Wat betekenen de pistekleuren?
- door Daan Bol
Daar sta je dan, boven op de berg, op 2.500-3.000 meter hoogte. Je hebt een prachtig uitzicht op het dal en de naastgelegen bergen, maar dan moet je een keuze maken welke piste je gaat nemen. Als je net begint, nog niet zo heel goed kunt skiën of voor het eerst in een ander land gaat skiën is dit een lastige keuze, want: “welke piste past nou bij mijn niveau?”. Om je te helpen de goede keuze te maken tussen de pistekleuren heb ik deze blog geschreven.
Kun jij door alle pistekleuren de juiste piste vinden?
De gangbare pistekleuren zijn blauw, rood en zwart. De verschillende kleuren geven je de mogelijkheid om een tocht uit te kiezen met de juiste moeilijkheidsgraad. Hierdoor kom je niet ineens op een dood enge, veel te moeilijke piste terecht (PANIEK!). Hierbij geldt eigenlijk: blauw is makkelijk, rood is gemiddeld en zwart is moeilijk. De moeilijkheid van een piste is gebaseerd op de hellingsgraad en in sommige gevallen op de breedte van de piste. In de Alpen kom je ook groene pistes, skiroutes en off-pistes tegen. Aangezien je dit soort pistes steeds vaker tegenkomt, leg ik je deze ook uit.
Iedere beginner maakt hier zijn eerste meters
De groene pistekleur kom je in de Alpen alleen in Frankrijk tegen. Dit zijn zeer vlakke hellingen voor de echte beginners. De hellingsgraad van de groene piste zit tussen de 3 en 9%. Hierdoor verklein je het risico op controle verlies en houd je de snelheid laag. Het is bij deze piste vrijwel onmogelijk om tochten te maken omdat deze pistes vaak de laagst gelegen pistes zijn. Onder andere in Les Deux Alpes en Alpe d’Huez kom je veel groene pistes tegen.
Perfecte piste om heerlijk de cruisen
De blauwe piste is geen moeilijke of steile piste. De piste is daarom onder beginners erg populair. Het is de perfecte piste om je techniek te verbeteren, de hellingsgraad op deze pistes is namelijk niet hoger dan 16%. Ook families met jonge kinderen en ‘carvers’ kunnen zich helemaal uitleven op de blauwe pistes. Vooral in Oostenrijk heb je grote gebieden met procentueel veel blauwe pistes. Onder andere Saalbach-Hinterglemm, Obertauern, Silvretta Montafon en Tiroler Zugspitzarena staan bekend om de grote hoeveelheid aan blauwe pistes. En wil je opzoek naar de langste blauwe piste? Dan moet je zijn in Flaine. Daar ligt, met 14 kilometer, een van de langste blauwe pistes van de Alpen (pistenummer 1)! In Oostenrijk zijn de blauwe pistes over het algemeen ook wat makkelijker dan in bijvoorbeeld Frankrijk. De lastigere pistes worden in Oostenrijk sneller met rood bestempeld.
De volgende stap op de piste ladder
Als je de meester bent geworden van de blauwe piste en iets meer uitdaging zoekt, kun je de rode piste nemen. De rode piste is al een stuk moeilijker dan de blauwe piste. De hellingsgraad ligt hier tussen de 17 en 23%. Rode pistes zijn over het algemeen iets minder breed en minder vlak dan blauwe pistes. Ben je dus opzoek naar meer uitdaging, dan is dit de volgende stap. Probeer op de rode pistes maar eens die mooie techniek vast te houden. 😉 Onder andere in Les Trois Vallées, Serfaus-Fiss-Ladis en Ski Juwel vind je veel rode pistes. En voor één van de indrukwekkendste uitzichten tijdens het skiën op een rode piste moet in Zermatt zijn. Daar ski je onder het toeziend oog van de wereldberoemde Matterhorn een 7 km lange rode piste naar beneden (pistenummer 29 en daarna 27).
Het witte gevaarte
Dan is het zover, het witte gevaarte: de zwarte piste. Het is de nachtmerrie voor beginners en angsthazen maar de droom van gevorderden en waaghalzen. Zwarte pistes hebben een hellingsgraad van meer dan 24% en zijn daarmee een uitdaging voor elke skiër. Vaak zijn ze ijziger dan andere pistes en worden dan ook niet altijd geprepareerd. Het is voor een beginner erg gevaarlijk om hierop te belanden, maar als gevorderde skiër zijn deze pistes waar je moet zijn om uitdaging te vinden. Voorbeelden van gebieden waar veel zwarte pistes zijn, zijn Arlberg, Zillertal en Via Lattea. Hier liggen beroemde zwarte pistes zoals bijvoorbeeld de Harakiri in Mayrhofen. Deze piste is alleen voor de echte waaghalzen met een hellingsgraad van maar liefst 78%. Mijn collega Sammy heeft eerder een blog geschreven over verschillende duizelingwekkende pistes voor de echte waaghals.
Wat houdt een skiroute in?
Skiroutes worden de laatste jaren steeds populairder en zijn in meer skigebieden te vinden. Skiroutes zijn gemarkeerd en gecontroleerd maar niet geprepareerd, ze staan wel altijd op het pistekaartje. Beginners kunnen hier dus beter uit de buurt blijven. Omdat een skiroute niet geprepareerd is, moet je goed genoeg zijn om de buckels te trotseren. Ook moet je goed kunnen inschatten waar gevaarlijke punten, zoals bomen, rotsen en afgronden zijn. Als je dit allemaal kunt, ben je klaar voor een skiroute. In de Alpen zijn er verschillende manieren hoe deze skiroutes aangegeven worden. In Frankrijk bijvoorbeeld, heb je geen skiroutes. In Oostenrijk wordt een skiroute aangeduid met een rode ruit en Zwitserse skigebieden geven skiroutes met gele borden aan. Zo heb je in Ski Arlberg de Kabelesee route. Een prachtige route helemaal buiten het skigebied om.
Baan jezelf een weg over ongeprepareerde afdalingen
Off-piste is eigenlijk alles wat buiten de piste is. Off-piste skiën doe je niet op gemarkeerde en geprepareerde afdalingen, maar buiten de gebaande paden en vaak op niet gecontroleerde routes. Steeds meer skigebieden helpen mensen die off-piste willen skiën door het aanbieden van freeride-checks. Bij deze informatiepunten kun je informatie ophalen en onder andere de lawinepieper testen. Als je off-piste gaat, ben je aangewezen op je eigen kennis en kunde. Ga daarom alleen buiten de gebaande paden wanneer je op de hoogte bent van het gebied en de risico’s, of als je een gids bij je hebt die samen met jou door de ongerepte natuur en meest veilige plekken skiet. De freeride walhalla is Sankt Anton. Seizoenen lang kun je hier, vanwege de overvloedige sneeuwval naast de piste skiën en nieuwe afdalingen ontdekken. Wil jij meer over lezen? Lees dan de blog van mijn collega Sammy.
Nu je weet wat de pistekleuren inhouden, heb je vast een idee naar wat voor skigebied je toe wilt voor je wintersportvakantie op basis van moeilijkheid. Kun je niet direct het perfecte skigebied vinden, leg de vraag dan neer bij onze reisadviseurs en dan geven wij je een advies op basis van jouw niveau.
Categorieën
Instagram feed
Nieuwste artikelen
- Hoe kleed je je voor verschillende weertypen in de Alpen? 1 november 2024
- Uit eigen ervaring: 4 bestemmingen voor de perfecte wintersport met tieners 28 oktober 2024
- Waarom kiezen voor de Franse Alpen? 24 oktober 2024
- Duurzaam op wintersport: Hoe je je ecologische voetafdruk verkleint 23 oktober 2024
- Tijd om je droomwintersport te plannen! 2 oktober 2024
Tags
Volg ons
Categorieën
Instagram feed
Nieuwste artikelen
- Hoe kleed je je voor verschillende weertypen in de Alpen? 1 november 2024
- Uit eigen ervaring: 4 bestemmingen voor de perfecte wintersport met tieners 28 oktober 2024
- Waarom kiezen voor de Franse Alpen? 24 oktober 2024
- Duurzaam op wintersport: Hoe je je ecologische voetafdruk verkleint 23 oktober 2024
- Tijd om je droomwintersport te plannen! 2 oktober 2024
Tags
Archief
Handige links
- Groepsreizen Personeelsuitje? Incentive reis naar de sneeuw? Geheel op maat.
- Onze bestemmingen Ruim aanbod in Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland & Italië
- Zoek & Boek je ideale wintersportvakantie. Bijna altijd inclusief skipas!
Recente reacties