antwoord wachten. Nu maar hopen dat iedereen morgen weer uitgerust ‘im Büro’ is.

Bronnen:
* isgeschiedenis.nl
* feiertage-oesterreich.at
* bergwijzer.nl

One thought on “Waarom is 26 oktober Nationalfeiertag in Oostenrijk?

  1. jet schreef:

    he snap niet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *